Мазурашу атакував українську мову (+коментар Андрія Парубія 'Геть лапи Зе-команди від української мови!')

Мазурашу атакував українську мову (+коментар Андрія Парубія "Геть лапи Зе-команди від української мови!")

21.12.2020, 21:30

Народний депутат фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу став одним із співавторів законопроекту про внесення змін до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо скасування міри реагування у сфері обслуговування населення.

Відповідний законопроект №4528 сьогодні зареєстрували у Верховній Раді, пише molbuk.ua

Наразі текст проекту закону не оприлюднено, проте, як зауважив нардеп від "Європейської солідарності" Володимир В’ятрович, ідея його полягає в тому, щоб зробити порушення закону про мову безкарним.



Ініціатором цього законопроекту є скандальний народний депутат Максим Бужанський. У переліку співавторів проекту закону є депутат з Чернівців Георгій Мазурашу.

Як зауважив В’ятрович, за чинним законом про мову, з 16 січня 2021 року послуги в Україні мають надаватися українською. Закон не забороняє обслуговувати іншою мовою тих, кому це зручніше, дублювати будь-якими іншими мовами україномовну інформацію (меню, каталоги тощо). Однак якщо громадянину відмовилися надавати послуги українською, він може звернутися до Уповноваженого з захисту державної мови. І якщо факт порушення підтвердиться – порушник отримає попередження і має за 30 днів його усунути. Якщо протягом року буде доведено факт повторного порушення, на такого порушника чекає штраф.

 Колишній голова Верховної Ради України Андрій Парубій  вважає такі дії атакою на мову.  

16 січня 2021 року в дію вступає чергова норма нашого Закону про мову. Але, за Шевченковим визначенням, «грязь Москви» – не вгамовується!
 
Одіозний Бужанський зареєстрував у Верховній Раді України черговий антиукраїнський «Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо скасування міри реагування у сфері обслуговування населення» (№ 4528).
 
Кремлівські слуги намагаються скасувати будь-які санкції за відмову користуватися українською мовою у сфері обслуговування населення. Тобто фактично відмінити усі ті норми Закону про мову, яких 16 січня чекає вся Україна.
 
Усі спроби московської агентури зруйнувати наше мовне законодавство – провалилися. Тож тепер вони намагаються збити статті, які надають Закону про мову силу реального впливу.
 
Попереджаю – не чіпайте мову! Не провокуйте гнів українців!
 
Закликаю профільний парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики дати належну оцінку спробі чергової диверсії українофоба Бужанського. Також запам’ятаємо – окрім нього законопроект підписали ще 27 «Слуг народу».
 
Геть лапи Зе-команди від української мови!
 
Реванш не пройде!
 
Слава Україні!
1