Міжнародний Центр хасидів буде створено у Садгорі

Міжнародний Центр хасидів буде створено у Садгорі

07.02.2015, 16:59

Перше засідання робочої групи з вивчення питання утворення Міжнародного Центру хасидів у Садгорі під головуванням заступника міського голови Марії Порчук. В роботі групи взяли участь представники релігійних організацій та громадськості міста, структурних підрозділів Чернівецької міської ради і області, науковці та архітектори. За наслідками обговорення вирішено визнати доцільним утворення Міжнародного Центру хасидів у Садгорі. Структурними підрозділами міської ради буде вивчено організаційно-правові аспекти щодо створення Центру, беручи до уваги досвід Умані та Меджибожа. Наступне засідання робочої групи запропоновано провести з виїздом на місце для обстеження пам’ятки архітектури — резиденції цадика Фрідмана на вул.М.Тореза,196 та єврейського кладовища на вул.Я.Налєпки в Садгорі.

Источник: http://chernivtsy.eu/portal/4/mizhnarodnyj-tsentr-hasydiv-bude-stvoreno-u-sadgori-64634.html

Раніше ми повідомляли:

Найвідоміший мешканець Садгори

21.06.2012, 14:42

Вихованим у знеособленому середовищі людям, яким є будь-яке тоталітарне чи авторитарне суспільство, складно збагнути, що славу багатьох місць на землі часто визначають не сила чи гроші, а ідеї. Точніше ті люди, що їх продукують, або стають носіями нової традиції. Можливо, саме тому так непросто було деяким журналістам попервах порозумітися з прямим нащадком садгірського цадика. Минулого тижня Джозеф Моше Шалом Фрідман завітав на землю своїх пращурів і зустрівся з журналістами. У чоловіка допитувалися, чи має він такі самі золоті черевики, які, згідно з переказами, носив його славетний предок, вимагали навести докази здійснення ним чудес. Яких ще доказів чуда потребують люди, не приховував здивування чоловік, якщо тут збереглася могила самого чудотворного цадика? Адже Садгора, колись передмістя, а нині частина Чернівців, відома у світі, можливо, не менше столиці Буковини, саме завдяки цьому єдиному своєму мешканцю чудотворному ребе Ісраелю Фрідману. Врешті люди, які понад 20 років не мали дітей, і на яких лікарі махнули рукою, приходили до рабина, і він обіцяв, що через рік вони матимуть дитину. І жоден не повернувся. А щодо золотих черевиків, то про них молодому панові Фрідману, який курить справжні сигари,  залишилося лише віджартовуватися: "цього разу залишив їх вдома". А вже серйозно додає: "з нетерпінням чекаю на той час, коли особисто буду рабином цієї синагоги".

"Рятуючи могилу цадика від можливого знесення, кілька релігійних євреїв спорудили на ній велетенський надгробок, убезпечивши таким чином рештки від перенесення в інше місце, - розповів "Добі" рабин Менахем Мендель Гліцнштейн. - Тут поховано велику людину, тому треба було подбати, щоб ніхто не чіпав місця його спочинку.  Трапилося це ще в 50-х роках за радянських часів, коли історичні кладовища, яким, поза сумнівом, є старе єврейське кладовище в Садгорі, часто перетворювали на парки відпочинку. Пізніше навколо цього великого надгробку, під яким насправді поховано вісім людей, побудували стіни. Тож тепер могила знаходиться у приміщенні. Люди з усього світу, не тільки євреї, приїздять, щоб помолитися на цьому святому місці. Саме тому на могилі чудотворного цадика так багато записок. Люди пишуть свої побажання і кладуть на могилу. Коли записок назбирується дуже багато, то їх спалюють".

Мета нинішнього приїзду нащадка чудотворного цадика в Чернівці – не паломництво. Хоча за написанням записки біля могили славетного родича його також бачили. Як голова єврейської релігійної громади "Ружин-Садгора" Джозеф Моше Шалом Фрідман приїхав оцінити стан справ з реставрацією родинної садиби його предків, що зупинилася півтора роки тому. А допомогти йому в цьому покликані були архітектор Аарон Остерайхер та радник з юридичних питань Нашанаель Петерман.

Ремонтні роботи у колишньому родовому маєтку чудотворного цадика - палаці-синагозі (так звана клойз-синагога) тривали  близько трьох років. Згідно з нинішнім курсом, в реконструкцію синагоги вже вкладено півмільйона доларів. Комплекс наразі передали в оренду на 49 років. Хоча майбутній рабин династії Садгора, звісно, не проти, щоб родина Фрідманів отримала його у повну власність. "Ми зараз працюємо над поверненням синагоги у власність іудейської общини. Переконаний, що влада має такий намір, бо це стане сигналом для всього світу, що присутність євреїв в Україні є бажаною. За будь-яких умов, оскільки ми почали реалізацію цього проекту, ми продовжимо цю справу і завершимо її", - підтвердив Джозеф Моше Шалом Фрідман. Якою була синагога зовні добре відомо. Завдяки характеру і смаку засновника династії Садгора, завершений у 1842 році об'єкт, більше схожий на палац, ніж на культову споруду. Під усією спорудою є підвал, а сама вона була вкрита мідною бляхою. А ось з внутрішнім виглядом, оздобленням – існують проблеми.  Наразі відома лише одна фотографія, яка містить зображення внутрішнього інтер'єру. Та й то лише частини центральної зали. Згідно з переказами тут були розписні стелі, багата ліпнина та канделябри. А підлогу натирали по кілька разів за день. "Я хочу, щоб вона виглядала краще, ніж оригінал і краще, ніж є на моєму малюнку", - запевняє Аарон Остерайхер, який відновлює синагоги по всьому світу. Адже ця синагога є однією з найгарніших в усій Україні, а, можливо, й у світі. Архітектор пробує голос, співає, і  незабаром пояснює: "можете пересвідчитися самі, акустика тут ще погана. Для синагог, де не прийнято використовувати технічні засоби для підсилення звуку, це справжня проблема. Але запевняю вас, що після ремонту акустика у цій залі справді буде неперевершеною".

Гроші на реставрацію нащадок чудотворного цадика вже майже зібрав. Згідно з попередніми підрахунками, вкласти в цю справу хасидам з династій Садгора доведеться не менше двох мільйонів доларів. Наразі династія налічує приблизно 400 сімей, які мешкають у США, Бельгії, Великій Британії і, звісно, Ізраїлі. Для династії дуже важливо відновити пам'ятку предків, тому вони надсилають кошти для цього з усіх частин світу. Зате вже за рік, якщо справи підуть успішно, відновлений у всій своїй красі палац зможе відкрити свої двері для відвідувачів.  Крім власне синагоги, що стане діючою, реставрують також будинок рабина, де, можливо, розмістять музей Ісраеля Фрідмана, який помер у 1850 році, релігійну школу.  Щоправда досвідчений Аарон Остерайхер до цього додає, що, як засвідчує практика, строк завершення робіт, який зазвичай називають будівельники, завжди надійніше збільшувати рівно у два рази. Тоді точно не помилитеся.

 Юрій ЧОРНЕЙ

1


КОМЕНТАРІ (1)

небезпечна секта уродів

це в цій секті татусь жонки яйценюка кулявлобного чи в іншій?

 

avatar

!

07 лютого 2015 15:17