Максим Бурбак: «Політика пріоритетності національної оборони має бути продовжена»

Максим Бурбак: «Політика пріоритетності національної оборони має бути продовжена»

02.08.2017, 11:27

1 серпня Секретар РНБО Олександр Турчинов звернувся до Кабінету міністрів  з пропозицією передбачити в держбюджеті  збільшення  грошового забезпечення  українських  військовослужбовців. За його словами,структура забезпечення українських військовиків  має відповідати стандартам НАТО, де не менше 70-80% - посадовий оклад і доплата за військове звання, в той  час як в Україні наразі  цей показник становить  всього 10-15%.  Цього ж дня одна з парламентських фракцій - «Народний фронт» заявила про  цілковиту і безумовну підтримку ініціатив  Секретаря РНБО  Олександра  Турчинова.

За коментарями  ми  звернулись до нашого земляка,  керівника фракції  Максима  Бурбака.

 -          Максиме Юрійовичу, сезон відпусток, здається не час  для «політичних маневрів».   І тут  політична заява  від   Вашої фракції про   підтримку звернення Олександра Турчинова до Кабінету Міністрів.

 - Перепрошую,  мова не про «політичні маневри».  Тому,  хто  стежить  за діяльністю нашої  фракції,  відомо  про послідовну і принципову позицію «Народного Фронту»  у відстоюванні   посилення обороноздатності нашої держави.  А це цілий комплекс заходів, як то  видатки на розробку і закупівлю новітнього озброєння, фінансування  військового інженерно – технічного потенціалу тощо. І зараз йдеться про не менш важливу складову формування оборонного бюджету - про те, щоб  вже найближчим  часом  українські захисники могли отримати збільшені зарплати. Оскільки якість життя  родин  тих, хто зі зброєю  в руках захищає  нашу країну -  є свідченням готовності держави захищати себе, цінуючи кожного свого бійця.

-          Чому саме зараз  це питання  виникло?

- Це питання є актуальним завжди.  На моє і моїх колег по фракції  глибоке переконання,  підвищення рівня забезпечення військовослужбовців  повинно відбуватися систематично, регулярно  і зараз, і  надалі. Тому цілковито підтримуємо своєчасну  ініціативу Олександра Турчинова. Гідні зарплати українських військових є зовсім не другорядним питанням, а питанням національної безпеки країни.  Ми всі хочемо, щоб наша армія досягла стандартів НАТО, тож і зарплати українських  військовослужбовців повинні наблизитись до стандартів Альянсу. Бути  захисником  України – це  має бути не тільки почесно, а й престижно і високооплачувано.

 -           Так, Олександр Турчинов наголосив,  що грошове забезпечення наших військовослужбовців повинне  відповідати  їх важливому місцю в суспільстві.

- І він  цілковито правий. Так і  повинно бути. Армія – це не тільки сучасна зброя, новітня техніка та якісне спорядження. Необхідно подбати про гідні  доходи українських  військових, які б забезпечили потреби їх родин.  Військовослужбовець  не має турбуватись  про те, чи  його сім’я має чим cплатити за комуналку, чи є що їсти його дітям, чи  забезпечені достатньо його  батьки.  Він захищає Вітчизну.  Держава  повинна захищати його інтереси.

 -          Раніше  це не робилось?

 - Чому ж не робилось?   Поступово і поетапно. З початку 2016 року рішенням Уряду Яценюка, було втричі піднято зарплати усім військовим. Також відтоді, вперше в історії незалежної України, солдати-контрактники почали отримувати більше за середню зарплатню по країні. Згодом було підвищено доплату за бойові дії на передовій для солдата до 6 -7 тис. грн.  До речі, це було умовою «Народного фронту» при голосуванні за Держбюджет-2017. Тоді позиція нашої фракції  суттєво вплинула на ситуацію, оскільки  в розписі видатків Міноборони на 2017 рік планувалося збереження  військовикам існуючих зарплат рівня 2016 року. Проте, ми вважаємо, що цього недостатньо.Політика пріоритетності національної оборони має бути продовжена. А те, що було започатковано Урядом Яценюка  необхідно продовжувати,  розвивати, збільшувати зарплати  військовим кожні 1-2 роки. Олександр Турчинов пропонує  вкрай необхідний наступний етап: збільшення частки окладу й доплат за звання, а також динамічне  зростання доходів офіцерів.

 -          Щоб  побудувати сильну армію, потрібно чимало коштів.

 - Звісно. Забезпечення військовослужбовців - далеко не єдина стаття оборонних витрат, на яку Україна змушена віднайти додаткові кошти. Для цього, зокрема, треба продовжувати  реформи Яценюка, а також створити  постійно діючий механізм спецконфіскації. Нещодавно  РНБО  ухвалила рішення про розподіл конфіскованих грошей Януковича на потреби оборони. Окрім збільшення видатків на розробку і закупівлю новітніх озброєнь, боєприпасів, а також фінансування інженерно-технічного облаштування кордону, вирішено додатково виділити 250 млн. грн. на одноразову грошову допомогу при загибелі або інвалідності військовослужбовців. На будівництво житла військовослужбовцям додатково передбачено 1 млрд. грн.

-           Будемо  сподіватись, що Кабмін прислухається до пропозицій Олександра Турчинова і  «дасть добро» на збільшення матеріального забезпечення військових.

- Побудова потужної армії, готової протистояти зовнішнім загрозам, здатної  перемагати окупанта, захищати державну незалежність і мирне життя громадян - це завдання, яке «Народний фронт»  вважає найважливішим для країни, змушеної жити в умовах війни та окупації окремих територій. Саме тому наша фракція наполягає на негайному розгляді пропозицій Ради національної безпеки і оборони. І ми впевнені, що Уряд піде назустріч цим ініціативам.

Розмовляла Аліна Осадчук.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Харя росте, а розуму не прибавляється. Барига і є барига....

avatar

Юрій

02 серпня 2017 12:14

Та справа навіть не в харі, а в тому, що Бурбак глибоко  аморальна,  підла й користолюбива істота.

avatar

Сергій Осадчук

03 серпня 2017 11:13