Меморіальну дошку Паулю Целану перенесли на фасад будинку, де він жив насправді

Меморіальну дошку Паулю Целану перенесли на фасад будинку, де він жив насправді

02.10.2020, 16:11

Допомагали у відновленні історичної справедливості секретар міськради Василь Продан та депутат Віталій Михайлішин.

2 жовтня у Чернівцях відбулося друге урочисте відкриття меморіальної дошки відомому єврейському німецькомовному поету і перекладачу Паулю Целану. Цього разу - на фасаді будинку на вулиці Саксаганського, 3.

- Перенесення дошки і відновлення історичної справедливості – це дуже важлива подія в культурному житті нашого міста, - сказав на церемонії відкриття секретар Чернівецької міської ради Василь Продан. - І мені дуже приємно, що зараз з нами є Петро Васильович Рихло, який є основним дослідником життя і творчості Пауля Целана. Розумію, наскільки це важливо для міста і багато німецькомовних туристів приїжджають саме в Чернівці для того, щоби подивитися, де відомий поет народився та жив, якими вулицями ходив, що надихало його в творчості. І, звичайно, нам це треба підтримувати – і пам'ять, і всі події організовувати, які пов’язані з Паулем Целаном. Дуже дякую за створення цієї меморіальної дошки скульптору Івану Салевичу. І закликаю всіх нас про це пам’ятати, дбати, не забувати і постійно долучатися до акцій, пов’язаних з Паулем Целаном.

На думку депутата Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, який відкрив цю пам’ятку сьогодні, потрібно всіляко сприяти тому, аби зберігати спадщину, яку залишив по собі Пауль Целан. Це людина, завдяки якій про наші місто та державу знають закордоном. Він той, завдяки кому освічені люди з усього світу приїздять до Чернівців.

«Хочеться, щоб і наші діти пам’ятали про нього і знали його творчість. Пишаюсь тим, що наше місто має такого уславленого поета. І наша команда вже не вперше робить усе для того, аби про нього пам’ятали.

Мені приємно було свого часу долучитися до відкриття Целанівського центру, що на вулиці Ольги Кобилянської. У цьому літературно-мистецькому центрі вже багато років збирається креативна молодь, його відвідують гості нашого міста. Там можуть творити та ділитися думками митці, даруючи Чернівцям та чернівчанам свою творчість», - каже Віталій Михайлішин.

Нагадаємо, 1992 року меморіальну дошку, яку виготовив відомий скульптор-художник Іван Салевич, було помилково встановлено на фасаді будинку на Саксаганського, 5. Коли професор ЧНУ, перекладач і дослідник творчості Пауля Целана Петро Рихло це з’ясував, то звернувся до міськради із клопотанням щодо перенесення меморіальної дошки. Депутати та члени виконкому одноголосно затвердили таку рокіровку. І це не може не тішити, адже цьогоріч відзначаємо 100-річний ювілей з дня народження та 50 роковин з дня смерті всесвітньовідомого поета Пауля Целана (23.11.1920 – 20.04.1970).

- Ми зібралися тут із приємного приводу, на яке я чекав цілих 16 років, - розповідає Петро Рихло. - Оскільки ще 2006 року з Ізраїлю до Чернівців навідалася кузина Целана і вказала на помилку, яка трапилася мимоволі. Тому що, коли ми встановлювати меморіальну дошку на сусідній будинок, то за архівними документами це був саме 5 будинок і оскільки на цій вулиці нічого не добудовувалося і не знищувалося, то ми були певні, що це саме та будівля. Але з’ясувалося, що за цей час нумерація на одну позицію зсунулася. Я думаю це тому, що перший кутовий будинок мав номер, приналежний до цієї вулиці, а потім його перенесли на сусідню вулицю - Українську і таким чином одна позиція була втрачена. Відповідно, будинок 5 є будинок під номером 3. А той, де висіла дошка, був насправді не 5, а 7. Про це ми не могли знати, звичайно, але кузина Целана надала такі неспростовні докази того, що справжній будинок знаходиться поряд, які не можна було ігнорувати.

За словами П. Рихла, він втішений, що віднині меморіальна дошка висітиме на автентичному будинку. Мовляв, «мені вже набридло туристам пояснювати, що висить дошка, на жаль, на сусідньому будинку».

Також Віталій Михайлішин зауважив, що з архітектурного ансамблю випадають зістарені вхідні двері до будинку на вулиці Саксаганського, 3.

- Необхідно реставрувати вхідні двері, все ж таки це потрібно, - зауважує депутат. - Я думаю, що ми відновимо ці двері до нового року. Беремо вже на себе такі зобов’язання, тому що негарно: фасад зроблено, а двері – ні. Тим паче, що приїдуть гості до нашого міста й захочуть побачити, де жив, якими вулицями гуляв поет.

На прохання гостя події і президента Міжнародної літературної корпорації «MeridianCzernowitz» Святослава Померанцева про відновлення будинків усього кварталу на Саксаганського, Віталій Михайлішин зауважив:

- У майбутньому обов’язково потрібно відновити всі будинки та фасади. Я впевнений, ми це відновимо. Тому що від цього залежить і майбутнє нашого міста, це історія, яку потрібно підтримувати і залишити нашим дітям.

1