Літературна премія імені Василя Кожелянка: перші заходи вже 29 і 30 червня

Літературна премія імені Василя Кожелянка: перші заходи вже 29 і 30 червня

29.06.2021, 10:17
Запрошуємо Вас на заходи, організовані командою Літературної премії імені Василя Кожелянка, які відбудуться 29 і 30 червня.
 
29 червня у Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського відбудеться круглий стіл на тему «Якою (не) повинна бути книжка про Чернівці? І чи може написати про Чернівці не чернівчанин?» Учасники: Ігор Піддубний, Юрій Чорней, Ірина Вишневська, Марина Лібанова, Леся Щербанюк, Світлана Вардеванян, Ярослав Адамчук, Максим Дупешко. Модерування: Інга Кейван. Початок о 17:00.
 

Круглий стіл ініційований командою Літературної премії імені Василя Кожелянка. Це перший захід із запланованих у межах реалізації комунікаційної стратегії премії, яка, нагадаємо, складається із двох основних номінацій: 1. «Срібний павук». Найкраща книга, яка осмислює Чернівці. Беруть участь книжки будь-якого роду, жанру, крім наукових, видані впродовж 2020–2021 років; 2. «Homo Ludens». Тексти малої прози, створені у жанрі альтернативної історії та/або ретропрози.

Мета цієї зустрічі – привернути увагу до Літературної премії імені Василя Кожелянка і актуалізувати дискусію про книжки, які працюють з темою Чернівців, залучити громадськість до цієї розмови, оприявнивши у такий спосіб те, якими є запити на подібні книжки. Організатори переконані, що такі дискусії спонукатимуть до їхнього творення авторів і видавців та зроблять для потенційних учасників більш прозорими критерії відбору найкращої книжки, що осмислює Чернівці, мотивує їх до участі у конкурсі на здобуття Літературної премії імені Василя Кожелянка, зокрема у номінації «Срібний павук».

Під час заходу також можна буде познайомитися з тематичними виданнями, переглянувши виставку, підготовлену працівниками Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.

  

30 червня у приміщенні Чернівецького обласного центру громадського здоров’я (вул. Вірменська, 14) відбудеться презентація ґримуару Романа Жахіва «Аркан» у рамках проєкту «Літературні сходи». Учасники: Роман Жахів, Інга Кейван (модерування). Початок о 18:30.
 

Презентація відбудеться за ініціативи голови Чернівецького обласного центру громадського здоров’я Володимира Антонюка та команди Літературної премії імені Василя Кожелянка. Також цим заходом розпочинається мистецько-дискусійний проєкт «Літературні сходи».

Це перша презентація повісті «Аркан» у Чернівцях, хоча перше її видання побачило світ ще 2014 року, у «Видавництві Сергія Пантюка». Роман Жахів чернівчанам презентуватиме друге видання «Аркану» (2019), яке отримало вже зовсім інше дизайнерське втілення, через яке книжку навіть можна назвати арт-буком.

Історія створення повісті «Аркан» тягнеться ще від початку 90-х років. Саме тоді виникла ідея, але, за словами самого автора, «бар’єр перед листком чистого паперу» не давав їй почати втілюватися у матерію тексту. Та згодом Роман Жахів навчився його долати і в 2006 почав працювати над текстом. Роботу закінчив 2008. Потім були численні спроби видати повість, що завершувалися нічим. Хоча важливість цього твору, не в останню чергу, полягає в застереженні українцям: дуже легко, втративши пильність і притомність, загубити те, що є справді цінним. Повість змушує замислитися над історично-ментальною спричиненістю тієї суспільно-політичної ситуації, в якій наразі перебуває і щоразу втрапляє Україна.

Події повісті сягають скіфських часів (автор наполягає на самоназві скіфів — сколоти). Головний персонаж Лан-сколот. Саме навколо його пригод, мандрів і будується основна сюжетна лінія твору. Усі події об’єднані образом одного артефакту — золотого келиха, який, за народотворчим міфом, разом із золотими плугом, ярмом і сокирою впав з неба на зорі виникнення сколотів. Втрата цієї святині призвела до часів смути. Та розпочинається твір моторошною картиною із інших часів – показом того, що відбувалося після розгрому Батурина.

Щодо жанрових особливостей «Аркану», то його можна було б означити як пригодницьку повість, як квест, оскільки є мандрівка, наповнена різними пригодами, персонажами, є мета, на шляху до якої безліч небезпек, перешкод. Опису подій властивий динамізм. Це все те, що робить повість читабельною. Та вже авторське визначення жанру його твору як ґримуар підводить читача до іншого рівня «Аркану», до прихованого змісту, який містить у собі важливе смислове навантаження. Йому властива інтертекстуальність, алюзійність. Роман Жахів, працюючи над текстом, залучав фольклорні матеріали, історичні джерела, релігійно-філософські системи, міфологічні уявлення, навіть знання із народної медицини. Також під час презентації спробуємо з’ясувати, чи можемо говорити про «Аркан» у контексті жанру альтернативної історії.

Особливу увагу автор приділив мові твору. Він намагався досягти питомо українського звучання. Приміром, саме цим пояснюється цілковита відсутність у тексті не властивої питомим словам букви «ф».

Більше дізнатися про «Аркан» можна буде під час презентації, поспілкувавшись з автором, який є цікавим оповідачем і співрозмовником. Сходимося на сходах у холі оповитого містикою приміщення на Вірменській, 14.


Довідка про Романа Жахіва:

Роман Жахів (літературний псевдонім Віктора Сердульця) – письменник, публіцист, референт з ідеології у ВО «Тризуб» ім. С. Бандери, учасник бойових дій на Сході України. Випускник філологічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича. Роман Жахів – активний учасник літературно-мистецького життя Чернівців 1990-х – початку 2000-х, організатор та учасник літературно-мистецьких акцій, покликаних сприяти розвитку та популяризації сучасної української літератури. Вважає себе послідовником вчення Григорія Сковороди. У творчості містик.


За детальнішою інформацією звертайтеся:

Інга Кейван – керівниця проєкту

1