«Мій друже з «Позитиву», не знімкуй красиво»…

«Мій друже з «Позитиву», не знімкуй красиво»…

16.06.2013, 16:31

Дуже чекала цієї виставки у «Вернісажі», побачивши постер-афішу із навмисне спотвореними обличчями 16-х учасників виставки фотоклубу «Позитив». Оголошуючи назву виставки – «Особистості», – афіша ніби декларувала: ми креативні, майстерні, і з почуттям правди й гумору. Подумалося, що побачу твори, в яких щось відкриється мені.

А отримала якесь незрозуміле розчарування, хоча й опинилася у натовпі втаємничених, які, навіть не будучи знайомими, упізнавали одне одного за фотоапаратами в руках чи на ремінці.

…Не маю звички просто так накидатися на людей творчих, коли щось не подобається. Волію спершу зрозуміти, що ж мені не до душі. Ось і зараз намотувала коло за колом, вдивлялася знов і знов у гарні, майстерно зроблені картинки, ретельно переписала імена авторів та назви циклів (чи серій?) фотографій, із якими вони виступили. До речі, їх усе ж таки, 17, кілька разів перераховувала.

Люди, безперечно, талановиті. Чудова якість, грамотний кадр, правильно схоплене світло, динаміка змісту… Цікава задумка представити кожного автора не окремими фото, а сюжетно зв’язаними серіями. Людяний погляд на своїх персонажів…  І не полишало враження навіть не вторинності, а якоїсь узагалі обов’язкової хрестоматійності.  Ні, я не проти навчання у майстрів, розумію, що і в мистецтві фотографії можливі цитати й ремінісценції (а це – саме мистецтво, ніхто не заперечує).

Уперше погляд зачепився на знімках Тараса Перуна «Непарадна Піднебесна». Автор не вишукує темні сторони життя сучасного Китаю, він просто показує його таким, яким побачив… Хоча, зрозуміло, що й  у Китаю можна назнімкувати багато гарного.

І довго-довго стояла біля робіт Ігоря Львовича Бесараби. «Народ» називається його серія. Просто постійте й подивіться. Це ми. Генами, душами, життям, філософією й красою повсякденності.

Я втішилась би тим, що помиляюсь. Але серед усього цього я була не сама, обмінювалася враженнями з іншими журналістами і здавалося, що вони вихопили мої фрази з вуст раніше, ніж вимовила.

Я знову чекатиму. Нової виставки «Позитиву». Хоча, може, мене більше й не запросять.

 Лариса ХОМИЧ для buknews

 Фото з виставки люб’язно надав Дон Леон

 

 

 

 

 

1


КОМЕНТАРІ (7)

Прочитала двічі, і так і не зрозуміла, що конкретно авторка закидає фотографам. Що їхні знімки надто хрестоматійні? А що пані Лариса у такому разі вкладає у поняття "хрестоматійність"?

avatar

...

16 червня 2013 15:51

Cподіваюсь, ви відрізняєте слова хрестоматія – збірка творів різних авторів, зазвичай обов’язкових для вивчення – і хрестоматійність - як сукупність рис, навичок. знань, обов’язкових для володіння, скажімо, мінімумом професійності...  Я, власне, не сварила нікого, не заперечвала право авторів на таке бачення, я написала про власне розчарування... теж нібито маю право. Я  виставки ПОзитиву завжди відвідую, тому й чекала більшого.

avatar

Лариса Хомич

17 червня 2013 07:21

Лора! А кому потрібне твоє власне розчарування? І з чого ти взяла, що маєш право (яке? звідки?) його виносити на загал?

avatar

Світлана Ісаченко

17 червня 2013 09:04

Свытлано, а чому журналіст не має права на оприлюднення своєї точки щору? це якась особистка неприязнь? хочітє от етом поговоріть?))

avatar

Вундер

17 червня 2013 18:41

Світлано, не сумнівалася, що ви з чимсь таким відгукнетеся, хоча й не пам’ятаю. щоби вас призначали обласним цензором. Утім, я не проти ваших виступів: маєте право!

avatar

Лариса Хомич

17 червня 2013 19:28

А хто сказав, що журналіст не має права на оприлюднення своєї точки зору? Щось Ви навундерили, очі протріть, а потім виступайте зі своїми вумними репліками.

avatar

Вундеру?

17 червня 2013 21:12

Автор, звичайно, має право на висловлення власної думки. Але цей опус пані Хомич більше скидається не на фаховий авторський матеріал, а на те, що вона зранку встала не з тої ноги і раптом вирішила висловити з цього приводу своє розчарування ))

Як на мене, жодного нормального аргументу, пояснення, чому роботи погані, немає. Автор у фотомистецтві дилетант.

Висновок. Якщо не розбираєшся у чомусь, то немає чого перти на газетні шпальти із своїм власним розчаруванням)

avatar

...

21 червня 2013 11:42