Мер Чернівців Клічук вважає безглуздим локдаун на фоні зменшення рівня захворюваності

Мер Чернівців Клічук вважає безглуздим локдаун на фоні зменшення рівня захворюваності

07.01.2021, 21:27
Неможливо не помітити, що цьогорічний святковий настрій має трохи тривожний присмак: адже завтра на нас чекає обіцяний урядом ще в грудні повний локдаун.
 
Практика завчасного – за місяць! – оголошення локдауну є неоднозначним українським ноу-хау і викликає, звісно, багато запитань. Я особисто вважаю, що на фоні зменшення рівня захворюваності локдаун взагалі виглядає вельми безглуздо. А з огляду на те, що уряд не запропонував жодних компенсаторних механізмів для підприємців, це взагалі економічно і політично провальне рішення, - йдеться у заяві на сторінці Чернівецького міського голови Роман Клічук.
 
Але зараз на часі інші пріоритети, і найголовніший з них – захистити наших людей: і від ризику захворювання, і від економічних втрат, і від жорстких санкцій, на які, ймовірно, готова йти центральна влада. Тому, шановна громадо, оскільки на даний час постанова про запровадження локдауну саме з 8 січня залишається в силі, прошу взяти до уваги наступне.
 
1. Коронавірусна хвороба поки що нікуди не зникла, і нам в жодному разі не можна забувати про людей з груп ризику, для яких Covid-19 може виявитись фатальним.
 
2. І я, і депутати ЧМР - ми всі усвідомлюємо, що кожний наступний період обмежень спричинює фінансові втрати серед більшості верств населення, і особливо страждає від цього бізнес, не пов’язаний з товарами першої необхідності. Тому ми - в межах наших повноважень і можливостей - налаштовані допомогти підприємцям.
 
3. Ми також розуміємо, що не маємо морального права наразі закликати людей до прямої непокори, наражаючи їх на небезпеку величезних штрафів або інших покарань. Поліція виконує накази центральної влади, і ми вплинути на це не можемо. Натомість, вважаємо, що необхідно об’єднати зусилля представників органів місцевого самоврядування по всій країні і донести свою аргументовану позицію до Києва, який має дослухатись до логічних аргументів і прийняти рішення про скасування локдауну.
 
Отже, якщо КМУ в останній момент не скасує своє рішення, то Чернівці від завтра входять в режим жорстких карантинних обмежень. Прошу всіх зберігати спокій, дбати про своє здоров’я та про здоров’я своїх близьких. Ми докладемо всіх зусиль, щоб зменшити негативні наслідки локдауну і допомогти громаді, використовуючи всі повноваження міської влади.
 
ДОВІДКОВО:
 
Зимовий карантин пом'якшений і не такий жорсткий, як весняний локдаун – Президент

7 січня 2021 року 

Перед впровадженням в Україні загальнонаціонального посиленого карантину Президент Володимир Зеленський провів планову селекторну нараду за участю урядовців, керівників силових відомств. Учасники заходу обговорили, які саме кроки здійснюватиме уряд, які обмеження і в який час діятимуть у країні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відзначив, що вже третій день поспіль спостерігається тенденція до зростання кількості хворих.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов додав, що світовий досвід показує: у країнах, де не діяв жорсткий карантин під час різдвяних і новорічних канікул, відбувається зростання кількості хворих упродовж 14 днів, оскільки на свята населення активно переміщується. Він додав, що епідеміологи констатують скорочення інкубаційного періоду коронавірусу в Україні до семи-восьми днів і «молодшання» хвороби.

Очільник МОЗ також нагадав про сезонне зростання кількості хворих на грип узимку.

«Впроваджуючи відзавтра більш жорсткий карантин, ми уникнемо великого зростання хворих як на коронавірус, так і на звичайний сезонний грип. Таким чином зменшимо й навантаження на лікарні, адже одні й ті самі заклади лікують хворих на кожну з цих недуг», – сказав Максим Степанов.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що працюватиме громадський транспорт, стратегічні підприємства, дитячі садочки.

«Люди, які працюють у стратегічній інфраструктурі, повинні мати місце, де залишати дітей. Водночас діток у садочках значно менше, ніж у інших закладах освіти. Відсоток малечі, що хворіє, становить 1,6%, тому садочки, скоріше, вирішують проблему, а не створюють її. І до цього прагне світова практика», – сказав він.

Президент переконався, що працюватиме інфраструктура, яка має критичне значення, магазини, що продають продукти харчування, засоби гігієни та побутову хімію. І хоч розважальна інфраструктура та святкові ярмарки будуть закриті, кафе та ресторани працюватимуть на винос. МАФи й кіоски, які розташовані на відстані та не створюватимуть скупчення людей, теж зможуть надавати свої послуги.

«Цей карантин пом’якшений і не такий жорсткий, як весняний локдаун. Він також більш лояльний у порівнянні з тими заходами, що впроваджуються в інших країнах. Однак ми збиваємо одразу хвилю зростання кількості хворих після новорічних свят і паралельно прискорюємо отримання якісної зареєстрованої вакцини, схваленої ВООЗ», – сказав Володимир Зеленський.

Посилений карантин триватиме з 8 до 24 січня. Всі заходи, що впроваджуються, детально описані на сайті Кабінету Міністрів України за посиланням.  

1