Максим Бурбак ініціює виділення мільярда двохсот мільйонів для Чернівецької області у Держбюджеті 2018 року

Максим Бурбак ініціює виділення мільярда двохсот мільйонів для Чернівецької області у Держбюджеті 2018 року

02.11.2017, 20:03

Голова фракції «Народного фронту» у Верховній Раді України, народний депутат України Максим Бурбак зустрівся у Чернівцях із головами об’єднаних територіальних громад краю.  Парламентар зібрав пропозиції голів об’єднаних громад щодо проекту Державного бюджету України 2018 року

- Ваші пропозиції, ваші застереження допоможуть скоординувати наші зусилля для отримання максимального ефекту, - звернувся до голів ОТГ Чернівецької області Максим Бурбак. - Ініціював цю зустріч, щоби спільно визначити об’єкти, які потребують першочергового фінансування, обговорити проблемні питання. І з цими консолідованими пропозиціями виходити далі на парламентську коаліцію, коаліційний уряд.  Хотілося б, щоб парламент передбачив ваші пропозиції у проекті Бюджету на наступний рік.  Від себе особисто, як народний депутат України, вже подав зміни до проекту Державного бюджету України на 2018 рік на один мільярд і ще майже 200 мільйонів гривень. У запропонованому мною переліку є важливі об’єкти з усіх районів Чернівецької області, а не тільки мого виборчого округу, які потребують державного фінансування.

- Задля позитивного рішення щодо фінансування цих об’єктів необхідна також ваша ініціатива. Хоча голови деяких сільрад цими питаннями взагалі не цікавляться. Маємо також інший негативний приклад. Нещодавно відвідав Заставнівський район, де побачив іншу картину: державне фінансування виділене, а роботи на об'єктах не ведуться. Хоча могли би вестися. Знову ж таки на районному рівні районна рада перебрала на себе повноваження щодо затвердження розподілу цих коштів. Хоча жодного стосунку до них вона насправді не має. І відбувається певне гальмування на місцях освоєння коштів. Проте я впевнений, що ми його подолаємо. Наступний рік буде таким самим позитивним для громад, як рік нинішній. 

- Розуміємо, що чим більше створюється громад, тим менше коштів держава буде виділяти  на кожну з них. Звісно я буду пропонувати збільшити фонд фінансування громад з Державного бюджету. Проте того, що було 2015 року, коли ці кошти ділилися поміж першими 159-ма громадами, уже не буде. Держава буде фінансувати інфраструктурні проекти, які реалізують громади, проте ці громади самі теж мають бути економічно спроможними. Якщо ж держава виділяє кошти, то вона в праві вимагати дотримання методології створення спроможних громад, затвердженої Кабінетом міністрів України.

- Не раз чув від сільських голів, що тезу про добровільність об’єднання пора прибрати з закону. Ті громади, які об’єдналися добровільно, вже створено. Ті ж, які досі не наважилися на цей крок, все одно зволікатимуть. А щоб виправдати свою нерішучість, вигадуватимуть все нові і нові перешкоди.  Щойно кількість об’єднаних громад у країні перевищить 50 відсотків, а цього показника ми досягнемо вже на початку наступного року, впевнений, що норму про добровільність об’єднання потрібно буде вилучати з профільного закону. Треба завершити цей процес, а не ділити штучно людей. Без цього нам не вдасться досягнути більш якісного рівня державного управління.

- Другий рік поспіль Кельменці втрачають величезні кошти з Державного бюджету України тільки через те, що там досі не створено об’єднану громаду. Я не є прихильником принципу «один район – одна громада», який сповідує голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, однак у випадку Кельменецького району – це єдино вірне рішення. Для того щоб майбутня громада була економічно спроможною, потужною, необхідно щоб всі села об’єдналися навколо Кельменців. Натомість цього не робиться, - розповів Максим Бурбак.  

Читайте також: Максим Бурбак: Окремі депутати обласної ради, нехтуючи майбутнім людей, створювали громади фактично під мажоритарні округи на виборах

1


КОМЕНТАРІ (1)

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.Чим відрізняються Кельменці від сокирян чи заставни. Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

Сокиряни

03 листопада 2017 09:26