Мер Чернівців Клічук підклав плече і розділив з державою навантаження на бюджет, а Горда з 'Чернівцігазу' - ні

Мер Чернівців Клічук підклав плече і розділив з державою навантаження на бюджет, а Горда з "Чернівцігазу" - ні

19.10.2021, 21:25

В міському  бюджеті Чернівців необхібно буде передбачити понад 250 мільйонів гривень для покриття різниці в тарифах на цей опалювальний сезон.

Про це повідомив міський голова Чернівців Роман Клічук на своїй сторінці у facebook.

І ці кошти мусять піти з доріг, шкіл, спортивних майданчиків і т. д. Тобто в десятках програм маємо обмежити фінансування.

- Розуміючи, в якій складній ситуації опинилась держава, ми готові розділити навантаження на бюджет, - пояснив Клічук. - У свою чергу, розраховую на підтримку центральних органів влади, бо наша громада постраждає найбільше. Зокрема, чернівчани платитимуть, при поверненні до старих тарифів, як і раніше – 1204 гривні за гігакалорію. Що значно менше, ніж у інших містах. Це означає, що чернівчани матимуть один з найнижчих тарифів в Україні.

Водночас приватне акціонерне товариство "Чернівцігаз", попри надзвичайну ситуацію в енергетичному секторі держави, не відмовилося від отримання надприбутків. Нагадаємо, перед початком опалювального сезону виконком Чернівецької міської ради вирішив віддати 20 мільйонів гривень з міського бюджету на погашення заборгованості "Чернівцітеплокомуненерго" за розподіл газу цій приватній компанії, замість того, щоб модернізувати власне комунальне підприємство "Чернівцітеплокомуненерго".  

Вже зараз можна прогнозувати, що частина коштів із заявлених мером 250 мільйонів гривень для покриття різниці в тарифах на цей опалювальний сезон з бюджету Чернівці транзитом перекочує у кишені власників  "Чернівцігазу". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буковинці щороку сплачують "Чернівцігазу" 200 мільйонів грн, в яких є частка на утримання і відновлення зруйнованих мереж, а Горда рік ховається і каже, що це державна труба, - ОДА

 

КОМЕНТАР BUKNEWS:

Мер Чернівців Клічук підклав плече і розділив з державою навантаження на бюджет, а Горда з "Чернівцігазу" - ні. Приватне акціонерне товариство "Чернівцігаз", попри надзвичайну ситуацію в енергетичному секторі держави, не відмовилося від отримання надприбутків. Вже зараз можна прогнозувати, що частина коштів із заявлених мером 250 мільйонів гривень для покриття різниці в тарифах на цей опалювальний сезон з бюджету Чернівців транзитом перекочує у кишені власників "Чернівцігазу". (Читай Фірташа). Так як ті 20 мільйонів гривень з міського бюджету на погашення заборгованості "Чернівцітеплокомуненерго" за розподіл газу, які перед початком опалювального сезону виконком Чернівецької міської ради вирішив віддати цій приватній компанії, замість того, щоб модернізувати власне комунальне підприємство "Чернівцітеплокомуненерго". На пресконференції у мерії Горда з "Чернівцігазу" ледь зі штанів не вистрибував з радості, що вперше, як він сказав, за останні десять років отримав усе готове на блюдечку. Хоча й Каспрук його насправді ніколи не ображав і справно віддавав Фірташу сотні мільйонів гривень з кишені чернівчан.
 
Я вже не кажу про те, що сьогоднішнім політичним рішенням про відмову від підняття тарифу (щоб Продан з Михайлішиним не мали на чому піаритися) чернівчан знову поділити на два сорти. Тепер ті городяни, які отримують теплоносій від дотаційного теплокомуненерго, будуть відкривати взимку кватирки і смажити яєчню на підвіконнях, як показує практика роботи котелень у попередні роки, а ті, які самі платять за газ у своїх оселях, будуть і в холоді сидіти, економлячи, і далі по розбитих дорогах ходити. Бо ні допомоги від міського бюджету не отримають, ні відремонтованої інфраструктури не матимуть. У виграші знову опиниться тільки газовий монстр.
1