Лісовідновні роботи у лісомасиві «Стінка» поблизу села Глиниця були законними і доцільними

Лісовідновні роботи у лісомасиві «Стінка» поблизу села Глиниця були законними і доцільними

17.01.2018, 21:47

Поважний на Буковині сайт «БукІнфо» закликав Чернівецьке обласне управління лісового господарства до відповіді у зв’язку із тим, що (цитуємо сайт мовою оригіналу) «місцевий активіст з Буковини під прізвищем Віталій Бандера розмістив на YouTube відео, де видно, як невідомі браконьєри-лісоруби у лісомасиві «Стінка» біля села Глиниця Кіцманського району вирубали велечезну територію цінної деревини - акації. Активіст, коментуючи цю вирубку, вважає, що це зробили місцеві жителі для одного із місцевих ресторанів, отримавши від них замовлення».

Редакція «БукІнфо» продублювала на своєму інформресурсі відео і словесні припущення Віталія Бандери щодо причин і законності проведення лісовідновних робіт на зазначеній ділянці земель лісогосподарського призначення. Сподіваємося, вона так само розмістить нашу відповідь стосовно того, що насправді сталося у лісомасиві «Стінка».

А сталося там планове законне вилучення деревини силами державного підприємства «Кіцманський ліс АПК».

Наголошуємо ще раз: лісовідновна суцільна рубка в кварталі 12 виділу 26 на площі 1,7 га є законною. Її проводили на законних підставах: 8 грудня 2017 року був виписаний лісорубний квиток № 39 (02 ЛКБ №544025). В матеріалах відводу є усі дозвільні документи на виписку лісорубного квитка, у тому числі погодження з місцевою владою. Власник ресурсу не висловив жодних претензій і зауважень лісокористувачу.

Зазначимо також, що вилучення деревини у лісомасиві «Стінка» було не тільки законним, але й необхідним. Як повідомили в ДП «Кіцманський ліс АПК», вік насадження у 55 років перевищує вік проведення рубок у лісах першої групи. В тополевих та акацієвих господарських секціях дозволено проводити рубки, коли дерева досягли 35-40 років.

«Загальна кількість вилученої ліквідної деревини становить 219 кубометрів. Серед них 178 кубометрів тополі, 30 – акації, 6 – черешні, 5 кубометрів клена. Доля акації в загальній кількості заготовленої деревини – 14%», – повідомляє ДП «Кіцманський ліс АПК».

Уся заготовлена ліквідна деревина реалізована через аукціон на біржевих торгах, як того вимагає чинне законодавство. Чи був серед учасників аукціону місцевий глинницький ресторан – лісівникам невідомо.

При розмові працівників лісогосподарського підприємства з місцевим активістом -автором відео, останній заявив, що у нього є пасіка і бджоли мають десь збирати мед. Тому інцидент, роздутий господарем вуликів за допомогою розміщення неперевіреної інформації на YouTube, можна назвати «солодкою помстою» лісівникам. 

Сподіваємося, бджоли не постраждають. Квітучих місць довкола Глиниці – безліч.

А звільнені від старих дерев 1,7 гектари лісомасиву «Стінка» будуть засаджені молодим лісом вчасно, у відповідності до науково обґрунтованих вимог проведення лісівничих заходів.

«Висаджувати будемо на місці акацій – акацію, а на місці тополь – дуби», – зазначає директор ДП «Кіцманський ліс АПК» Дмитро Генкул.

Користуючись нагодою, прес-служба Чернівецького обласного управління лісового господарства звертається до тих своїх колег з роботи в інформаційному просторі, які називають себе журналістами, подавати у ЗМІ правдиві, перевірені факти, а не вибирати у Всесвітньому Павутинні «смажені» повідомлення, які не відповідають дійсності. 

 Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ

1