Луценко заявив про відставку з посади Генпрокурора України

Луценко заявив про відставку з посади Генпрокурора України

06.11.2018, 13:11

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що наразі у слідства є 12 підозрюваних у замовленні нападу на активістку Катерину Гандзюк і напередодні "піарники на крові" злили інформацію про одного з них у ЗМІ.

Про це він сказав під час доповіді з трибуни парламенту у вівторок.

За його словами, за результатами фахового розслідування швидко було встановлено, ким злочин був організований і виконаний.

Зокрема, було проведено 367 допитів, 21 експертиза.

 "Сьогодні ми маємо підозри щодо 12 осіб які ймовірно були замовниками. Сама Гандзюк говорила про частину з них. Мені особисто вона висловлювавала думку щодо трьох з цих осіб", - сказав Луценко.

Він додав, що слідство вважає доведеним вину виконавця та організатора і ряду експертиз справа буде передана до суду до кінця цього року.

"Щодо замовника, слідство має версії і я був упевнений, що воно ефективно рухається до завершення цієї частини розслідування. До вчорашнього дня я був упевнений, що ми спрацюємо ефективно. Але вчор, в результаті піару на крові, одна з версій витекла у ЗМІ", - заявив генпрокурор.

Він зазначив, що обурений тим "піаром на кровів", який розгорнувся довкола справи гандзюк.

"Не уявляю, що може робити ТСК без завершення слідства. Прокурор не дозволить доступу до будь-якого документа слідства цієї справи", - наголосив він.

"Виток інформації підірвало успішність слідства. Як парламентр у минулому мені зрозуміло, що організаторам ТСК не потрібний результат, а тільки піар заради влади. Ми живемо у збоченій атмосфері", - додав Луценко.

Згодом Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у вівторок подасть заяву про свою відставку у зв'язку із цією справою. 

Про це він сказав, виступаючи у Верховній Раді.

За його словами тимчасова слідча комісія щодо розслідування справи про вбивство радника мера Херсона і активістки Катерини Гандзюк буде неефективною.

"Організаторам ТСК потрібен не результат. Їм потрібен піар для боротьби за владу. Я говорю речі, які ніколи ще не казав, але я маю за важливе їх сказати... Сьогодні звинувачують не тих, хто вбив Гандзюк і затриманий національною поліцією, а тих, хто по думці слідчого не вказує на потрібного їм замовника. Це все боротьба за владу", - додав він.

 "Щоб не було сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку президенту України і ви в парламенті маєте розглянути це питання. Прошу зробити це цього тижня", - сказав він.  

 Яна Міланова, УП 

ДОВІДКОВО: 

Організатори спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?" назвали причину смерті радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк і вказали на слід депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука.

Про це повідомляється на сторінці спільноти у Фейсбук.  

"Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність та хімічні опіки із залученням 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини", - зазначають активісти.

За їх словами, Гандзюк знала, хто організував і замовив замах на неї. 

"І ми не про п’ятьох екс-бійців УДА. Це лише виконавці. Ми знаємо хто, коли і скільки їм заплатив. Ми знаємо увесь ланцюг від виконавців, організаторів, посередників до замовників. Ми знаємо за що саме її вбили. У МВС та ГПУ все теж знають. Знають майже три місяці і нічого не роблять", - підкреслюється в повідомленні. 

За словами активістів, посередником між виконавцями злочину та замовником був раніше судимий Ігор Павловський, що має кличку "Собака".

Вони повідомляють, що Павловський раніше був помічником депутата від Партії регіонів Олексія Журавка, який араз перебуває на окупованій території Донбасу.

"Павловський - офіційний помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука. Паламарачук - вічний смотрящий по темам МВС в Херсонській області", - стверджують активісти.

Раніше цю інформацію розповсюдив журналістський телеграм-канал The Newsroom.

Сам Паламарчук спростовує свою причетність до злочину.

"Чи мав я відносини з Катериною Гандзюк? Ні не мав. Чи були у нас конфлікти? Ні, не було. Чи був у мене мотив бажати їй зла? Звісно, ні.  Чи засуджую я цей злочин? Авжеж!  І точно не маю до нього  жодного відношення", - передає слова депутата офіційний сайт БПП.

Крім цього, Паламарчук назвав "маячнею" інформацію про те, що він є "смотрящим" за Херсонською областю.

За інформацією активістів, Паламарчук в останню хвилину не потрапив до складу тимчасової слідчої комісії, яку планують створити в парламенті по вбивсту Гандзюк.

"НФ та БПП мають контроль над всім силовим блоком і тепер ще хочуть отримати контроль над парламентською комісією, що має контролювати роботу цих органів!", - підкреслюють активісти.

Вони вимагають виключити з ТСК депутата від "Народного фронту", близького соратника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Антона Геращенка й включити у склад комісії Мустафу Найєма та інших депутатів, до яких у громадських активістів та правозахисників є довіра. 

Нагадаємо, юрист антикорупційної групи "Реанімаційний пакет реформ" Олександр Лємєнов заявив, що представники фракцій БПП та "Народний фронт" у Верховній Раді намагаються створити контрольовану тимчасову слідчу комісію, яка аналізуватиме результати розслідувань стосовно нападів на громадських активістів.

Вдень 4 листопада стало відомо про смерть активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк.

Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня, внаслідок нападу жінка отримала опіки 40% шкіри та сильне пошкодження очей. 

Джерело: https://www.pravda.com.ua 
1