Міністру Захарченку в парламенті показали відео чернівецьких журналістів, на якому нардеп Бурбак зупиняє БТР.  Обережно! Ненормативна лексика

Міністру Захарченку в парламенті показали відео чернівецьких журналістів, на якому нардеп Бурбак зупиняє БТР. Обережно! Ненормативна лексика

21.05.2013, 18:58

У вівторок до парламенту прийшов міністр МВС Віталій Захарченко. На табло для голосування він продемонстрував народним депутатам відео з подій у центрі столиці 18 травня.

У відповідь опозиційні депутати вимагали показати міністрові відео, відзняте кореспондентом газети "Молодий буковинець", на якому видно, як військова машина давить людей у центрі столиці, а даішники стоять осторонь.

Про це журналісту molbuk.ua повідомив народний депутат Максим Бурбак.

"Так, у парламенті ми показували Захарченку ваше відео, - каже опозиціонер. - Спершу товариш міністр показав нам своє – про події у Києві 18 травня. Воно було явно змонтоване! Потім опозиція вимагала, щоб показали інше відео. До речі, голова Верховної Ради не хотів, щоб показували. Пізніше було невеличке блокування трибуни, і тільки тоді показали відео з сайту "Молодого буковинця".

"Він собі сидів і дивився. Йому взагалі не було що сказати", - сказав Бурбак про реакцію міністра МВС.

 Джерело: molbuk.ua

Голова МВС дає парламенту завідомо неправдиві свідчення – Арсеній Яценюк 

Опозиція вимагає створити тимчасову слідчу комісію щодо подій 18 травня, а також звіту голови СБУ та генпрокурора. Про це у вівторок, 21 травня, заявив на брифінгу в парламенті голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що опозиція в сесійній залі продемонструвала реальне відео подій 18 травня в Києві, на якому зокрема, видно, що «міліція захищала гопників».

За його словами, запис також демонструє, що працівник міліції всередині бойової розвідувально-дозорної машини» перебував постійно і проводив цю машину по території Києва».

«Міліція жодним чином не реагувала на побиття журналістів», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що міністр МВС Захарченко свідомо дає неправдиві свідчення українському парламенту: «Ми не отримали жодної інформації, і тільки стало зрозуміло, що це спланована акція під керівництвом президента у виконанні секретаря Ради національної безпеки та оборони Клюєва, МВС, СБУ і всієї правоохоронної системи».

«Три опозиційні фракції вимагають прибуття до парламенту міністра МВС, генерального прокурора України і голову СБУ», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк також наголосив, що опозиція вимагає реального розслідування цих подій в стінах парламенту: «Постанова про створення тимчасової слідчої комісії вже знаходиться на столі у голови ВР».

На брифінгу були присутні активісти опозиції із різних регіонів України, на яких чинився тиск та які стикнулися з перешкодами, коли діставалися на акцію «Вставай, Україно!» до Києва.

Зокрема, виступила Лідія Сергєєва, активістка Об’єднаної опозиції із Маріуполя. Вона розповіла, як на очах у правоохоронців двоє невідомих на ходу викинули її з потяга «Маріуполь - Київ», на якому вона направлялася на акцію протесту. Зі станції Волноваха, біля якої Лідію Сергєєву викинули з потяга, швидка допомога доправила її до лікарні. Активістка повідомила, що направила відповідну заяву в міліцію.

Голова Луганської обласної організації Ірина Веригіна повідомила, що частині луганської делегації, яка діставалася до Києва потягом, намагався перешкодити депутат Луганської облради Клінчаєв, що зафіксовано на відео, продемонстрованому опозицією в парламенті.

За її словами, решту активістів, які намагалися дістатися до столиці на авто, зупинили представники ДАІ і протримали 4 години нібито через те, що в автомобілі є вибухівка. «По десять разів телефонували, питали, чи їдете ви до Києва. Був тиск на батьків, дітей. У одної нашої активістки матір забрали з інфарктом в лікарню після спілкування з міліцією», - наголосила Ірина Веригіна.

Депутат Горлівської міськради від «Батьківщини» Володимир Рибак повідомив, що також стикнувся із тиском з боку влади. 17 травня на залізничному вокзалі Донецька, коли депутат уже сідав до потяга, до нього підійшли семеро невідомих спортивної статури. «Не представившись, вони стали вимагати пройти з ними. Вони намагалися примусово вивести мене з території вокзалу», - повідомив Володимир Рибак.

Він наголосив, що після того, як на місце події підійшли правоохоронці, вони провели його в лінійний відділок міліції й протримали там до 23.00. Таким чином, депутат не зміг дістатися на акцію «Вставай, Україно!»

Володимир Ржавський, депутат Краматорської міськради, повідомив, що місцеві перевізники відмовлялися доставляти людей до Києва на акцію. Частина активістів вирішила їхати приватними авто. Проте в переддень поїздки до столиці у двох автомобілях, якими депутати та активісти планували добиратися до Києва, було викрадено номерні знаки. Згодом, уже по дорозі до столиці, авто Володимира Ржавського потрапило в ДТП. На місце події прибули правоохоронці, при чому, за словами депутата, із розмови представників ДАІ із винуватцем ДТП, стало зрозуміло, що вони знайомі. Правоохоронці під надуманими приводами затягували з оформленням документів і відпустили опозиціонерів тільки о 5 ранку наступного дня.

Таким чином активісти повністю спростували твердження влади й МВС, що при доїзді на акцію «Вставай, Україно!» до столиці перешкоди нібито не чинилися.

Джерело: frontzmin.ua

1