Львівська та Івано-Франківська обласні ради зробили те, на що так і не спромоглася Чернівецька

Львівська та Івано-Франківська обласні ради зробили те, на що так і не спромоглася Чернівецька

09.10.2012, 19:53

Львівська облрада внесла зміни до рішення «Про затвердження Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 роки». Це рішення депутати прийняли на сесії 9 жовтня, повідомляє ЗіК. У межах цього рішення, за пропозицією депутата Ірини Фаріон (на фото), Львівська облрада визнала нечинним на території Львівської області закон «Про засади державної мовної політики», авторства Колесніченка та Ківалова.

Івано-Франківська облрада також підтвердила, що "мовний" закон не підлягає виконанню на території області.

У вівторок на позачерговій сесії рада відхилила протест в. о. прокурора області Володимира Гаврюшенко на пункт 1 рішення облради від 23 серпня 2012 року "Про дотримання вимог Конституції щодо функціонування державної української мови в Івано-Франківській області".

У своєму протесті прокурор вимагав скасувати пункт 1 рішення облради, в якому сказано, що закон "Про засади державної мовної політики" не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області.

Прокурор вказує, зокрема, на те, що, приймаючи це рішення, облрада вийшла за межі своїх повноважень, передбачених ст.43 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", а також порушила вимоги ст. 19 Конституції, яка зобов'язує органи місцевого самоврядування діяти в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією і законами.

Відхилення протесту керуючий справами виконавчого апарату облради Василь Скріпничук обґрунтував тим, що "мовний" закон "прийнятий з грубим порушенням Конституції та ряду законів, а також прямо суперечить рішенням Конституційного Суду".

Скріпничук вказав на те, що, згідно з Конституцією, державною мовою є українська і, виходячи з цього, він є складовою частиною конституційного ладу.

"Тому прийняття "мовного" закону є переконливим свідченням спроби неконституційного, незаконного захоплення влади парламентською більшістю", - сказав депутат.

Скріпничук також вважає, що проголосувавши за цей закон депутати "надали допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України", діяли на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності України і тому їх дії носять ознаки державної зради.

"Таким чином, зазначений закон можна вважати результатом злочинних діянь організованої групи, спрямованих проти основ національної безпеки України", - вважає чиновник.

Він також послався на чітку позицію жителів області з приводу єдиної державної української мови.

Як повідомлялося, Івано-Франківська облрада заявила, що закон про мови не підлягає виконанню на території області.

Натомість провладна більшість Чернівецької облради не підтвердила державність української мови на Буковині. Спроба опозиції внести на розгляд обласної ради "мовне питання" знову провалилася. Цього разу, провладна більшість мотивувала свою відмову невідповідністю пропонованої постанови законодавству та помилками юридичного характеру. Зробивши «гарну міну», керівництво фракції Партії регіонів погодилося внести мовне питання у порядок денний сесії. Однак, під час обговорення стало зрозуміло, що основним завданням цієї партії є бажання заплутати виборців області перед виборами. Спершу вони підготували правки до проекту рішення опозиції. Регіонали хотіли викинути пункти про те, що облраді варто засудити дії президента Януковича В.Ф., який підписав Закон України «Про засади мовної політики». За задумом провладної більшості, пункт щодо імпічменту президентові мав перетворитися мало не на дифірамби ініціаторам мовного розколу в Україні. Далі прозвучали пропозиції про необхідність створення комісії для підготовки та опрацювання рішення, яке було б компромісним та влаштовувало всіх учасників. Однак, у підсумку, голова обласної ради Михайло Гайничеру поставив на голосування пропозицію опозиціонерів. ПР та її сателіти провалили це голосування і вирішили не повертатися більше до мовного питання.

Після цього голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру на прес-конференції розповів, що проект про ставлення депутатів облради до «мовного» закону не був ухвалений, бо його підтримала навіть не вся опозиція.

- Радикальний проект рішення від групи депутатів отримав 27 голосів, - розповів голова облради. - Водночас депутатів в опозиції більше.

За словами М.Гайничеру, більшість у раді готувала рішення про створення групи щодо можливого функціонування регіональних мов у Чернівецькій області. До цього можна було б залучити представників громадськості, вчених, депутатів рад іншого рівня. Більшість підготувала зміни і доповнення до проекту, які були зваженими, але проект не прийняли за основу.

А ось вносити зміни до проекту, запропонованого опозицією, більшість, як і сам Михайло Гайничеру, не погодилася.

- Якщо говорити про проект, де передбачається імпічмент Президента, що є не нашими, повноваженнями, де передбачається практично невиконання законів на території області — як такий проект удосконалювати — я собі важко уявляю, - вважає голова облради.

Михайло Гайничеру також переконаний, що мало хто з тих, хто обговорює закон, його прочитав.

Про особисте ставлення до «мовного» закону голова облради сказав наступне:

- Поки важко мені сформулювати, але щось у цьому плані треба робити. Мають бути загальновизнані моральні авторитети, до яких дослухаються і які розуміють, що це треба робити. Йдеться в загальнодержавному масштабі про російську і українську мови. Але коли спілкування йде за принципом глухих з обох боків, це сумно. Я знаю російськомовних людей зі Сходу України, які є не меншими патріотами, ніж україномовні. До цього питання треба підходити дуже обережно.

Нагадаємо, 4 жовтня за ініціативи предстаників опозиції до порядку денного 12-ї сесії Чернівецької обласної ради було внесено питання "Про ситуацію, що виникла після підписання Президентом України Януковичем В.Ф. Закону України "Про засади державної мовної політики".

Після обговорення, в ході якого представники опозиції підтримували проект, а представники провладної більшості шукали в ньому помилки та невідповідності законодавству, проект поставили на голосування за основу. "За" проголосували лише 27 депутатів з присутніх на той момент 89, тобто питання було відхилено.

За матеріалами ЗІК, molbuk.ua та Інтерфакс-Україна

1