Маленький Вифлеєм на Центральній площі

Маленький Вифлеєм на Центральній площі

15.12.2014, 21:04

У Чернівцях  вперше встановлять вертеп. 16 фігур, які відтворюють народження Ісуса, розмістяться у дерев’яному будиночку, з двох боків стоятимуть ялинки, прикрашені іграшками, які виготовили діти зі школи-інтернату. Запрошуються всі 21 грудня (неділя), о 15 годині

 Столиця Буковини нарешті дочекалася того, що вже є у Львові, Тернополі й інших містах, того, що можна зустріти, подорожуючи Різдвяною Європою. Щоправда, у багатьох країнах світу можна бачити надзвичайно мистецькі та оригінальні вертепи (чи як їх ще називають – шопки), у деяких з них навіть використовують живих тварин (баранчика, вівцю, осла), що особливо приваблює дітей. І ось цього року свій маленький Вифлеєм з’явиться й у нас – на Центральній площі, біля хреста.

Ідея належить небайдужим християнам різних конфесій. Своїм ентузіазмом вони запалили й інших, тож допомагати взялися всі: хто – грошима, хто – необхідним матеріалом. “Ми хочемо, щоб у Чернівцях і в наших серцях народився Спаситель”, – кажуть вони. Активно долучилося до створення вертепу молодіжне студентське товариство “Обнова”, й саме його члени готують сценарну програму урочистого відкриття, яке відбудеться 21 грудня (неділя), о 15 годині.

«Можна сказати, ми мріяли про таке Різдво у нашому місті вже давно, – розповідає пані Анна, одна з ініціаторок. – А цього року вирішили, так би мовити, нашу ідею наблизити до реальності. Звернулися до мера Чернівців, і він із задоволенням нас підтримав. Розпочали з того, що шукали фігурки, які потрібні для вертепу. Звичайно, найкрасивіші виготовляють у Польщі, але вони дуже дороговартісні. Ми знайшли підприємця із Борщева Тернопільської області Андрія Сакалюка, який їх виготовив для нашого вертепу. Це – 16 дійових осіб шопки висотою десь 90 см. А ось центральну фігуру – немовлятко Ісуса – виготовляє чернівецький скульптор Віктор Дутчак».

Дерев’яний будиночок, в якому розмістяться головні дійові особи Різдва Христового, матиме розмір 2 на 3 метри. Вертеп буде виготовлено з круглого лісу, він матиме підлогу (її притрусять сіном), дах та три стіни. До роботи також залучені фахівці-електрики з театру:будиночок освітлюватиметься гірляндами темно-синього кольору, а основне світло падатиме на ясла, де лежатиме маленький Ісусик.

«Нам дуже пощастило, – продовжує пані Анна, – що люди, хто чим може, нам сприяють, в тому числі лісівники буковини. Ялинки, що стоятимуть поруч, освітлюватимуться гірляндами, які імітуватимуть зорепад. А самі лісові красуні будуть прикрашені іграшками, які виготовлятимуть  діти зі школи- інтернату своїми руками разом з “обновлятами”. І так само всі разом вони ялинки  прикрашатимуть». 

Міська рада допомагає у встановленні вертепу та освітленні. А за тим, щоби ніхто нічого не пошкодив, слідкуватимуть відеокамери та патрульно-постова служба, яка відповідає за правопорядок на цій площі. І будиночок, і всі фігурки оброблять спеціальним розчином, аби вони не загорілися у випадку непередбачуваних ситуацій. Ініціатори вертепу мріють, аби біля нього звучали колядки, аби представники всіх конфесій продемонстували чернівчанам мистецтво своїх хорів, вертепів. Нам потрібно єднатися, бо Господь Бог, Діва Марія, як і Україна, для всіх одні.

Урочисте відкриття спеціально заплановано до 25 грудня, щоби різдвяну атмосферу змогли відчути всі чернівчани: і ті, хто відзначає Різдво 25 грудня, і ті, хто 7 січня. Запрошуються всі чернівчани – віруючі і невіруючі, протестанти, православні та католики, гості міста і разом просити в новонародженого Христа благодатей для себе і найголовніше – для нашої країни.

Вертеп стоятиме на Центральній площі до 15 лютого – свята Стрітення Господнього, коли, власне, і завершується  цикл різдвяних свят.

Композиція вертепу у Чернівцях складається з трьох частин: основна – дерев’яний будиночок. Там будуть розміщені 16  фігур, які відображають Різдво Ісуса (дитятко Ісус, Пречиста Діва Марія, Святий Йосип – ці три фігури є обов’зковими у  вертепі, а також ангел, три царі, два пастухи, верблюд, осел, корова, чотири вівці і баран). Збоку від вертепу будуть встановлені дві ялинки висотою три метри.

Напевно, цей маленький Вифлеєм у самому серці Чернівців потрібен усім чернівчанам: як дорослим, яких Різдво має зробити людянішими і добрішими, так і дітям, які мають виростати добрими і щирими людьми. На новорічно-різдвяні свята у місті буде немало дійств для городян, але кожен має право вибирати для себе і своїх дітей те, що вважає за потрібне: стояти у черзі до Діда Мороза і розповідати історію вигаданого персонажа чи споглядати на дитину у яслах і розповідати реальну історію, яка трапилася більше двох тисяч років тому у далекому від нас Вифлеємі…

 Наталія ФЕЩУК, газета “Чернівці”

Фото автора

 Довідка

Шопка (або вертеп) – переважно макет, що зображає вифлеємську стайню. Може бути виконана як у мініатюрі, так й у великих розмірах. За легендою, традицію встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Ассізький і зробив це в далекому 1223 році в Італії, аби перенести акцент у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від багаторічної приналежності до Польщі.

1