Локальна історія з універсальними змістами і смислами: у Целанівському центрі презентують новий роман Максима Дупешка

Локальна історія з універсальними змістами і смислами: у Целанівському центрі презентують новий роман Максима Дупешка

14.01.2017, 20:36
У Літературному Целанівському Центрі 17 січня відбудеться презентація роману Максима Дупешка «Історія, варта цілого яблуневого саду», що вийшов у «Видавництві 21».
 
Початок презентації о 18.30. 

 З 17 січня розпочинається промотур автора «Видавництва 21» Максима Дупешка. Він презентує свій роман «Історія, варта цілого яблуневого саду» у вісімнадцяти містах України. Тур завершиться 20 лютого прес-конференцією автора для чернівецьких ЗМІ.

На історію, яку написав Максим Дупешко, вже давно очікували чернівчани усього світу, адже на матеріалі спілкування головного персонажа Павела Бачинського та оповідача автор показує історію Чернівців, охоплюючи широкий хронотоп - від австро-угорської доби і до наших днів. Павел Бачинський своєму співрозмовникові розповідає історію свого життя, своєї родини, свого кохання. І так із цих картин, із цих яскравих частин розповіді складається пазл, який зображує долю «маленької людини» в історико-політичному вирі, долі тих людей, імена яких не зафіксовані у підручниках, томах з історії. Послідовність епізодів, вибудована з кінематографічною точністю, дозволяє максимально повно зануритися у долі героїв, у події, відчути автентику зображуваного, колорит Чернівців. А саме це місто, якщо бути точним,і є головним героєм роману Максима Дупешка. А Чернівці – це ніщо інше, як модель Європи. Читачі, які вже захоплено прочитали романи «Якуб вирішує любити» Каталіна Доріана Флореску, «Пора вітрів» Бернда Шухтера, відчують типологічну, контекстуальну спорідненість і відзначать дуже високий рівень українського автора.

Роман Максима Дупешка «Історія, варта цілого яблуневого саду» стане однією із найбільш яскравих книжкових подій 2017 року. Це прогнозують усі, кому вже пощастило познайомитися з текстом. А серед цих людей - справжні експерти. Роман нікого не залишить байдужим, оскільки тут про кожного із нас, це наші родинні історії, це історія Європи, світу, процес складання вибагливого пазлу у картину, яка зображує кожного із нас.

Про автора

Максим Дупешко народився 31 грудня 1984 в Чернівцях. Музикант (закінчив музичну школу №3 по класу «фортепіано»), футболіст (ДЮСШ «Буковина» з футболу, працював дитячим футбольним тренером), філолог (навчався в ЧНУ ім. Ю. Федьковча), опанував спеціальність «Облік і аудит» у ЧТЕІ КНТЕУ. Нині Максим займається організацією туристичних поїздок.

Письменницьку діяльність почав ще в студентські роки. Був одним із активних учасників тодішнього молодіжного літературно-мистецького середовища Чернівців, до якого входили Христя Венгринюк, Сашко Горський, Ірина Скрипник, Христина Бахур, Юлія Вінтонів, Таня Кириленко. Твори Максима були опубліковані в періодичних виданнях, а також в антології молодих письменників «Під простирадлом / Піт простирадла» Письменник. Крім роману «Історія, варта цілого яблуневого саду» Максим Дупешко є автором трьох повістей, двох десятків оповідань, поезій.

Письменник неодноразово брав участь у різноманітних літературних фестивалях, серед яких такі престижні, як «Meridian Czernowitz», Літературний фестиваль Львівського форуму видавців, «Трикутник», «Обнова-фест», «Арт-ефект».

Спробував також себе як кінорежисер, екранізувавши в короткометражному фільмі своє оповідання «Кілька запитань до тебе».

Громадський активіст. Голова ГО «Європейський культурний простір». Учасник Київського безпекового форуму.

Захоплення Максима Дупешка: футбол, кіно, гірські лижі, подорожі.

Максим Дупешко є автором буктрейлера до роману «Історія, варта цілого яблуневого саду»: https://www.youtube.com/watch?v=w3FPAKEtCuU

 З програмою туру можна познайомитися за цим посиланням: http://www.books-xxi.com.ua/news/z-tsilim-yablunevim-sadom-u-18-mist-ukraini

 Контактна особа: Інга Кейван (ikeyvan7612(СОБАКА)gmail.com)

Організатор: «Видавництво 21»

Організаційні партнери: Літературний Целанівський Центр, книгарня «Є», «Дзиґа», МЦ «Світовид», Дрогобицька міська бібліотека імені В’ячеслава Чорновола та ґазета «Майдан», Закарпатська ОУНБ ім. Ф. Потушняка, Музей космонавтики ім. С. П. Корольова, «Довженко_книги_кава_кіно», КМЦ «Інтермеццо».

1