Максим Бурбак: «Я впевнений, що Верховна Рада відреагує на демарш ЦВК, оновивши нарешті її склад…»

Максим Бурбак: «Я впевнений, що Верховна Рада відреагує на демарш ЦВК, оновивши нарешті її склад…»

14.08.2018, 23:09

Народні депутати обурені зволіканням ЦВК із призначенням виборів в об’єднаних громадах. Змінити склад комісії спробують вже на початку вересня.


9 серпня Центральна виборча комісія вирішила звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно проведення референдумів. Йшлося про законодавчу прогалину, яка виникла у через визнання у квітні цього року Конституційним судом України таким, що не відповідає Конституції, закону про всеукраїнський референдум часів Януковича. Логіка ЦВК була такою: мовляв, якщо цей закон скасовано, то, можливо, автоматично відновлює свою дію закон 1991 року. А коли так, то це стосується і виборів в ОТГ.

- Моя позиція тут однозначна: визнання неконституційним закону про всеукраїнський референдум 2012 року автоматично не відновлює дію закону 1991 року, – сказав у коментарі порталу «Децентралізація» напередодні прийняття згаданого вище рішення ЦВК заступник голови центральної виборчої комісії Андрій Магера. – Разом із тим, у законодавстві тепер є прогалина у питанні проведення референдумів. Такого закону немає взагалі.

Експерти та юристи підтримали саме цю позицію. Однак ЦВК є колегіальним органом, відтак рішення Комісія прийняла інше. І поки Комітет Верховної Ради розмірковуватиме, законно чи незаконно проводити вибори в ОТГ, а на них вже чекають 98 об’єднаних громад, мине щонайменше кілька тижнів. А 17 серпня - останній день, коли Центральна виборча комісія може призначити вибори в об’єднаних громадах, не порушивши власних обмежень. Йдеться про постанову ЦВК, згідно з якою місцеві вибори мають відбуватися в останню неділю квітня чи жовтня кожного року, а виборча компанія має стартувати за 70 днів до виборів.

Позиція голови підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Олександра Черненка є однозначною:

«Я не бачу логіки у діях Центральної виборчої комісії... Очевидно, що є законодавча прогалина щодо проведення всеукраїнського і місцевих референдумів: закон, який був чинний, визнаний неконституційним, а іншого немає, - проте не розумію, як це пов’язано з небажанням ЦВК призначати перші й інші повторні місцеві вибори, у тому числі в об’єднаних громадах. Це незалежні один від одного речі».

Однак, хто б що не говорив, комітету навряд чи вдасться зібратися до вересня цього року. Таким чином, жовтневі вибори в ОТГ можуть не відбутися на цілком «законних» підставах.

Своє обурення демаршем ЦВК вже висловив спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґ Мільбрадт, представники об'єднаних громадгромадськість та експерти.

Портал «Децентралізація» поцікавився, як ставляться до позиції ЦВК народні депутати. 

Максим Бурбак:

«Я впевнений, що Верховна Рада відреагує на цей ганебний демарш, оновивши нарешті склад ЦВК. Центральна виборча комісія повинна не гальмувати, а підтримувати реформи в Україні, забезпечуючи вибори у законний спосіб. Ані суспільство, ані експертне середовище не підтримують існуючий склад ЦВК. Так, Конституційний суд скасував закон про референдум у квітні цього року. За нинішньої логіки ЦВК виходить, що усі вибори, призначені з цього часу, є незаконними? Коли члени комісії були щирими: коли призначали такі вибори, чи зараз? Отже, треба дочекатися першого пленарного тижня, який почнеться вже 3 вересня, щоб нарешті оновити склад комісії. До нового складу ЦВК мають увійти представники усіх фракцій і депутатських груп нинішнього складу Верховної Ради. І це збігається із резолюцією ПАРЄ. Я щиро сподіваюся, що блокування членами ЦВК виборів в об’єднаних громадах стане сигналом до активних дій парламенту у цьому напрямку». 

Олександр Дехтярчук:

«Я розцінюю такі дії членів Центральної виборчої комісії як спробу зірвати сам процес децентралізації в Україні. Дуже хотілося б, щоб парламентські партії дали належну оцінку діям ЦВК. Дуже прикро, що недавня спроба проголосувати за оновлений склад комісії не мала успіху, і от тепер ми справді маємо демарш з її боку. Переконаний, склад Центральної виборчої комісії треба змінити якнайшвидше. Я думаю, що у нинішнього складу ЦВК нема відповідальності перед суспільством, інакше б Комісія не зволікала з виборами в об’єднаних громадах. А так вона відверто продемонструвала свою позицію щодо процесу децентралізації в Україні. Чи зайдуться у Верховній Раді голоси для зміни ЦВК у вересні? Потрібно зробити так, щоб це питання було максимально винесено у публічний простір. Все, що робиться під килимком, не має шансів бути проголосованим. А якщо обговорювати цю проблему щиро і відверто, я думаю, шанс є.

 

Любомир Зубач:

«Верховна Рада мала би відреагувати на незадовільну роботу Центральної виборчої комісії вже давно, а тепер ми пожинаємо плоди бездіяльності. ЦВК прийняла незаконну постанову, яка шкодить процесу децентралізації. Це чистої води самоуправство. Бо у нас є профільний закон про добровільне об’єднання територіальних громад, у якому чітко прописано усі процедури, вказано також, що саме має робити Центральна виборча комісія. Я вважаю, що ЦВК порушила закон, переклавши відповідальність на комітет Верховної Ради з питань правової політики. Це є відвертий саботаж реформи. Чому так, будемо розбиратися. Сподіваюся, нинішні дії ЦВК стануть ще одним стимулом для парламенту замінити нарешті членів комісії. Прикро, що ми втратили стільки часу. Якщо вибори в ОТГ не призначать на жовтень, взагалі невідомо, коли вони можуть відбутися…».

Джерело: https://decentralization.gov.ua/admin/articles/9436.html

1


КОМЕНТАРІ (5)

Бурбак а не пошол бы ты в бардак, гуно ты прынципиальное.

avatar

нквд

15 серпня 2018 06:07

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

баранеса

15 серпня 2018 08:15

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

Юрій

15 серпня 2018 09:06

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

Катя Бу

16 серпня 2018 00:09

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

пролетарий

16 серпня 2018 08:32