Малишевська визнала, що у чернівецьких школах побори були, є і будуть

Малишевська визнала, що у чернівецьких школах побори були, є і будуть

23.08.2012, 21:02

Благодійні внески батьків на розбудову шкіл і садочків - це необхідність, - зізнаються директори навчальних закладів та чиновники.

Чернівецькі школи активно готуються до першого вересня. За тиждень кожну школу та садочок, перевірятиме найвище місцеве керівництво. Освітянські управлінці контролюватимуть кожну копійку, виділену з міського бюджету на ремонт шкіл. 

- Цього року, так як немає в міському бюджеті коштів на освіту, то і виділені мізерні кошти, всього 1500 на фарбу і 820 гривень на ремонт покрівлі, яка була пошкоджена буревієм, що пронісся Садгорою, - сказав Андрій Димашок, директор ЗОСШ №39.

Щоби задовільнити всі потреби школи №39, що в Садгорі - 2320 гривень не вистачило. Відтак, половина туалетів в установі з початком навчального року не функціонуватиме. Шістьох вбиралень для трьохсот п’ятдесяти учнів цілком достатньо, запевняють в управлінні освіти. Це не єдина проблема школи. Проте, вирішити інші допоможуть батьки і вчителі. 

- За рахунок благодійних внесків батьків, за рахунок вчительських коштів, тому що вчителі теж підтримують свої кабінети і турбуються про школу, тому що в даному закладі їм працювати, - зазначив директор школи №39.

Без грошей батьків школи та садочки обійтися не можуть, зізнається начальниця міського управління освіти Василина Малишевська. Батьки школярів - це і головні спонсори навчальних установ. 

- Це не є проблема Чернівців, це не є проблема нинішнього дня. Я працюю в освіті... першого вересня буде 35 років. За ці 35 років ніколи не було періоду, щоби все в освіті було задоволено. Тому що освітній процес завжди дуже багато потребує. Тому, звичайно, підтримка, якщо батьки її надають, а вони її надають у місті Чернівці, - зізналась Василина Малишевська, начальниця управління освіти Чернівецької міської ради.

Цьогоріч чернівецьких школярів побільшало на три сотні, а в місцевих садочках відкрилося десять додаткових груп. Управлінці обіцяють, що з першого вересня усі навчальні заклади міста будуть готовими прийняти школярів та дошкільнят.

Джерело: citi.cv.ua

ЗАРЕФОРМОВАНІ ДІТИ
У НОВОМУ НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ ЗА ПАРТИ СЯДУТЬ ДЕСЯТЬ ТИСЯЧ ПЕРШАЧКІВ

Останній календарний місяць літа завжди має шкільний присмак. Передвересневими клопотами для буковинських родин, які виховують школярів, традиційно були їхнє дозвілля і купівля того, що необхідно чадам для школи. Точніше те, як поєднати потребу дітей в літньому відпочинку, коли літо вже майже минуло, але батьки досі завантажені на роботі, а у бабусь і дідусів взагалі власне життя. Або де взяти гроші на форму, приладдя і той-таки відпочинок. До інформації про дорожнечу, а відтак недоступність одного і другого, здавалося б, вже нічого не додаси. Однак цього року це, схоже, не так. Першачків, для яких цього року вперше прозвучить шкільний дзвінок, вчитимуть вже по-новому. За новими програмами й підручниками. Останніх у важенних портфелях буде не менше восьми. Як запевнили в управлінні освіти міськради, повний їхній комплект доставили в обласний бібколектор ще в липні.

Перший раз у перший клас

Проте панікувати батькам передчасно не варто. Зміниться лише форма освіти, зміст її залишиться традиційним. Бо невже ви й справді могли бодай припустити, що тітки й дядьки з київських кабінетів раптом вирішили, наприклад, брати менше податків з батьків, які мають дітей? Щоб останнім не доводилося двічі платити за їхню освіту: спочатку в бюджет, а потім ще раз добровільно-примусово на потреби садочка чи школи. Чи скоротили для них робочий день, щоб батьки могли більше часу проводити з дітьми? Або суттєво розвантажили шкільну програму, дбаючи насамперед про здоров'я дітей, а не показники успішності. Найчастіше формальні, бо оцінки фальсифікують, починаючи з початкової школи. Ні, аж до такого, звісно, не дійшло. Чиновники традиційно живуть у віртуальному світі, який з реальним не перетинається. Тож платити батькам доведеться так само, як і раніше. Наприклад, за те-таки дитяче здоров'я. Спілкуючись нещодавно з журналістами, начальник головного управління освіти і науки ОДА Михайло Бауер, наприклад, не приховував: за спортивний інвентар, яким дітей планують займати на перервах, розщедрюватися, швидше за все, доведеться також батькам. До речі, це ще одне з можливих нововведень, яким нового навчального року ощасливлять не лише першачків. Питання, на який інвентар і для кого пішли зібрані з батьків дітей податки, чиновники давно перетворили у риторичне.

Тому наразі йдеться лише про нову редакцію так званого Державного стандарту початкової загальної освіти. Нововведення стосуватимуться лише тих дітей, для яких нинішній навчальний рік буде першим у житті. Таких, згідно з оперативною інформацією, у 2012/2013 навчальному році на Буковині буде понад десять тисяч. В одних лише Чернівцях школи відкриють двері для 2,5 тисячі першачків. Відтак актуальними нововведення будуть саме для них. Решта учнів початкових шкіл гризтимуть граніт науки ще по-старому.

Менше української

Якщо відкинути традиційні чиновницькі заклинання, про ретельне вивчення зарубіжного досвіду та врахування кращих традицій вітчизняної освіти, наступність змісту дошкільної та початкової загальної освіти тощо, хітами оновленого стандарту можна вважати кілька новинок. Ним, зокрема, передбачено, що з 1 вересня 2012 року іноземна мова, як і в спеціалізованих школах, буде обов'язковою для вивчення з 1-го класу в усіх загальноосвітніх навчальних закладах України. (До цього її вчили, починаючи з другого). На конкретне питання, хто саме викладатиме дітям іноземні мови – вчителі іноземних мов чи початкових класів в головному управлінні освіти і науки відповідають дипломатично. "Курс головного управління освіти і науки щодо викладання іноземних мов – дітей повинні навчати кваліфіковані фахівці з відповідною освітою. Якщо вчитель початкових класів є ще й фахівцем іноземних мов, то він одночасно може працювати з дітьми і як класовод, і як вчитель іноземних мов", – йдеться у відповіді на інформаційний запит "Доби", підписаній заступником начальника головного управління пані Л.Тарангул. З цього робимо висновок, що викладати англійську таки змусять вчителів початкової школи. Про те, що таке навчання буде фікцією і лише посилить традиції формалізму й байдужості до кінцевого результату у вітчизняній освіті, можна вже зараз казати напевно.

А ось про що у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України не забули, так це зменшити у першому класі кількість годин, виділених на вивчення української мови (було 8 – стало 7). І це попри те, що читання й письмо в перших класах треба вивчати тільки синхронно. Тобто по 4 години одне й друге. Власне, так як це було завжди. Така вже психологія малих дітей, які зв'язок між звуками і буквами інакше просто не збагнуть. Цю особливість може підтвердити будь-який кваліфікований вчитель початкових класів. Звісно, компенсувати скасоване міністерськими дядьками можна за рахунок додаткової факультативної години, але для чого тоді говорити про використання здоров'язбережувальних технологій в новому стандарті освіти, розвантаження змісту навчання? У 2-4 класах кількість годин на вивчення української мови лишилась незмінною: 7 год.

У світі чи все-таки в Україні?

Така сама невизначеність з новим предметом "Сходинки до інформатики". Стандартом передбачено, що цей курс викладатиметься у 2-4 класах початкової школи по 2 години на тиждень. Звісно, таке нововведення можна було б лише привітати, якби забезпеченість учнів комп'ютерами, а шкіл фахівцями відповідного профілю становила 100 відсотків від потреби. Але коли на один комп'ютер припадає по кілька учнів, а вчителів інформатики, які б знали специфіку роботи з малими дітьми, взагалі немає, то для чого увесь цей клопіт? Чи це черговий "подарунок" батькам, яким за виконання положень державного стандарту знову доведеться заплатити з власних кишень?

Зміни в кількості годин на вивчення передбачено також для деяких інших предметів. Наприклад, на вивчення природознавства у 1-2 класах раніше відводилось по 1 год., а відповідно до нових типових планів – 2 тижневі год. І вивчатимуть його тепер з 1 по 4 клас. Раніше воно входило у курс "Я у світі" і вивчалося разом з предметом "Я і Україна". Тепер останній курс скасували. Замість нього у 3 – 4 класах діти вчитимуть лише природознавство. Відчуйте, як кажуть, різницю!

Загалом кількість годин на вивчення суспільно-гуманітарних предметів зменшилася з 54 до 48. І, навпаки, збільшено кількість годин на природничо-математичну та оздоровчо-технологічну освіту (з 22 до 27 та з 24 до 25 відповідно). Звісно, нічого поганого у посиленні природознавчої складової в освіті замість гуманітарної немає. Інша річ, що ефективне впровадження окремого предмета потребує не лише розроблення нових підручників, але й відповідного матеріально-технічного забезпечення навчального процесу, проведення елементарних практичних робіт. Чи готові наші школи до цього? Батьки першачків зможуть пересвідчитися вже за місяць.

На фізичну культуру виділено аж 3 години на тиждень. Це при сумарному тижневому навантаженні на першачка 23 години (по чотири уроки на день). Особливістю предмета "Фізична культура" для учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів є поновлення тестування учнів за видами (швидкість, витривалість, гнучкість, сила, спритність, швидкісно-силові якості). У 2008 році в зв'язку з трагічними випадками на уроках фізкультури його відмінили. Одночасно зменшено кількість контрольних нормативів з таких випробувань, як швидкість та витривалість. Зміст уроку фізкультури та його структура залишилася без зміни. Натомість досі відміненими є заліки з даного предмета та проведення Державного тестування учнів з видів спорту. З метою адаптації учнів до фізичних навантажень заборонено проводити здачу контрольних нормативів з 1 вересня по 1 жовтня.

А ось до відміни обов'язкових домашніх завдань для учнів початкової школи в стандарті, звісно, не дійшло. Так, як, наприклад, у Великобританії, згідно з чинним законодавством якої виконання домашніх завдань для дітей від 7 до 11 років мало займати не більше півгодини на день. В Україні домашні завдання теоретично не задаються тільки учням перших класів. Цікаво, чи знають про це їхні батьки? Проте одне цікаве нововведення, що стосується оцінювання учнів, в початковій школі таки є. МОНмолодьспорт України повідомило, що в наступному навчальному році навчальні досягнення учнів 1-4-х класів з предметів освітніх галузей "Здоров'я і фізична культура" ("Основи здоров'я", "Фізична культура") та "Мистецтво" ("Музичне мистецтво", "Образотворче мистецтво", "Мистецтво") мають оцінюватись тільки вербально.

Імітація реформи

Наразі експерти Центру освітнього моніторингу негативно оцінюють впровадження Державного стандарту початкової освіти. Серед основних недоліків було названо ігнорування заходів щодо розвантаження змісту навчання, забезпечення психічного та фізичного здоров'я учнів та вчителів; створення умов для диференційованого навчання; оцінювання виконання стандарту та результатів засвоєння дітьми початкової школи вимог навчальних програм; оснащення шкіл комп'ютерною технікою та навчання вчителів для викладання інформатики в початковій школі. У нових типових планах знову збільшено кількість предметів за рахунок нових, таких як "Природознавство", "Я у світі" замість "Я і Україна", "Сходинки до інформатики". Проблему ресурсу навчальних годин Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України у всіх запропонованих ним варіантах навчальних планів вирішило у спосіб, який, починаючи з березня 2010 р., став звичним для його політики – за рахунок зменшення кількості годин на вивчення державної мови, яка особливо у початковій школі є потужним інструментом розвитку особистості.

Серед місцевих особливостей навчального процесу значна переповненість класів. У порівнянні з минулим навчальним роком загальна кількість першокласників збільшиться на понад 650 учнів. І ця тенденція щодо їх збільшення спостерігається вже кілька років поспіль. Наразі у черзі на 100 місць в дошкільних навчальних закладах Чернівців – 143 дитини. Перші особи області і міста не обминули можливості пропіаритись на інформації журналу "Фокус", який визнав Чернівці найкомфортнішим містом. Шкода лише – чиновники не згадали про те, що під час підрахування балів враховувалось співвідношення кількості загальноосвітніх закладів та дитячих садків в місті і числа учнів та дошкільнят у них. Чим нижче "завантаження" кожної школи чи садочка, тим вищий бал вони отримували. Тим часом забезпечити першачкам обов'язкові ігрові кімнати чи організувати обідній сон для учнів перших класів в школах, який практикувався одразу після запровадження початку навчання з шестирічного віку, нині більшість буковинських шкіл не в змозі. Те саме стосується переповненості груп продовженого дня. У 2011/2012 навчальному році групи продовженого дня відвідували 1295 дітей. Це лише 13,5% від загальної кількості учнів 1-х класів. Тож, можливо, спочатку слід було вирішити більшість із перелічених проблем. А не заганяти їх вглиб, маскуючи за гарними словами про реформування початкової системи освіти?

Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

1


КОМЕНТАРІ (2)

А на хатинку бідному начальнику освіти скільки пішло благодійних  поборів ???

avatar

Запитання до ТЕТИ

23 серпня 2012 18:15

Якщо не фінансуєте,то якого біса перевіряйте підготовку. Втратили совість,ще й в депутати лізуть. Взяточники х...!

avatar

Petro

24 серпня 2012 16:41