Мер Новодністровська Руслан Панчишин розповість Ханне Северінсен про знищення місцевого самоврядування на Буковині, а від Януковича вимагатиме звільнення губернатора Папієва

Мер Новодністровська Руслан Панчишин розповість Ханне Северінсен про знищення місцевого самоврядування на Буковині, а від Януковича вимагатиме звільнення губернатора Папієва

21.09.2011, 19:11

Руслан Панчишин - діючий наразі, як він вважає, міський голова Новодністровська - міста обласного підпорядкування, за дострокове припинення повноважень якого у вівторок, 20 вересня, проголосували 21 з 29 присутніх  на сесії депутатів Новодністровської міської ради зустрівся у Чернівцях з журналістами. "Це однозначно політичні репресії, оскільки я є членом опозиційної партії "Фронт Змін", - констатував Руслан Панчишин.    Щодо інших можливих причин здійсненої спроби усунути його з посади, пан Панчишин назвав відсторонення ним від освоєння бюджетних потоків конкретних осіб, які не отримали призначення на посади в його адміністрації. "Що тепер буде з табором "Лісова казка", міським пляжем Новодністровська, сотка придністровської землі якого коштує величезні гроші, які міський голова не дозволяв прибрати до рук, залишається лише здогадуватися", - зазначив присутній на прес-конференції голова Чернівецької облорганізації ФЗ Максим Бурбак.

Голосування з даного питання міський голова Руслан Панчишин вважає нелегітимним, по-перше тому, що депутати не подолали його вето на внесення до порядку денного сесії Новодністровської міської ради цього питання. Прокуратура намагалася опротестувати це рішення, проте безуспішно. Спробу подолати вето самостійно депутати зробили 16 вересня, проте через відсутність кворуму вирішити це питання тоді так і не вдалося. А, по-друге, жодного судового рішення, яке б засвідчило порушення в його діяльності, а отже давало б гіпотетичну підставу для дострокового припинення повноважень міського голови, наразі не існує. Навпаки, Руслан Панчишин сам звернувся до суду, де оскаржив дії голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва щодо розповсюдження ним недостовірної інформації. Відтак проголосоване рішення про дострокове припинення повноважень наразі ніким не підписане, а отже він залишається легітимним керівником міста. Тому і далі ходить на роботу, виконує свої посадові обов'язки.

За словами Руслана Панчишина, за невдалою поки що спробою усунути його з посади, а відтак - за паплюженням вільного волевиявлення виборців одразу двох міст - спочатку Чернівців, а зараз Новодністровська - стоїть особисто голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. За час, який передував останнім подіям у Новодністровську, губернатор Буковини  тричі особисто приїздив до міста, проводив закриті наради на режимних об'єктах, куди до нього на розмову поодинці запрошували депутатів Новодністровської міської ради. З ними також окремо зустрічався голова Сокирянської РДА Василь Козак. Непрямим свідченням тиску на депутатський корпус Руслан Панчишин вважає складання повноважень депутатом від БЮТ Вакарчук, яка, як глибоко віруюча людина, заявила, що не бажає брати участь у політичних ігрищах в сесій залі. Проте на її місце у списку одразу зайняла інша людина.

Руслан Панчишин також повідомив журналістам, що вже заплановано його зустріч з колишнім доповідачем Моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен, якій він має намір розповісти про порушення в Чернівецькій області норм Конституції, Законів України, Європейської хартії про місцеве самоврядування і фактичне знищення губернатором Папієвим місцевого самоврядування у двох містах Буковини. Руслан Панчишин також висловив сподівання, що ситуація в Чернівецькій області стане предметом обговорення у Раді Європи. Адже йдеться про прецедент для всієї України, а ситуація набула національного розголосу. Зважаючи на все це, Руслан Панчишин висловив переконання, що через постійне порушення Конституції України, чинних законів, грубе втручання в роботу органів місцевого самоврядування голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв більше не має права обіймати свою посаду. А тому він особисто звернувся до Президента України Віктора Януковича з пропозицією звільнити Михайла Папієва із займаної посади. І сподівається, що той його почує.

"Ситуація в Новодністровську  дуже напружена. Люди відверто висловлюють невдоволення діями виконавчої влади області і депутатського корпусу. 14 вересня група громадян подала до міської ради заяву про створення ініціативної групи щодо збору підписів для проведення місцевого референдуму про дострокове припинення повноважень Новодністровської міської ради. А вже 25 вересня о 16.00 мають відбутися відповідні збори громадян", - розповів журналістам мер Новодністровська. "Власне намір громади міста оголосити місцевий референдум про розпуск міської ради і прискорив процес голосування щодо мого усунення з посади. Щойно 14 вересня ми зареєстрували заяву групи громадян, для мене почався відлік часу. Тому події розгорталися саме так, незалежно від того, коли б я це зробив. Хоча ініціативну групу ми й не контролюємо", - припустив мер.

Тим часом одразу у день голосування про дострокове припинення повноважень Новодністровського міського голови прес-служба ОДА поширила коментар першого заступника голови Чернівецької ОДА Георгія Галиця з цього приводу. "Практично за весь період з часу обрання міського голови Руслан Панчишин і міські депутати не могли знайти спільної мови, що негативно відображалося на соціально-економічному розвитку Новодністровська, спричинило невиконання надходжень до бюджету, – цитує прес-служба ОДА слова першого заступника голови обласної державної адміністрації Георгія Галиця. – Голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв неодноразово закликав колишнього міського голову Руслана Панчишина та депутатів діяти в межах своїх повноважень, не порушувати чинне законодавство, виконувати обіцянки, дані виборцям, однак ці заклики не були почуті – Руслан Панчишин поставив власні політичні амбіції вище інтересів громади”.



КОМЕНТАРІ (9)

Якби наш мер займався господаркою міста, а не їздив кожного тижня до Львова, в Чернівці по партійних справах, менше піарився під прапорами Фронту змін і на партійних прес-конференціях, то може жителі міста і стали би на його захист, а так він жодної підтримки в нас не має, а то все брехня, що він розказує. 

avatar

Василь Новодністровськ

21 вересня 2011 14:10

А те, що область спеціально не давала гроші на ремонт ліфтів чи дахів у Новодністровську також брехня? Звісно місто таке ж дотаційне, як і вся Буковина. То звідки він мав брати гроші, якщо відрахування йдуть тільки, якщо ГАЕС будують. От у 2009 році Юля вгатила туди мільярд гривень, то були гроші в бюджеті, було що ділити. А за цей рік накало лише 300 млн. То й у бюджеті пусто. Спробуй покеруй за таких умов.

 

avatar

Петро

21 вересня 2011 14:52

Видно, що Ви в курсі справ у нас в місті. Але я не про гроші кажу, а про ставлення мера до своїх обов'язків. Він більше часу за межами міста, постійно у відпустці, ніж в Новодністровську. І більше його цікавлять партійні справи, ніж міські. Ось про це я кажу. І чому, скажіть, від нього повтікали з різних посад в міських службах навіть його ставленики? А відповідь проста: хіба можна працювати з таким мером, навііть якщо він твій друг. Поцікавтесь в них причинами звільнення. В Панчишина крім безпідставних галичанських амбіцій нічого за душею нема. І це правда.  

avatar

василь Петрові

21 вересня 2011 15:10

Не знаю його осоисто, тому про його амбіції нічого сказати не можу. Але у вас всі мери якісь дивні. То одного в тюрму тягнуть, то цей вам не догодив. Але те, що мало робить ще не причина усувати. Якби всіх усували, хто не робить, то у нас в Україні було б 99 безробітних. Є закон. Треба його дотримуватися. Будуть наступні вибори - більше цього не виберете. Не можна так колотити. А те, що Папієв з Козаком там усім заправлюють, то це таки правда.

avatar

Василеві

21 вересня 2011 15:35

avatar

Сергей Лазарев

21 вересня 2011 17:10

А це ще хто такий розумний виліз сюди з своїми 5 копійками? Може то претендент на мера Новодністровська?

avatar

краєзнавець

21 вересня 2011 17:56

Місцевого самоврядування в Україні ніколи і не було.

avatar

Виборець

22 вересня 2011 12:41

Руслан хороша людина та керівник....не ображайте його!!!

avatar

Іванка

12 січня 2012 23:15

А чому б Панчишуну не звернутися до Барака Обами щоб він Україні Аляску подарив, цеж теж в його компетенції?!?! :) Блазень він,

avatar

Тарас

17 квітня 2012 16:31