Майже всі комунальні книгарні в Чернівцях ліквідовуються, а Лібанову звільняють

Майже всі комунальні книгарні в Чернівцях ліквідовуються, а Лібанову звільняють

07.07.2012, 03:59

6 липня в ОДА відбулось чергове засідання комісії з ліквідації книгарень, яка вирішила вимагати від сесії обласної ради звільнити керівників "Букініста" та "Науки".

На порядку денному засідання комісії стояло три питання: 1. заслухання інформації про хід виконання рішення сесії про реорганізацію, 2. повідомлення керівників книгарень "Наука" та "Букініст" про підготовку проекту рішення обласної ради про розірвання договорів з цими керівниками за невиконання рішення та порушення чинного законодавства, 3. обговорення подальшого плану дій.

Так, з інформації, отриманої з доповідей на комісії, стало відомо, що шість книгарень вже завершують процес самоліквідації. Проблеми є з "Українською книгою", адже та не перереєструвалась і тому в комісії немає усіх необхідних документів.

Наразі книгарні подають документи до Центру зайнятості на вивільнення працівників.

Щодо другого питання порядку денного, то тільки два підприємства не скорюються: "Букініст" та "Наука".

Відомо, що керівник "Науки" пані Барановська наразі перебуває на лікуванні та у відпустці. А пані Лібанова заявила, що не бачить доцільності у виконанні рішення сесії, адже воно знищує очолюване нею підприємство. Окрім того, нікому так і не пояснили, що буде далі після реорганізації-ліквідації. Але члени кворуму комісії вирішили, що таки подадуть проект на звільнення цих керівників.

І дійсно, під час розгляду третього питання стало відомо, що статут нового підприємства є, але утворювати і реєструвати його будуть ще не скоро, хоча ліквідація книгарень вже в самому розпалі. Тому, наразі не відомо, кому передавати всі справи. В ОДА переконані, що все можна буде зробити в один день рішенням сесії, що викликає великі сумніви.

Також, зрозуміло, проблеми з "Українською книгою" можуть застопорити процес, так само як і проблемні "Букініст" та "Наука". Адже заступник директора "Науки" пан Олійник вже заявив, що вони будуть скаржитися в суд, бо згідно статуту тільки керівник, а не засновник, визначає та здійснює всю фінансово-господарську діяльність.

Так само обіцяє не здаватися й керівниця "Букініста" Марина Лібанова.

На засіданні склалось враження, що бачення майбутнього підприємства у ліквідаторів та ОДА немає. Хоча начальник відділу ОДА Богдан Онуфрик заявив, що після реорганізації книги залишаться на місці, працівники надалі працюватимуть.

ОНОВЛЕННЯ

Щойно в "Букіністі" директор магазину Марина Лібанова розповіла про подальші свої кроки: вона збирається працювати в звичному режимі, традиційно проводячи зустрічі, продаючи книги та даруючи гарний настрій відвідувачам. І чекатиме, поки сесія прийме рішення про розірвання з нею контракту. І потім вже йтиме до суду.

Також до суду готуються й в "Науці". Адже, як розповіли нам в книгарні, керівник знайшов інвестора, який наразі вкладає кошти в модернізацію підприємства.

А керівниця книгарні "Лучаферул" Валентина Стародуб шокована тим, що наразі відбувається з книгарнями міста. Вона, під тиском ОДА та комісії, подала документи на ліквідацію, але навіть не має уявлення про те, що буде після неї. Про це ніхто нічого нікому не пояснює.
- Ми нікому не потрібні, - зауважує пані Валентина. - Ми залишились сам на сам з чиновниками. Якби в нас був хороший юрист, я б відкликала свою заяву до реєстратора про ліквідацію. Бо ніхто нам не каже, що буде потім - ні про наше працевлаштування, ні про власне саму роботу. Ми зараз не можемо нормально працювати, бо невідомо, що буде завтра. Замовлення робимо поодинокі. Взимку ми хотіли створити асоціацію книгарень, але нам не дозволили. І договори з облрадою написані не на нашу користь. Тому навіть не знаю, що буде далі. Відомо тільки те, що нас всіх обвели навколо пальця.

Пані Валентина вважає, що "Буковинська книг" економічно не вигідна. Адже створюється надструктура, яка потребуватиме нових працівників. Їм потрібно буде платити кошти за те, що вони будуть посередниками між книгарнями та постачальниками.

- Сьогодні вони ліквідовують книгарні, завтра бібліотеки, а післязавтра - школи?.. - обурюється пані Валентина.

P.S. На жаль, журналісти забу(и)ли цю тему. Як заявили колеги, сьогодні дуже багато тем, і тема книгарень - не найважливіша. Так, на комісії була присутня одна журналістка від "Часу", а на зустрічі в "Букіністі" - двоє представників ЗМІ. Сумно...

Джерело: Час

1


КОМЕНТАРІ (1)

Це незрозуміле громаді міста та області рішення про реорганізацію (ліквідацію) комунальних книгарень депутатам терміново треба оскаржити в суді! Бо бде так як з комунальними аптеками. 

Дивно з голови обласної ради пана Гайнічеру, складає враження порядної людини, а теж зайнявся деребаном. Це прикро.

Чернівчани та жителі області повинні зробити ової висновки на виборах до верховної ради. Там не повинно бути "регіоналів", а то підемо по світу жебраками.

avatar

Читач

07 липня 2012 21:05