Мер Чернівців пропонує депутатам засвідчити 'щире бажання розпуску' ради складанням мандатів, а не популізмом

Мер Чернівців пропонує депутатам засвідчити "щире бажання розпуску" ради складанням мандатів, а не популізмом

19.07.2014, 15:35

Обранці в унісон заговорили про "очищення" міськради. Розпуску та перевиборів депутатського складу, начебто, хочуть всі: й депутати теперішньої провладної більшості, і ті, хто співпрацював з колишнім режимом, і "тушки".

Та схоже, вся підтримка ідеї розпуску тримається лише на порожніх балачках депутатів. Якби справді їх слова були щирими, то склали би свої мандати добровільно. Та чи хочуть вони покидати свої "теплі" крісла?

"У щирість їхніх слів слабко віриться"

У четвер, 16 липня депутати не змогли провести позачергову сесію міськради. Обранці мали подолати вето міського голови на питання, яке стосувалося приватизації нежитлового приміщення на проспекті Незалежності, 48. Проте, для роботи не вистачило самих депутатів: на сесію прийшли лише 11.

Тоді до мера звернувся депутат від "Нашої України" Василь Максимюк, заявивши, що рада не виконує свої функції. А отже, Каспрук має всі підстави клопотати до парламенту про розпуск міської ради. На це міський голова відповів: "Абсолютно погоджуюся – я вже звернувся".

– Якщо Каспрук справді відправив клопотання до парламенту, то це дуже слушно. Губернатор просить, мер просить. Нині більшість у парламенті – їхня. Я не можу зрозуміти логіки, чому це не зробити, – розповів "МБ" депутат Ростислав БІЛИК.

– Я підтримую цю ідею двома руками, – каже депутат Володимир КЕДЬ. – Це чудово, що мер звернувся з клопотанням. Лише би швидше це зробили, потрібно очистити міськраду.

– Гадаю, уже настав час провести перевибори, – каже депутат Дмитро СІРМАН. – У нас існує неприродній симбіоз "Партії регіонів" і "Фронту змін".

Щоправда, у щирість слів цих обранців складно повірити, вважає громадський активіст Андрій ІЛЮК. Ще кілька місяців тому, під час подій Євромайдану, він з десятками активістів "Свободи" розпочав кампанію проти 23 депутатів, які підписали скаргу в прокуратуру на студентів, які мітингували в сесійній залі міськради. Активісти вимагали, аби та "команда" обранців (а Кедь, Білик і Сірман якраз входять в неї, – авт.) склала свої мандати. Однак вимоги активістів ігноруються досі.

– Наша позиція з цього питання залишилась незмінною. І я не бачу, що ці обранці справді хочуть розпуску. Це, швидше за все, піар, – сказав Ілюк.

"Давайте вчитися відповідати за свої слова"

А ось мер пропонує обранцям довести свою політичну щирість, склавши свої мандати.

– Треба чесно визнати, що наразі немає правових підстав для дострокового припинення повноважень Чернівецької міської ради, – каже Олексій КАСПРУК. – Стаття 78 закону "Про місцеве самоврядування  в Україні" чітко передбачає лише кілька випадків, коли повноваження місцевих рад можуть бути припинені: якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом або, якщо сесії ради не проводяться без поважних причин, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання. Можна також достроково припинити повноваження  ради за рішенням місцевого референдуму, однак діючого законодавчого механізму ще також немає. Саме тому я прошу Верховну Раду прийняти політико-правове рішення про дострокове припинення повноважень Чернівецької міської ради і оголошення дострокових виборів.  Але є ще один більш доступний  шлях – якщо наші депутати справді чесні самі перед собою та громадою, яка їх обрала, і щиро бажають перевиборів міської ради, оновлення її складу, нехай складуть свої депутатські повноваження, а їх партійні організації "обнулять" виборчі списки. Тоді одразу буде підстава для дострокових виборів. В іншому випадку їхня поведінка та слова про "щире бажання розпуску" – дешевий популізм.

Підтримує і обіцяє лобіювати у парламенті питання про призначення перевиборів міськради і народний депутат Микола ФЕДОРУК:

– Підтримую вимоги громади про необхідність дострокового припинення повноважень цієї Чернівецької міської ради. Якщо депутати міської ради таки проявлять мужність і складуть повноваження, щоб прискорити цей процес, публічно обіцяю, що докладу усіх зусиль, аби були оголошені дострокові вибори Чернівецької міської ради. Запевняю, що знайду для прийняття цього рішення достатню кількість однодумців серед народних  депутатів. Тому, колеги-депутати  міської ради, давайте вчитися відповідати за свої слова та вчинки перед громадою. (Микола КОБИЛЮК)

Думка

"Більшості депутатів ідея перевиборів нецікава"

Ігор ГАВРАДА, політолог:

– Ми пройшли через революцію, яка дуже серйозним чином делегітимізувала в громадській думці та настроях виборців всю вертикаль рад – від Верховної до місцевих. Виходячи з цієї логіки, вибори міської ради були би цікавими і дуже необхідними, а новообраний її склад більш повно відображав би настрої виборців.

З іншого боку, ми бачили приклад, коли міськрада не зібралася на сесію для того, аби долати вето міського голови. Ми багато чули про те, що люди у міськраді мають дуже сумнівну порядність. Тож з цієї точки зору, вибори були би теж дуже необхідними.
Крім того, ці вибори були би корисними для самого міського голови. Бо, якщо рада чи якась її частина не знаходить компромісу з мером, це впливає і на роботу міського голови, і на роботу самої мерії. Отже, вибори мають бути корисними для мера і його команди.

Звісно, для більшості обранців ідея перевиборів не дуже цікава, бо є частина людей, які можуть хіба що у мріях сподіватися на те, що їх переоберуть. Схоже, одиниці могли би продемонструвати свою політичну зрілість, сміливість і відповідальність – добровільно склавши мандат, і повторно спробувати свої шанси потрапити у міськраду.

Джерело: molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (19)

Сейчас Каспруку  и Федоруку можно говорить все  что угодно про роспуск Рады, рассказывать сказки и обливать оппонентов грязью, говорить, якобы про причастность неугодных к свергнутому режиму и самое главное  говорить сказки, что роспуск невозможен. Они всячески пытаютя навязать мысль, что все кроме их команды должны сдать мандаты... Но факт остается фактом - именно Михайлишин сдал мандат! Именно он показал пример того, что нечего держаться за депутатство, и именно Михайлишин настаивал на том, что сейчас именно народ должен выбрать новых педставителей народа. Поступок замылили и акценты расставляют на другом. Почему его не поддержали и не настояли в ВР про роспуск? Главное другое! Не факт, что представители новой-старой власти попадут в депутаты, прошло время и народ понял, что в нашем городе поменяли шило на мыло!!! ! И именно этого и боится новая власть, у котороу  "рыло в пуху"! Конечно, новая команда заинтересована, чтобы в Раде кроме них никого не было, чтобы не было ни какого контроля для возврата старых, проверенных федоруковских схем, для их темных делишек.  Остается и еще тот факт, что в состав новой коалиции вошли фронтовики и регионалы со стажем, именно те, кто основал Партию регионов в нашем регионе! Почему про это замалчиват Федорук с Каспруком? Замалчиваю потому, что это им выгодно!

avatar

Александр

19 липня 2014 13:35

Всех бывших регионалов надо гнать,и проверить сколько украли с  бюджета денег.Они БУДУТ ПЫТАТЬСЯ проходить через другие партии, интересно за ними проследить.

avatar

1-му

19 липня 2014 14:37

Очень правильно ,ОСОБЕННО - Кедь -Билык-Сирман.Интересные фамилии у них.Просто любят БАБКИ.

avatar

2-му

19 липня 2014 14:43

А что не было схем у бывших регионалов- были и очень серьозные. Прошло сошло с рук.

avatar

Народу

19 липня 2014 14:47

Регионалы ещё имеют совисть открывать свой грязный рот. ГНАТЬ  ГНАТЬ и ещё раз ГНАТЬ .

avatar

3-му

19 липня 2014 15:13

ПЕРЕВЫБОРЫ !!! КОЗЛОВА ПРОЩАЙ !!! )))))

avatar

Брошкиной

19 липня 2014 16:21

ПЕРЕВЫБОРЫ!!! КАЛМЫКОВА ПРОЩАЙ !!! ))))))

avatar

очистимся

19 липня 2014 16:22

ПЕРЕВЫБОРЫ !!! ФЗ ПРОЩАЙ !!!))))

avatar

гнать поганой метлой!!!

19 липня 2014 16:23

ідіть всі фронтовобатьківщинні корупційні уроди на"""розпус разом з жирним К_КГБешноХедоруково прихлібалом !!!!!

злодійські скоти!!!!!!

avatar

буковинці

19 липня 2014 17:04

От Фронта Змин не было столько вони сколько от вас регионалов. После вас люди погибают, детей сбивают. Вы нелюди,где сейчас в тяжелую минуту ваш бывший губернатор поехал к себе на родину в Израиль-боиться бо накрал.Думали ,что вы навсегда пришли отмывать деньги. Ваша песня СПЕТА.

avatar

Сирману

19 липня 2014 18:39

А где сейчас губернатор Папиев ? Почему он не с народом? Надо было кинуть не одно яцо , а сто сразу божет запахло бы кугочкой- подонки.Матеря и отцы принимают гробы ,а они отдыхают на морях.ГНАТЬ ГНАТЬ ГНАТЬ -сук.

avatar

Регионалам

19 липня 2014 18:47

злодійня ви паршива на яку тюрма чекає! Крим здал,людей в кабалу загнали, свої зади в золоті унітази посадили і смороду свого нечуєте?! ТА ВИ кулявлоби СМЕРДЕТЕ НА ВЕСЬ СВІТ!!!!! СКОРО ВАМ КАПЕЦ !!! СЯДЕТЕ ТВАРЮКИ В ТЮРМУ ДО пАбрАтІмА """жука І СУД БУДЕ НАД ВАМИ !!! за все відповісте !!!

avatar

смердючим кулявлобам

19 липня 2014 19:01

Нет нужно было смотреть как ваш януковичь УКРАИНУ крадёт , армию всю продал.Вы знаете кто вы яскажу вы сука.

avatar

Последнему

19 липня 2014 19:08

дрянь ти кулявлобна! це ви з янучаром УКРАЇНУ РОЗПИНАЛИ  І РОЗКРАДАЛИ 20 РОКІВ!!!! А НЕ МИ ПРОСТІ ЛЮДИ коли б почув такі слова в громадському місці на свою адресу ТО ТИ ЛАЙНО КУЛЯВЛОБНЕ-ЗЛОДІЙСЬКЕ І СЦИКЛИВЕ БЕЗ ЗУБІВ ВЖЕ Б ХОДИЛО
avatar

до Последнему 19 липня 2014 19:08

19 липня 2014 20:06

ну і як коза натаха без зубів? Вона і так страшна а тут ще й без зубів

avatar

!!!

20 липня 2014 09:41

Правильно фронтовики! Мочіть фірташевську шушеру на Буковині!   Он як почали шичати, видна на мозиль добре наступили! 

avatar

АТО

20 липня 2014 13:12

Смотри коломойская шваль как бы тебя на замочили раньше времени с твоими писяями

avatar

до ато

20 липня 2014 15:15

вам осталось недолго. не успеете как януковощ сбежать. убьют вас как собак. вспомнишь эти слова

avatar

пророк кулявлобам продажным

20 липня 2014 15:17

все що ви кулявлоби можите то лише мочити власні штанці

від вас смердить,

скоро народ вас КГБешних кАмсАмольців, злодійню, корупціонері в іншу шваль  "вичистять і вимиють"

avatar

до АТО 20 липня 2014 13:12

20 липня 2014 16:14