Маланка – языческое шоу на старый Новый год

Маланка – языческое шоу на старый Новый год

14.01.2013, 03:51

Праздник Маланки, который традиционно происходит на старый Новый год, объединил в себе церковные и народные традиции. Фактически это аналог бразильского варианта христианства, в котором тесно переплетены обряды Библии и культа вуду.

Праздник установлен в честь некой преподобной Мелании. На праздник Маланки молодежь (в масках или без них) всю ночь щедрует, дерется с встречными, ходит с "козой", водит переодетого на Маланку парня. Традиционные персонажи - "баба" Маланка и "дед" Василий. В древности праздничное переодевание выполняло важные религиозно-магические функции, но со временем этот обычай превратился в веселое развлечение, маскарад.

В состоянии алкогольного опьянения переодетые участники теряют контроль над своими действиями. В украинском селе Вашковцы во время празднования открыто занимаются вымогательством денег, а непокорных бросают в речку Черемош.

Языческие традиции, которые проникли в христианство в период темного Средневековья, нелегко устранить. Для этого нужна серьезная реформа, подобная той, которая имела место во времена Мартина Лютера в Европе.

В Библии сказано, что "двум господам служить невозможно". Невозможно быть участником языческих ритуалов и при этом оставаться христианином, ожидая от Бога защиты и благословений.

По материалам: biblepravda.com

Подробнее http://biblepravda.com/page.php?id=1711#ixzz2HtXbh6uM

На «Маланка-фест 2013»  з’їдеться понад тисячу учасників

 15 січня 2013 року о 12:00 на площі Філармонії міста Чернівців відбудеться урочисте відкриття  III фольклорно-етнографічного фестивалю  «Маланка-фест 2013».

 Цьогоріч кількість учасників сягає більше тисячі маланкарів з усіх районів Чернівецької області та сусідньої Івано-Франківщини. Кіцманський, Глибоцький, Сокирянський райони та місто Чернівці презентують по кілька колективів. Вперше, окрім традиційних образів маланки, будуть представлені сучасні  цікаві сценарні театралізовані дійства та технічні засоби.

Святкова хода учасників  «Маланка-фест 2013» розпочнеться на площі Філармонії та проходитиме за маршрутом: вулиця Заньковецької Марії – вул. Університетська (на ділянці від вул. Ватутіна Миколи до вул. Гете Йогана) – вул. Штейнбарга Елієзера – площа Театральна – вул. Котляревського Івана – площа Соборна – вул. Франка Івана – площа Центральна – вул. Худякова Олександра – вул. Чайковського Петра – площа Філармонії.

 Фестиваль репрезентує українську, бесарабську, гуцульську, молдовську і румунську маланку, традиції яких досі збережені на Буковині та цікаві сучасні образи.

 Всі бажаючі матимуть можливість побачити різнобарв’я Маланок Буковини. Маланкуючі колективи всієї Чернівецької області зійдуться у Чернівцях, щоб продемонструвати свою виконавчу майстерність, творчу індивідуальність, щоб створити свято для чернівчан та гостей Буковини.

 Метою проведення цього фестивалю є відродження традиційних для Буковини свят, а також зацікавлення потенційних туристів у відвідуванні краю.

 Досвідчені етнографи, мистецтвознавці, фахівці з питань культури оберуть кращих серед кращих. Завдяки підтримці благодійного фонду Firtash Foundation винагорода за старання значно збільшиться. Переможці «Маланки-фест 2013» отримають: 1-ше місце – 50 000 гривень, 2-ге місце – 30 000 гривень, 3-тє місце – 20 000 гривень.

 Організатори: туристична громадська організація «Палітра Буковини» (голова ТГО «Палітра Буковини» – Лелюк Оксана Василівна), фестиваль відбудеться за сприяння Чернівецької міської ради, Чернівецької обласної державної адміністрації, за підтримки благодійного фонду Firtash Foundation та приватних підприємців міста Чернівці та Чернівецької області.

Додаткова інформація: на сайті: http://malankafest.com.ua/.

1


КОМЕНТАРІ (5)

Відіслати "розумника" на сайт Букінфо, де Микола  Шкрібляк та Орест Сірецький, які виступали в радіопередачі "Суть речей", йому все  розкладуть по поличках, гарненько розтлумачать.

avatar

Прокіп

15 січня 2013 15:53

Хто такі Шкрібляк і Сірецький? І що таке Букінфо? Я думаю, що Маланку розручують, бо всі наші керівники не відірвалися від корівника. Ці люди з села і тому мліють від маланки. А корінні мешканці міста не розуміють цього свята. воно їм не цікаве. 

avatar

Хто такі?

15 січня 2013 16:40

Да догралися, перетворили європейське місто на село! І керують містом та областю селюки, наприклад з Турятки.

avatar

Чернівчанин

15 січня 2013 17:44

avatar

Сергій Воронцов

15 січня 2013 21:58

Букінфо - найперший і тому найбільш відвідуваний сайт  в інформаційному просторі області. Микола Шкрібляк - заслужений діяч  мистецтв України, директор  обласного навчально-методичного центру народної творчості  Буковини, Орест Сірецький - Заслужений працівник культури,  форльклорист, хореограф, керівник Маланки-фест у Вашківцях. У згадуваному мною  посиланні ( це я до "Хто такі" і "Чернівчанина) вони, на відміну від  доволі  дивного цитувальника з "біблеаправдиком", розповідають про суть дійства, його походження, місце у віруваннях українців. Хоча особисто в контексті міста це дійство не сприймаю. В музеї під відкритим небом, де кілька років поспіль проводиться гарне свято "Від Різдва Христового до Йордана", воно, думаю, було б більш органічним. Або ж поки що не знайдено відповідної форми його подачі. Наприклад, у "європейському місті" Львові щорічний фестиваль вертепів відбувається без  паралізуючого місто тлуму, перекриття руху транспорту тощо, на різних майданчиках центру міста.  Якщо фест припадає на вихідні, - півбіди. Якщо на  будні, _  не всіх тішить, бо створює  додаткові труднощі з добиранням на роботу, навчання і просто пересуванням по місту в справах. Хоча з кожним роком фестиваль поліпшується.

 

avatar

Прокіп

16 січня 2013 17:09