Максим Бурбак: «Дострокові парламентські вибори -  це автоматичний запуск перевиборів президента. Зібрати дієву коаліцію, коли до нового парламенту зайде десять політичних сил, нереально»

Максим Бурбак: «Дострокові парламентські вибори - це автоматичний запуск перевиборів президента. Зібрати дієву коаліцію, коли до нового парламенту зайде десять політичних сил, нереально»

11.03.2016, 16:02

Голова фракції «Народного фронту» у Верховній Раді України, народний депутат України Максим Бурбак вважає, що  штучне загострення політичної ситуації нині пішло на спад, а градус політичного протистояння суттєво знизився.  Роль холодного душу на гарячі голови деяких вітчизняних політиків вочевидь справила виважена, але тверда позиція європейських партнерів України. Європа хоче бачити нашу країну успішною, процвітаючою і стабільною, а неодмінною умовою цього є вміння політиків домовлятися задля проведення реформ.

ВВЕЧЕРІ НА ЕФІРАХ  РІЗНОМАНІТНИХ  ТОК - ШОУ НЕМА ПРО ЩО ГОВОРИТИ

Кому було вигідне нещодавнє розхитування політичної ситуації в Україні?

         Частина вітчизняного політикуму виконує замовлення, інша, яка думає переважно  сьогоднішнім днем, несвідомо їй підігрує. Це ті люди, які прагнуть мати усе і одразу. Дехто не хоче чекати наступних парламентських виборів і намагається  їх пришвидшити. Комусь не дають спокою мрії про президентське чи прем’єрське крісло. Очевидно, що після відставки уряду наступною мішенню для нищівної критики мав стати президент. Деякі колеги-депутати забули, що таке ефект бумеранга. А він дуже швидко повертається і боляче б’є. Найчастіше у  самий незручний момент. Вважаю, що зараз пішов процес витверезіння. Більшість  колег зрозуміли до чого це загострення може призвести. Ситуацію розхитали, а що робити далі не знають. Брати ж на себе відповідальність переважній більшості «розхитувачів» не хочеться. Переконаний: потрібно зробити усе, щоб цей парламент пропрацював всю каденцію, на яку обраний.

Для країни, яка перебуває у стані війни, користь від такого розхитування дуже сумнівна…

Парламентська трибуна - основна публічна площадка в Україні, останнім часом, на жаль,  стала трибуною для популістів. Донести  конструктивні  ідеї, якісь важливі думки в обстановці тотального піару вся і всього, дуже складно. Зібралися, наговорили, а потім лихоманить всю країну. Минулої п’ятниці мав зустріч з прем’єр-міністром, не встиг на  ефір, але інформаційна хвиля пішла: коаліція, Ляшко заявив… І пішло-поїхало, вся країна стрясається. Громадяни, що трапилося?  Або під час перебування у відрядженні за кордоном мені раптом телефонують з проханням прокоментувати «новину»  нібито Яценюк  подав у відставку. Друзі, я фейки не коментую! Всі новини, що народжуються після обіду в п’ятницю і від чого лихоманить всю країну, не більше ніж витвори уяви  деяких парламентарів.  Чому це робиться? Тому що на  вечірніх ефірах різних ток- шоу немає про що говорити.

Але відставка премєра у принципі можлива?

Вічних прем’єрів не буває. Всі це чудово усвідомлюють.  Це раз! По-друге, прем’єр за крісло  не тримається.   Під час  чергового виступу на телебаченні  голова уряду  вкотре  заявив: шановні, якщо є питання особисто до мене, то я за крісло не тримаюся.  Але громада хоче побачити альтернативну програму і альтернативну команду, хто і що буде  робити. І не передвиборчі гасла, а конкретно,  крок за кроком…   Питання формування нового уряду має також політичну складову. Покажіть суспільству конфігурацію майбутньої коаліції, яка матиме 226 голосів. Тільки після цього розмова стане предметною.

Вашій команді теж закидають, що урядової коаліції  більше не існує…

         Всі розмови про нібито розвал коаліції  потрібні тільки для розхитування ситуації.  Де-юре вона існує. Зараз градус суперечок щодо існування коаліції трохи знизився. Тому що дві найбільших парламентських фракції БПП-«Солідарність» і «Народного фронту» змушені  домовлятися. Потрібен третій партнер. Хочу віддати належне Олегу Ляшку: жодної вимоги щодо кадрових призначень  під час наших консультацій лідер радикалів  не висував. Він ставив вимоги щодо формату і принципів роботи як коаліції, так і коаліційного уряду. Це була досить конструктивна бесіда. Він сповнений відповідальності і розуміння, що позачергові  вибори – це вирок державі, це розвал. України не буде - її розтягнуть по шматках. Як відповідальні політики ми навіть думати про таке не сміємо. Це вже історична  відповідальність.  Хтось живе вчорашнім днем, хтось живе сьогоднішнім, а ми розуміємо, що має бути завтра-післязавтра. І робимо усе від нас залежне, щоб Україна не розвалилася.

НА ПОЗАЧЕРГОВИХ ВИБОРАХ ВИГРАЮТЬ НАЙДИКІШІ ПОПУЛІСТИ   І  ПРОКРЕМЛІВСЬКІ ПОЛІТИЧНІ СИЛИ

Але є політичні сили, які навпаки прагнуть дострокових парламентських виборів.  Частина експертів теж заявляє, що це один з можливих варіантів  для виходу з нинішньої ситуації.  Що думаєте з цього приводу?

Виборів хочуть хіба що невеликі фракції.  Хоча групи «Відродження», «Воля народу»  проти виборів, тому що у  них зараз низький рейтинг. Там багато  мажоритарників і вони чудово розуміють, що у новому парламенті їх може не бути.  У одних і других основні статки на Заході, вони остерігаються санкцій, тому що у разі розбрату Захід буде діяти дуже жорстко.

         Під час «Українського тижня» у Брюсселі члени делегації Верховної Ради України зустрічалися з керівником Місії з оцінки потреб, колишнім Президентом Європейського Парламенту Петом Коксом. Показово, що посадовець такого рівня зустрівся з нами в неділю, напередодні старту офіційних переговорів,  щоб наперед проговорити  всі важливі питання. Зокрема щодо запровадження ЄС безвізового режиму для громадян України. Прозвучало також питання про ставлення українських парламентарів до позачергових виборів. Це був  холодний душ для всіх нас. Україні чітко дали зрозуміти: панове, якщо ви заходите у цю гру з позачерговими виборами, можете одразу казати «до побачення» безвізовому режиму.  Цілком реальних обрисів  може набути питання зняття санкцій з Росії. Який сенс їх продовжувати, якщо ви самі нічого не спроможні зробити? І всі з цим  погодилися. Голова кожної фракції, депутатської групи тоді заявив: ми проти проведення дострокових виборів. З цим  погодились навіть представники,  так званої, опозиції.

Проводити вибори у нинішній  ситуації  безвідповідально! Країна на півроку стане у ступор, зупиняться всі реформи, всі житимуть тільки виборами.  МВФ, інші міжнародні організації заморозять  співпрацю.  Не хочу нікого  лякати, але це об’єктивна реальність, за долар тоді правитимуть 40-50 гривень. На позачергових виборах виграють найдикіші популісти, прокремлівський «Опоблок», Саакашвілі і компанія.  Нічого не тільки  не зміниться, а стане  ще гірше.  Зате Путін аплодуватиме, нагадуючи світові: я попереджав, що це «failed state» - неспроможна  держава. Україна не може сама собі дати ради!

Європі потрібна Україна, але як стабільна і сильна країна. Тому наші європейські друзі закликають: стабілізуйте ситуацію, стосунки між Президентом, прем’єром і Верховною Радою, об’єднайте зусилля всіх гілок влади для впровадження реформ.  А необхідний реформаторський дух  у парламенті є. Навіть після виходу з коаліції «Самопомочі» і «Батьківщини» народні депутати давали  по 252 голоси за важливі рішення.  

Ви  нічого не сказали про позицію Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Колеги вповні усвідомлюють всі ризики дострокових виборів?

         Дострокові парламентські вибори -  це автоматичний запуск перевиборів президента. Зібрати дієву коаліцію, коли до нового парламенту зайде десять політичних сил, нереально. Це ступор всіх процесів. І  європейці це чудово розуміють. У нинішній Верховній Раді України є дві політичних сили, які спроможні об’єднати коаліцію – це БПП і «Народний фронт».  В першу чергу ми звертаємося до   народних депутатів від БПП-«Солідарність», решти наших колег по коаліції.  «Народний фронт» визначився і пропонує руку дружби.  Перегорнули сторінку  і рухаємося далі, тому що уряд потребує підтримки. В такій обстановці неможливо ефективно працювати. Хтось добуває дні на посаді, хтось не знає, що буде завтра і не хоче встрявати, дехто просто не  бажає брати на себе тягар ухвалення непопулярних, але вкрай потрібних рішень. Навіщо, адже через тиждень-два можливі нові призначення. Тому просимо БПП визначитися: ви підтримуєте дії уряду? Підтримуєте прем’єр-міністра і урядову команду? Якщо  ні, то заявіть про це і запропонуйте альтернативний план.   

ХОЧУ ПОДИВИТИСЯ, ЩО БУДЕ ЧЕРЕЗ ПІВРОКУ ПІСЛЯ ЗМІНИ УРЯДУ

Якщо уряд прем’єр-міністра Арсенія Яценюка отримає підтримку парламенту, якими будуть його реформаторські  пріоритети у 2016-му році?

Пріоритети цього року для нас  – це підйом економіки,   створення робочих місць,  подолання бідності. Ось наші основні завдання.  Не забуваємо також про оборону держави.  Реформа освіти, медичної галузі, продовження процесу децентралізації влади – також серед пріоритетів нинішнього року.

Обіцяного безвізового режиму з ЄС досягнути поки не вдалося… 

У Брюсселі нам вказали на допущені помилки в процесі отримання безвізового режиму. Ми їх обов’язково виправимо. Дві з них суто технічні. Одна з вимог стосується початку роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, яке так і не запрацювало. Проте тут потрібно «подякувати» народному депутату Віктору Чумаку. В грудні  минулого року розпорядженням Кабінету міністрів Чумак був призначений членом Нацагентства, проте вже у січні написав заяву про відмову від посади.  Він третя людина, від якої залежить, щоб цей орган запрацював. І в останню мить він дав задній хід, хоча попередньо пройшов непросту тривалу процедуру затвердження.  Зате зараз їздить із головою Одеської ОДА паном Саакашвілі і розповідає, який він  великий борець із корупцією.  Чому ж відмовився  від боротьби з цим ганебним  явищем, фактично на «передовій»? Під час  урядового засідання прем’єр-міністр вкотре публічно зробив пропозицію: шановний пане Чумак,  визначайтеся, будь ласка,  ви – народний  депутат,  чи будете  членом Національного  агентства з питань запобігання  корупції. Бо саме ви пройшли відповідний конкурс,  без вас агентство не запрацює. Зате тепер бачимо справжнє обличчя  цих горе-борців з корупцією. Коли настає час брати на себе відповідальність, вони дають задню. Звісно, значно легше сидіти в парламенті, їздити Україною, безпідставно поливаючи усіх брудом. Так це легше, але це – безвідповідально!  

Вважаєте, що владу не можна критикувати?  

 Критикувати владу можна і потрібно. Критика президентських і урядових ініціатив мусить  бути.  Але робити це потрібно чесно і конструктивно. Зараз багато критикують розроблені урядом України "Правила етичної поведінки державних службовців", у тому числі пункт, що передбачає вимогу до держслужбовців утриматися від проявів публічної критики діяльності державних органів та їх посадових осіб.  Натомість я вважаю цей крок логічним і виправданим. Я щиро не розумію, як Ярослав Когутяк – керівник «Свободи» на Буковині  може критикувати владу і продовжувати працювати у виконавчих органах влади,  очолювати департамент екології та туризму Чернівецької ОДА.  Якщо ти опозиціонер, то звільняйся і переходь в опозицію. Не можна щодня критикувати владу, а наприкінці місяця приходити до неї за зарплатнею. З 1 травня буде введений у дію Закон України «Про державну службу», який забороняє посадовцям вищих рангів  бути членами партій, тоді побачимо, як вони виконають норму закону.   

А щодо так званої атикорупційної риторики, яку практикують такі діячі, то вони тільки підривають довіру суспільства до влади.

         Тобто позиція голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі є неконструктивною?

         Мені цікаво, в якому статусі пан Саакашвілі їздить Україною. Голові Чернівецької ОДА Олександру  Фищуку, щоб поїхати за межі області, потрібно повідомити про це Адміністрацію Президента України  і Кабмін. А хто керує Одеською областю у час відсутності голови? Хто займається господаркою, ремонтує дороги? У мене питання від нашого парламентського Комітету у  справах  ветеранів,  учасників  бойових  дій, учасників  антитерористичної  операції та  людей з інвалідністю,   чому в Одесі досі не спромоглися купити двокімнатну квартиру для  сім’ї учасника АТО?  Кошти на це надійшли ще в липні  минулого року у рамках  державної програми для закупівлі житла учасникам АТО.  В Чернівецькій області за два роки купили  13 таких квартир. В Одеській області у 2015 році – жодної!  Для себе вже знаю відповідь на це запитання. Голова Одеської ОДА скоротив половину своєї адміністрації назвавши це реформою. Тому такого  відділу, який мав займатися цим питанням, просто не існує. І воно не вирішується.  А решта відділів, поки голова області їздить Україною,  цього не роблять.  Цілковита некерованість. Займаються лише тим,  де цікаво: митниця, капітальні видатки, дороги,  аеропорт…  Щодо так званого дорожнього експерименту в Одесі на митниці, то він також не вдався.  Перевиконання бюджету, за кошти якого мали ремонтувати дороги,  з’явилося тільки в січні 2016 року. Хоча там головні морські ворота країни і більшість вантажів  йде через Одесу.  А що керівники області, митники, робили з осені 2015 року? Всі про це мовчать. Тому прем’єр, який підводив  підсумки роботи в 2015 році,  висловився толерантно: дорожній експеримент на Одещині не вдався.

         Одним з пріоритетів 2016-го ви назвали відновлення економіки. Однак розігріти її без зовнішніх капіталовкладень навряд чи вдасться.  Коли в країну прийдуть справжні інвестиції?

Як на мене, з точки зору інвестиційної привабливості Україна зараз номер один  в Європі. Американці, на свій страх і ризик зайшли, зробили інвестицію, вклали 100 мільйонів доларів у країну, де триває  війна, де проводять непопулярні реформи. Це серйозний сигнал решті економік світу.  Позитивний процес проходження цієї інвестиції  має стати нашою візитівкою.

Проте поки не змінимо судову гілку влади – ці інвестиції недостатньо захищені. Згідно з усіма соціологічними опитуваннями  суддівську гілку влади вважають найбільш корумпованою і люди їй взагалі не довіряють. Позиція «Народного фронту» полягає у тому, що  суддів потрібно не просто атестувати. Це  –  напівміра.  Ми вважаємо, що їх потрібно повністю замінити. В Україні можна знайти 9 тисяч  патріотично налаштованих юристів, які будуть судити по закону. Але для цього їхня зарплатня має становити 30-40-50 тисяч гривень. Такою,  яка вона є  у слідчих в особливих справах Міністерства внутрішніх справ.  Бо суддя із зарплатою п‘ять тисяч гривень –  апріорі хабарник.   До цього потрібно починати нормально ставитися. Тому перший крок -  очистити судову гілку влади, провести її  через такий самий конкурсний відбір,  який застосували під час  створення нової поліції. Впевнений, що це можна швидко зробити. Навіть якщо  більшість судових процесів, крім кримінальних, зупиняться на два-три місяці.  Ніяких галузевих судів, Господарський суд потрібно взагалі скасувати, залишити суди загальної юрисдикції. Замість нинішньої чотирьохступеневої  суддівська система має трансформуватися у триступеневу. Це дозволить спростити і пришвидшити проходження справ. Тільки дієва судова реформа,  очищення суддівської гілки влади  дозволить залучити інвестиції в країну. Наші партнери на цьому не раз наголошували. 

ЯЦЕНЮК – ЧЕРНІВЧАНИН І ЗАВЖДИ ЦЕ ПАМ’ЯТАЄ

Світло в кінці тунелю бачите?

         Пострадянську бюрократичну машину треба ламати. Від ухвалення найпрогресивнішого рішення, поки його результати  відчує на собі  кожний громадянин, часто минає 8-9 місяців. Це ненормально! Але це ті об’єктивні речі, які теж треба враховувати. Проте заявляти, що нічого не зроблено – також неправда.   В суботу зустрічався з бізнесменами. Вони визнають, що зареєструвати власну справу стало значно легше, новації Мін’юсту суттєво спростили ведення бізнесу.

         Як керівник уряду  Арсеній Яценюк  відповідальний за всю країну. Прем’єр-міністр  допомагає глобально. Чому всі забули, що уряд, який провів бюджетну децентралізацію, дозволив місцевим радам отримати додаткові кошти? У Чернівцях, наприклад, внаслідок цього додалося понад 100 млн. Якщо ж дехто хоче, щоб Яценюк приїздив і садив у Чернівцях ялинки, то цього не буде. Це не  робота прем’єр-міністра. Це робота мерів, голів  ОДА, місцевих депутатів. З відром ходять для піару, а прем’єр і уряд повинні забезпечити загальну діяльність  державного механізму. 

Але він також чернівчанин. І ніколи цього не забуває. Хіба не Яценюк підписав договір про малий прикордонний рух між  Україною і Румунією?  І буковинці мають  можливість тепер ним користуватися.  В тому числі мешканці обласного центру. Саме за  прем’єрського сприяння було погоджено   участь Чернівецької області  у так званому дорожньому експерименті, завдяки якому понадпланові надходження  від митниць спрямовуються  на ремонт та будівництво доріг.   Дехто може скільки завгодно піаритися на тому, що це нібито їхнє досягнення, але якби Яценюк не сприяв, то нічого б з цього не вийшло.

Про те, що саме Кабінет міністрів взяв на себе відповідальність за кредитні кошти, які отримають Чернівці для модернізації системи водопостачання, навіть не хочу нагадувати.  Чому всі забули, що в грудні місяці підписано 4,2 млн євро на розбудову прикордонної інфраструктури Красноїльська? Певно європейці теж думають  що, де і як?  І дають такі кошти під певні  урядові гарантії. Третій за рахунком в Україні Центр надання адміністративних послуг теж відкрили саме у Чернівцях, нова поліція  також відкривається тут однією з перших. Новий  поїзд Чернівці-Львів теж конкретне досягнення.

Щодо капітальних видатків на Чернівецьку область, то проведіть журналістське розслідування. Порівняйте кількість населення в інших регіонах країни з кількістю капітальних видатків, які вони отримують з бюджету.  Найменшій за кількістю мешканців  Чернівецькій області нема на що нарікати.   Минулого року Буковина  отримала 130 мільйонів гривень. Пригадую колишній губернатор Папієв, хизуючись своїми зв’язками в Кабміні Азарова,  привозив з Києва значно менше. Хоча піарився на цьому всю свою каденцію.  А тепер про це ніхто не говорить.  Ну а те, що 30 мільйонів довелося повернути назад у бюджет, то це, даруйте, не вина Яценюка. Це мінус місцевій владі, ОДА, управлінню капітального будівництва.  Ось хто відповідає за те, що  частину коштів повернули назад.

         Вітаю нещодавнє рішення заступників голови Чернівецької ОДА, котрі зголосилися подати заяви на звільнення, про що  недавно повідомили ЗМІ.  І пана Куліша особисто. Провал їхньої діяльності є фактом.  Хотинський район – це пряма відповідальність пана Куліша. І розхитування ситуації, яке він там допустив, це його пряме недопрацювання.  Якщо він хоче показати себе ефективним менеджером, нехай їде в Хотин головою РДА. Думаю, що пан Допіряк звільнить йому стілець. Коли звітував уряд, а потім відбулося голосування, половина Чернівецької ОДА  прискіпливо дивилася телевізор.  А коли відставки не сталося заявили: будемо жити по-старому. Це товариш Куліш.

  Чернівцям теж перепали чималі кошти внаслідок запровадженої урядом бюджетної децентралізації. Здається тепер їх навіть не можуть поділити?

Якщо проаналізувати пропонований проект розподілу, а йдеться, нагадаю, про понад 100 мільйонів вільного залишку коштів міського бюджету, який утворився станом на 1 січня 2016 року, всі капітальні видатки передбачено переважно для округів депутатів від «Рідного міста». Натомість особисто я вчинив би так, як пропонує прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зробити  в масштабах країни - 70 відсотків капвидатків віддати на дороги. Зі 192 мільйонів, що є в Чернівцях, 100 мільйонів дав би на дороги. За ці кошти можна зробити міжбудинкові проїзди, тротуари, поставити бордюри і заасфальтувати міські дороги. Такого ще не було, щоб на ці цілі виділяли одразу 100 мільйонів гривень. Це побачили б і відчули всі чернівчани. Але в питанні розподілу залишку коштів бюджету мер залежить від депутатського корпусу міської ради.  Проте він може винести дане питання на громадське обговорення.

         Частину коштів можна витратити для того, щоб зробити повністю нову злітну смугу Чернівецького аеропорту.  Не так як тоді, коли депутати виділили шість мільйонів, які були використані неефективно. Проти чого я, до речі, заперечував. А для виконання всього комплексу робіт. Учасники міжнародного «круглого столу», де обговорювали проблеми розвитку Чернівецького аеропорту, прямо казали:  зробите нову злітну смугу відповідно до міжнародних стандартів – одразу летимо до вас. Якби частину коштів виділило місто, частину – область, тоді можна просити допомоги у Києва. Переконаний, що уряд також не залишився би осторонь цього процесу.  У нас не люблять згадувати, що саме уряд Яценюка включив Чернівецький аеропорт до державної програми розвитку стратегічних аеропортів.

         Натомість мені кажуть, що команда депутата  Василя Продана у міській раді готується блокувати процес розподілу коштів, який пропонує мер.  Бо  чим гірше чернівчанам, тим краще для «Рідного міста».  Так загальмували процес освоєння п’яти мільйонів гривень, виділених на реконструкцію кіно-мистецького  комплексу імені Івана Миколайчука. Тому що на виконавчих посадах  у міській раді залишилися  люди з колишньої команди Михайлішина-Продана.  І вони саботують  будь-які ініціативи Чернівецького міського голови.  Але це вже проблема  кадрової політики самого Олексія Павловича. А щодо подальшого блокування процесу реконструкції кінотеатру, то нехай тільки спробують. Чи Василь Продан забув, що його дружина народний депутат Оксана Продан усе ще перебуває у фракції БПП-«Солідарність»? Голова Чернівецької ОДА  Олександр Фищук, який  брав участь у засіданні оргкомітету з відзначення ювілею Івана Миколайчука, розповів про бажання Президента України Петра Порошенка приїхати на це  святкування.  У них щодо цього інша позиція?

Що потрібно для досягнення успіху?

Нещодавно  в Європарламенті пройшов «Український тиждень», де були присутні всі голови фракцій і депутатських груп,  голови комітетів і голови наших міжнародний комісій.  Там у всіх  з’явився  український патріотизм,   ми згуртувалися, щоб  показати Європі, що ми єдина команда. Жартома запропонував провести виїзний пленарний тиждень в Європарламенті. Повірте, там ми будемо працювати зовсім по-іншому. Там інше повітря, там  зростає відповідальність, по іншому приймаються рішення.

А якщо говорити серйозно, то з точки зору геополітики, світових,  глобальних процесів – вся наша місцева  вовтузня  так  дріб’язково  виглядає.  Від цього не залежить ні майбутнє України, ні її розбудова. Це одномоментні інтереси бізнесового середовища деяких кланів у Чернівцях, які не виросли з цього і ніколи  не виростуть. Тому  звертаюся до всіх  політичних сил області, міста із закликом згуртуватися навколо вирішення нагальних економічних проблем. А хочете займатися політичними -  будь ласка,  але тільки у позаробочий час, на вікендах. Зробіть щось для міста. Ви в змозі самі це зробити. Особливо у міській раді.

Розмовляв Юрій ЧОРНЕЙ

1