Маніліч вже каже, що 'Буковинську книгу' робили неправильно

Маніліч вже каже, що "Буковинську книгу" робили неправильно

30.01.2015, 16:42

Багатостраждальну і так досі й не закриту тему реорганізації обласних комунальних книгарень підняв ведучий програми «Без емоцій» на телеканалі Чернівецький промінь. Зокрема, під завісу розмови із заступником голови Чернівецької обласної ради Валентином Манілічем поцікавився: 

Ведучий: В мене, мабуть, останнє запитання – в нас майже вибігає час. Вас пов’язували зі скандальною реформою чернівецьких міських комунальних книгарень і їх перетворенням в комунальне підприємство «Буковинська книга». Говорили, що це Ваша ініціатива, Ваш проект, і це була дуже суперечлива затія. Чи це правда, що це була Ваша ідея, Ваша ініціатива? Який був Ваш особистий інтерес у цій реформі?

В.М.: Це була не моя ініціатива, зразу Вам скажу. Питання реформування книгарень вже стоїть багато-багато років. Ще коли головою обласної ради був Іван Орестович Шилепницький, головою постійної комісії з питань власності Василь Ананійович Ватаманюк – ще тоді вже ці питання обговорювалися, було прийняте відповідне рішення для того, щоби об’єднати і зробити одне потужне комунальне підприємство – воно в даному випадку називається «Буковинська книга» – об’єднати всі ці магазини, щоб це було одне підприємство. На той час, коли розпочали реорганізацію, на цьому підприємстві працювало 15 чоловік – із них було 7 директорів і 7 бухгалтерів. Тобто для одного підприємства...

Ведучий: Тобто ця зміна була необхідна?

В.М.: Я переконаний, що це треба було зробити – але не таким чином, як це зробили".

Ведучий запитав, як вважав за потрібне, Маніліч відповів, що вважав за потрібне.  Скільки правди у цій відповіді посадовця судити, звісно, не нам. Проте деякі особливості процесу скандальної реорганізації нагадати варто. 

Про реорганізацію насправді говорили задовго до того, як владна трійця Папієва-Галиця-Онуфрика освятила і започаткувала процес. Проте так само очевидно, що без згоди обласної ради "зробити це не таким чином, як зробили", було просто неможливо. 

І з-поміж перших інформаційних заяв, які започаткували цей процес, ще в грудні 2011 року прозвучали коментарі на цю тему саме заступника голови Чернівецької обласної ради Валентина  Маніліча. 

Власне й саму реорганізацію, скандальне звільнення директорів книгарень і призначення на їхні посади нових людей влада продавлювала саме через обласну раду або депутатські комісії.

Щось тоді громада не чула принципових заперечень з боку  не останньої посадової особи в системі місцевого самоврядування Буковини. 

Навпаки, є усі підстави вважати, що саме Валентин Маніліч забезпечував супровід відчуження через суд приміщень книгарень з міської в обласну комунальну власність. Принаймні на це непрямо вказував голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру. 

 Приблизна схема, за якою Чернівецька обласна рада планувала забрати у Чернівців приміщення книгарень, стала відома 29 жовтня 2013 року. Цього дня  Вищий господарський суд України поставив останню крапку в судовій боротьбі за приміщення, в якій розміщується державне комунальне підприємство «Магазин навчально-наочного приладдя».  

 Очевидно, що за такою ж схемою область планувала забрати під свій контроль решту приміщень чернівецьких книгарень, які зараз перебувають у так званій міській комунальній власності. Про подібні наміри, відповідаючи на питання Buknews, під час вересневої прес-конференції 2013 року прямо заявив голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру:  

 -          Згідно відповідних рішень законодавства, були переліки об’єктів, що на час їх складення, якщо не помиляюся - Валентин Михайлович (Маніліч. – ред.) мені підкаже – це 91-й рік, повинні були бути у відповідних рівнях власності – міській і обласній. У нас в області таким чином сталося, що було внесено елементи дезорганізації в процеси оформлення документів на право власності. Сьогодні обласною радою дійсно  ведеться  робота, щоби ті об’єкти, які за законодавством повинні належати до обласної комунальної власності виключно у правовому полі  були їй передані. Якщо не помиляюся, то 5 судових позовів уже було спрямовано і об’єкти стали обласною власністю... Це абсолютно нормальна робота. Ці об’єкти,  відповідно до рішень суду, можуть перейти, а можуть і не перейти до обласної комунальної власності».

 Наслідком непродуманих дій влади з реорганізації вже стало фактичне знищення магазину "Технічна книга". А сам процес реорганізації досі не завершено. Обласне комунальне підприємство (чи ті книгарні, які влада примусово загнала до його складу) накопичує борги по орендній платі. Навесні минулого року сума заборгованості сягала 167 тисяч гривень.

Очевидно, що за рік вона тільки зросла. 

Тому безпринципність (або, навпаки, зла воля посадовців) у даному конкретному випадку має цілком конкретне грошове вираження. 

1


КОМЕНТАРІ (7)

дурнику ти Чорней. А вже рік нова влада що зробила?

avatar

віктор

30 січня 2015 18:22

Ви подивіться зараз на стан Технічної книги, магазин хотять знищити, щоб прибрати до рук. Звертаюсь до Каспрука з пропозицією провести реконструкцію технічної книги та відкрити там КОБЗАР так-як технічна книга в наш час не актуальна. На рівні міської ради заборонити продаж (прихватизацію)даного магазину, як це відбулось із Кобзарем на Центральній площі в свій час.

avatar

Валентин

31 січня 2015 01:38

Розум даний людині, не лише для того , щоб накопичувати інфо, а і щоб на основі накопичених даних, вміти проводити аналіз і приходити до певних логічних висновків. В даній дописці можна побачити лиш вирвані шматки, колись раніше почутих фраз. Шо поганого конкретно у реорганізаціі, скільки приміщень і грошей вкрадено?, у чому негатив від повернення приміщень у їх законну !!! комунальну власність???? 

Відробляєте гроші. І обливання брудом. 

avatar

31 січня 2015 07:30

Чому Гайничеру і Маніліч заблокували передачу Буковинської книги у власність громади Чернівців? Приміщення належать громаді міста, а магазини - області. Та й то на папері, бо горе-рехформатори такого наколотили, що дотепер не можуть розплутати. Об'єднані підприємства продовжують існувати, нове - недороблене. Оренду не сплачують, всім добре, всі благоденствують. Тимофійчук - співає, Маніліч з Шилепницьким потирають руки і чекають до кращих часів.  Нерухомість завжди в ціні.  Продавці торгують собі на кишеню. Каспрук - мовчить. 

avatar

Чернівчанин

31 січня 2015 10:45

Процес передачі лобіював шансоньє  всіх часів і народів Ткачук, якому не вистачало приміщення в центрі купленому за копійки, а оскільки останнім часом на цьому сайті вихвалялась діяльність цих тушок, які в свій час і проголосували за створення БК, тому зрозуміло на чИй млин лє воду незаангожований автор

 

 

avatar

софія

31 січня 2015 13:11

А може все набагато простіше? Частину вторгованої виручки просто заносять кому треба у високі кабінети будинку з левами?

avatar

Петрик

31 січня 2015 13:47

А може ще простіше, автор не захотів розібратись у питанні, або відсутність інших творчих ідей для статті.  Розбиратись у закупівлях бронежилетів і  контрабанди лісу, яка не зупинилась, набагато небезпечніше, ще не дай боже зачепиш інтереси чиїсь?

avatar

софія

31 січня 2015 13:55