Сьогодні у Чернівцях Маланка фест 2017: програма фестивалю

Сьогодні у Чернівцях Маланка фест 2017: програма фестивалю

15.01.2017, 12:40

Благодійний фестиваль Маланок в Чернівцях відбудеться в серці Буковини у середині січня вже шостий раз. Це традиційне дійство, яке допоможе вам пізнати Буковину як колоритний і багатий на традиції історичний регіон. Маланки і маланкування тут завжди відзначалися особливо: на фесті можна побачити українську, бессарабську, гуцульську, молдавську, румунську маланки. А також більш сучасну маланку, звану переберією, тобто перевдяганням. Це свято чимось нагадує європейські карнавали, а водночас зберігає автентичні традиції Буковини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівцям піднесуть "троянського коня"

Традиційне святкове дійство — справжній барвистий фестиваль, який проходить в рамках циклу новорічно-різдвяних свят у Чернівцях — Маланка 2017 — відбудеться вже цієї неділі, 15 січня. Зазначимо, що на Маланку до Чернівців приїжджають з інших міст і навіть країн, щоб ознайомитися з давніми традиціями, які продовжують оберігати і дотримуватися різні регіони Буковини.

Маланка і святкова переберія традиційно збирає у Чернівцях колективи з різних районів Чернівецької області, сусідніх областей і навіть з-за кордону.

Лише з села Горбова Герцаївського району до Чернівців на "Маланку-фест" прибуде понад 220 учасників. 

Із Полянського району, що на Черкащині, приїдуть два колективи: дівочий та чоловічий. Дівочий гурт відтворив та зберіг давні традиції черкаської маланки. Також приїдуть маланкарі з Румунії та Молдови.

Окремі райони Буковини, наприклад, Кіцманський, Заставнівський та Глибоцький, будуть представлені кількома колективами.

У нинішньому році Маланка-фест 2017 буде проходити в два етапи.

Початок на площі Філармонії у Чернівцях 15 січня о 12:00.

 На дітей, які прийдуть на дійство у карнавальних костюмах, чекатиме сюрприз.

О 15.00 святкова хода рушить від площі Філармонії центральними вулицями та площами міста

Відбудеться карнавальна хода учасників переберії. Колективи будуть направлятися за наступним маршрутом: від площі Філармонії по вулиці М.Заньковецької, Університетській, Театральній площі, вулиці Котляревського, на Соборну площу, вулицю Франка, на Центральну площу, після чого знову опиняться на площі Філармонії.

 В рамках другого етапу на площі Філармонії колективи маланкарів будуть виступати на сцені.

  VI Фестиваль Маланок на площі Філармонії розпочнеться о 12.00, однак рух транспорту перекрили ще о 6 годині. Його планують відновити о 19 годині.

 Вулиці перекриті відповідно до маршруту святкової ходи: Площа Філармонії — вул. М. Заньковецької — вул. Університетська — вул.. Штейнбарга – Театральна площа — вул. І. Котляревського — Соборна площа — вул. І. Франка — вул. Поштова — Площа Філармонії.

 

5 причин відвідати фестиваль Маланок 2017 у Чернівцях

Тим, хто вирушає на «Маланка-фест» не вперше, не треба доводити, що цей захід насправді вартий уваги. А для «початківців» у маланкуванні зазначимо...

Це справжній український фест, присвячений Маланці та традиціям святкування.

Навіть якщо ви приїдете у місто вперше, то під час святкової ходи вже отримаєте веселу та абсолютно безкоштовну екскурсію Чернівцями :)

Найкращі мистецькі колективи визначають глядачі: не пропустіть нагоду висловити свою думку.

Тут можна посмакувати справжніми буковинськими стравами й познайомитися з унікальними у своїй різноманітності традиціями Буковини.

Фестиваль Маланок 2017 у Чернівцях дає змогу долучитися до благодійності!

Кошти, зібрані під час фесту, спрямують на допомогу українськими військовим.

Джерело: http://0372.com.ua/, http://ua.igotoworld.com/ та molbuk.ua

На фото:  маланкарі Красни на фото Blacky Kamienczanka Ірини Пустиннікової! 

1