Мельничукова коса натрапила на бетон Файнера: після усуненням з посади мера Федорука робота зі створення факультету архітектури у Чернівцях припинилась

Мельничукова коса натрапила на бетон Файнера: після усуненням з посади мера Федорука робота зі створення факультету архітектури у Чернівцях припинилась

26.08.2013, 21:13

Автор багатьох винаходів і нормативних документів, книг і статей, поезій і пісень, заслужений винахідник України, доктор технічних наук, професор, завідувач загальноуніверситетської кафедри будівництва та архітектури Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Марко Шикович Файнер, іменем якого в ЧНУ відкрили кафедру будівництва та архітектури, 1 вересня не прийде до своїх співробітників (чомусь засекречених – на сайті університету нема ні їх прізвищ, ні фото, як по інших кафедрах) і не з’явиться перед своїми студентами…

Марко Шикович подав заяву на звільнення з посади завідувача і взагалі покинув ЧНУ, до якого мав великий респект, як і до Чернівців узагалі. Навіть плекав ідею відродження мови ідиш за допомогою ЧНУ, бо уряд Ізраїлю ще гірше занедбав цю єврейську мову, ніж уряд України – українську. 

Услід за керівником кафедру можуть покинути фахівці, котрих він умовив працювати з ним. Покинуть саме тоді, коли приступили до створення факультету будівництва та архітектури?! Невже професор Файнер проти створення факультету? 

Ні. Ідею створення факультету будівництва та архітектури Марко Шикович підтримує, але дещо в іншому форматі. Йому не хочеться бачити там кафедри (спеціальності) мистецькі, які туди ліпить ректор ЧНУ Мельничук Степан Васильович, чи, скажімо, фізкультурні, чи манікюрні... 

Разом із спеціальностями «Промислове та цивільне будівництво» й «Архітектура будівель і споруд», котрі вже є в університеті, мають бути такі потрібні для нашого регіону спеціальності як «Водопостачання та водовідведення», «Міське будівництво та господарство», «Автомобільні дороги», «Комерційна діяльність у будівництві». 

І, звичайно, навчати студентів повинні викладачі-професіонали вищої кваліфікації.

Ректор ЧНУ, на жаль, про перше, мабуть, і не мріє, а другим просто-таки нехтує.

М. Ш. Файнер не проти створення факультету, бо в пропозиціях міського голови Чернівців Миколи Федорука й ректора Степана Мельничука щодо організації роботи, на які він пристав, мова йшла саме про факультет. 

Про це писали всі засоби масової інформації. Навчальним корпусом факультету мав бути колишній адміністративний корпус Чернівецького меблевого комбінату по вулиці Кармелюка. Міська рада виділяла певні кошти на реконструкцію. Та після усуненням Федорука з посади міського голови роботи на цьому об’єкті припинили.

Звісно, нові спеціальності і спеціалісти – діло наживне, коли до справи стати лицем і створювати справжній факультет, а не черговий генделик на Калинівському ринку, в якому декан безбоязно буде косити зелень. Саме тут ректорська коса натрапила на бетон Марка Файнера, не лише затятого противника хабарництва та корупції, а й бетонних справ митця.

Факти корупції дійсно мають місце. Це на устах у студентів і викладачів.

Більше того, такі факти були оприлюднені М. Ш. Файнером у присутності ректора на засіданні кафедри будівництва та архітектури в лютому цього року. З приводу корупції протягом останніх трьох років Марк Шикович як завідувач кафедри написав кілька рапортів на ім’я ректора Мельничука.

І хоч нині на слуху частіше ректорське прізвище Мельник, ніж Мельничук, не секрет, що хабарництво, й корупція взагалі, – це той маршрут «УНІВЕРСИТЕТ – КАЛИНІВСЬКИЙ РИНОК», по якому, за рідкісними винятками, рухається вища школа в Україні.

На цьому маршруті помічник ректора та його «смотрящій» за кафедрою Марка Файнера доктор фізико-математичних наук, професор Фодчук Ігор Михайлович так дістав завідувача, що звістка про Фодчука як без п’яти днів декана факультету будівництва та архітектури ЧНУ, мабуть, і стала пресловутою останньою краплею, котра переповнила чашу терпіння Марка Шиковича.

Василь КОЗЬМИК

1