Марія Матіос вшанувала день народження легендарного Николая Василька з Буковини

Марія Матіос вшанувала день народження легендарного Николая Василька з Буковини

26.03.2020, 09:30

"Шановні посли і шановне панство! Хочу нагадати для тих, хто не знав, але вже забув: Буковина - слов'янська земля. Ще в часи Володимира Великого вона входила до складу Київської Русі, а потім належала до Галицького князівства, і слов'янською повинна залишитися. Так просили передати мої бідні, але горді свого походження виборці".

Цим словам 120 років: 1 травня 1900 р. в австрійському парламенті їх виголосив 32-річний депутат Николай ВАСИЛЬКО, обраний від Вижницько-Путильського округу.

Сьогодні (25.03. - ред.) його день народження, - нагадала відома українська письменниця родом з Буковини Марія Матіос. 

Величезна і розгалужена родина Васильків дала Буковині ціле гроно відомих людей: двоюрідний дядько Николая - Александер - тричі був головою буковинського парламенту (за нинішніми мірками - головою обласної ради), троюрідний брат Георг також очолював буковинський парламент. Ще один троюрідний брат - Стефан - був командиром Гуцульського добровольчого батальйону у час Першої світової війни. Троюрідна племінниця Зоя стала знаменитим австрійським астрономом. Ще одна племінниця - Теофіла - очолювала Австрійський державний архів.

Та найбільшу славу здобув саме Николай, політичний талант якого найбільш проявився під час Першої світової, постання УНР та в момент підписання Брестського миру. Николай Василько очолював українські дипломатичні місії часів Петлюри у Відні, Берліні і Берні.

У БУКОВІЙ ЗЕМЛІ я зробила спробу реанімувати ці видатні постаті. І зокрема, Николая Василька.

Коли ви випадком проїжджатимете вижницький Берегомет, зупиніться там, де тепер місцева лікарня. То родинне гніздо Васильків.

На фото добре видно оздоблення маєтку, поки його не спалило і не розграбувало "доблесне" російське військо під час окупації Берегомета 1915 року.

Світлина від Maria Matios.

Ще на однім фото видно, як Васильки приймали у своєму маєтку буковинських школярів.

Світлина від Maria Matios.

Ну, а останнє фото - мій жарт. За допомогою нехитрого фотомонтажу я спробувала уявити свою зустріч з Николаєм Васильком у Відні, перед двери ма будинку, в якому він мешкав.

Читайте БУКОВУ ЗЕМЛЮ і ви дізнаєтеся багато цікавих - невигаданих - речей. І не лише про Буковину, - сказала Марія Матіос. 

Світлина від Maria Matios.

1