Марія Матіос облаштувала денний стаціонар лікарні у рідному селі

Марія Матіос облаштувала денний стаціонар лікарні у рідному селі

14.04.2013, 03:21

У селі Розтоки Путильського району сьогодні відкрили денний стаціонар в амбулаторії. Влада обіцяла створити його ще у 2010 р. Проте коштів у бюджеті так і не знайшлося. У відкритті взяла участь народний депутат від партії УДАР та член Національної спілки письменників України Марія Матіос. За власні кошти М. Матіос придбала меблі та подарувала книги в палати стаціонару в рідному селі.

- Коли я дізналася, що в моєму селі немає повноцінного функціонування денного стаціонару, людям нема на що лягти, де перебути кілька годин після лікарських процедур, то вирішила виправити цю ситуацію, - розповіла Марія Матіос. – Не звертаючись ні до кого по чиюсь допомогу, я за власний кошт придбала все те, що необхідне, елементарне, щоб люди могли прийти до амбулаторії, отримати крапельниці, уколи, пройти всі фізіотерапевтичні процедури. Щоб людина могла полежати тут і не потрібно було витрачати гроші на поїздку до райцентру. Бо на це іноді не вистачає ані сил, ані здоров’я. В палати денного стаціонару придбала всі меблі, а також подарувала книги, щоби хворі могли читати. Нині в двох палатах стаціонару функціонуватимуть п’ять ліжкомісць.

Ірина КЛИМ, завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини, сподівається, що тепер амбулаторія зможе краще допомогати хворим: "Нам потрібен був денний стаціонар. Ми його відкрили, але не було коштів для меблів та устаткування. Тепер люди зможуть отримувати кваліфіковану допомогу".

Від сьогодні на стаціонарному лікуванні зможуть перебувати 5 пацієнтів. Незважаючи на це, селу все ж таки необхідна медична реформа, адже нова амбулаторія обслуговує більше 4 000 людей при нормі в законодавстві 800.

Також, як розповіла М. Матіос, вона має намір створити всеукраїнський благодійний фонд, який міг би допомагати тим, хто цього потребує.

Деякі неформальні подробиці перебування чернівецьких журналістів у селі Марії Матіос привідкрила учасниця поїздки Вікторія ЯШАН. 

 - Спочатку, на дорозі нас зупинила ДАІ. Після того, як чернівецьких «УДАРівців» не пускади в Київ на мітинг, це вже й не дивно. Вони напевно створили профайли на всіх активістів партії або водіїв)))

Марія Матіос зустріла нас набагато привітніше, ніж ДАІшники. Знайомилась із кожним оосбисто, питала кожного з якого видання, ділилася спогадами про чернівецькі ЗМІ. І казала, що хоче, щоб про село згадували частіше і більш у кращих випадках, ніж коли «У селі Марії Матіос обвалився міст» (2009 рік).

Вона впізнавала своїх знайомих, показувала журналістам своїх рідних, вчителів та навіть акушерку, яка прйимала пологи у її мами та в самої письменниці.

Загалом дуже чуйна людина, відверта та проста. Хочеться, щоб у парламенті таких було побільше. 
Щоб ті, хто туди потрапляв, не зазнавалися після купівлі Лексусів та особняків.
Щоб вони були ближчими до народу і відгукувалися на чужі пробеми та біди.
Тоді б у нашій країні все налагодилось...

Джерело: molbuk.ua та Вікторія ЯШАН  CitizenJournal.info © та v-yashan.vkursi.com

 

 

 

1