Максим Бурбак: Маємо якнайшвидше ухвалити закон про Антикорупційний суд

Максим Бурбак: Маємо якнайшвидше ухвалити закон про Антикорупційний суд

22.05.2018, 10:58

Створення Антикорупційного суду є наступним етапом впровадження антикорупційних реформ, і закон про його створення необхідно прийняти якнайшвидше.

Про це з трибуни парламенту заявив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак. 

"Фракція НФ послідовно  підтримує створення Антикорупційного суду. Маємо якнайшвидше ухвалити закон. Створення суду є наступним етапом впровадження безпрецедентних в історії України антикорупційних реформ, початок яким поклав ще перший уряд Арсенія Яценюка. У цьому залі всі пам’ятають, як прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вносив пакет антикорупційних законопроектів і з цієї трибуни закликав парламент ухвалити їх", - підкреслив керівник фракції. 

"На черзі - створення Вищого антикорупційного суду. Справді антикорупційного і справді незалежного. А також створення законодавчих гарантій для його чесної і прозорої роботи. Цей суд буде розглядати виключно кримінальні провадження, які відносяться до компетенції НАБУ",  - сказав Бурбак. 

Він наголосив, що "Народний фронт" наполягає, аби закон про Антикорупційний суд відповідав рекомендаціям Венеційської комісії.

"Ми також вважаємо, що міжнародна рада експертів повинна мати право вирішального голосу на етапі відбору кандидатів у судді. Вони перевірятимуть їх на доброчесність за конкретними критеріями: декларації кандидата і його родичів; відповідність статків декларації; відсутність кримінальних проваджень",  - зазначив Максим Бурбак. 

"До міжнародної ради експертів можуть входити висуванці міжнародних організацій, з якими Україна має договірні відносини: Рада Європи, ОБСЄ, GRECO. Ці експерти повинні мати досвід роботи в міжнародних судах не менше 5 років", - підкреслив керівник фракції.

За його словами, парламент має забезпечити всі законодавчі рішення, необхідні для повноцінного старту діяльності Антикорупційного суду, як тільки законопроект буде ухвалений. 

"Самого лише створення Антикорупційного суду буде недостатньо для повноцінної антикорупційної системи. Необхідно якнайшвидше призначити аудитора НАБУ", - додав керівник фракції.

Джерело: http://nfront.org.ua/news/details/maksim-burbak-mayemo-yaknajshvidshe-uhvaliti-zakon-pro-antikorupcijnij-sud

1