'Ламати всіх через коліно, виконувати  забаганки закулісних диригентів - традиція діяльності провладної більшості в Чернівецькій облраді', - заява

"Ламати всіх через коліно, виконувати забаганки закулісних диригентів - традиція діяльності провладної більшості в Чернівецькій облраді", - заява

22.12.2012, 14:38

ЗАЯВА ФРАКЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ФРОНТ ЗМІН» В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСНІЙ РАДІ

На черговій  сесії Чернівецької обласної  ради (21.12.2012р.) провладна більшість вкотре відверто намагалась проігнорувати  пропозицію  депутатів від опозиційних сил.  Голова обласної ради Михайло Гайничеру відмовився включити до порядку денного пропозицію депутата від «Фронту змін» Миколи Салагора щодо скасування скандального рішення травневої сесії обласної ради по реорганізації книгарень міста в єдину (підконтрольну) структуру, яка була подана та зареєстрована ще 3 грудня 2012 року.

 Політика влади щодо майбутнього книжкових магазинів обласного центру  та їх директорів   викликала неоднозначну оцінку та  значний супротив громадськості краю. Небайдужі буковинці неодноразово пікетували приміщення обласної ради з вимогою не заважати працювати книгарням міста і не створювати проблем там, де їх немає. Натомість думка і позиція чернівчан не були взяті до уваги і рішення про ліквідацію книгарень спробували прийняти: як завжди, завдяки провладній більшості. На нинішній сесії обласної ради «очільники області» ініціювали розгляд питання щодо звільнення керівників книгарень, які не захотіли  миритись з подібними рішеннями і впродовж багатьох місяців відстоювали свою позицію.

Питання звільнення непокірних  директорів книгарень  Лібанової М.Л. (магазин «Букініст») та Барановської Н.(магазин «Наука) спробували вирішити,у звичний спосіб,   без будь – якого обговорення, келейно, тому що  провладна більшість в крайовому парламенті давно ухвалює «потрібні» рішення, не зважаючи на заперечення депутатів від опозиції, які користуються підтримкою більшості   виборців Буковини.

Цього разу добре відпрацьована схема дала збій. Протизаконні дії голови обласної ради викликали протест опозиційних депутатів , які  були змушені  заблокувати трибуну.  Малопереконливими виявились і пояснення , що проект рішення з даного питання має бути оприлюднений за 20 днів до сесії.  Така вимога останнім часом стосується лише проектів, поданих опозиційними депутатами. Так, проект  обласного бюджету на 2013 рік, найважливішого для області документу, на сайті обласної ради був оприлюднений лише напередодні  голосування. Натомість це нікого з провладних депутатів  не збентежило і впродовж 15 хвилин (з рекордною швидкістю-без жодного обговорення)- проект бюджету був ухвалений. Яким чином область буде жити по цьому  недосконалому і наспіх прийнятому, та ще й  з порушеннями закону,  бюджету і скільки разів його ще прийдеться вдосконалювати наразі невідомо нікому,  навіть тим депутатам більшості, які за нього голосували.

    Значну увагу на сесії було приділено резонансному питанню звільнення непокірних директорів книгарень. Пропозицію заслухати багаторічного керівника популярної в Чернівцях книгарні «Букініст» Марину Лібанову більшість депутатів проігнорувала.  Деяким депутатам   обласної ради політичні амбіції затьмарили розум і позбавили вихованості: жінці, керівнику комунального підприємства, голосуванням провладна більшість «закрила рота» -  заборонила виступити на сесії, не дала можливості   висловити свою позицію щодо  ситуації, яка склалась.  Це характерний  приклад того, як  депутати більшості в Чернівецькій обласній раді сприймають представників народу, який вони так «люблять і захищають» і який  згідно  Конституції  України є  джерелом влади.

      Завдяки наполегливості депутатів від «Фронту змін» та інших опозиційних депутатів звільнити з посади директора «Букініста» М.Лібанову не вдалось. Вона і надалі керуватиме книжковою крамницею, де регулярно відбуваються цікаві мистецькі акції , де популярні українські та російські письменники  влаштовують автограф-сесії, адже «Букініст» є відомим і популярним осередком української, російської, єврейської та багатьох інших культур  м. Чернівців.

Ситуація в Чернівецькій обласній раді давно викликає занепокоєння і тривогу. Бажання провладної більшості «протягувати» будь-які «свої» питання, не рахуючись з іншими депутатами, ламати всіх через коліно, виконувати  забаганки закулісних диригентів вже стало традицією. Всі пропозиції та слушні зауваження депутатів від опозиції відверто ігноруються та не беруться до уваги.    Аби цього  не допустити,  сьогодні депутати від «Фронту змін» змушені були блокувати трибуну, щоб їх «почули».

    Депутати фракції політичної партії «Фронт змін» в Чернівецькій обласній раді і надалі будуть  працювати над вирішенням найважливіших проблем життєдіяльності області і  відстоювати чесний  і прозорий розгляд кожного питання з урахуванням думок і пропозицій депутатів всіх фракцій, а не лише провладних. Враховуючи волевиявлення 70 відсотків буковинців, які віддали на останніх виборах до парламенту свої голоси за демократичні сили, фракція політичної партії «Фронту змін» разом з депутатами по  опозиції заявляє про  свою принципову позицію щодо  вирішення важливих для громадян  Буковини питань на засадах законності, демократії та соціальної справедливості.

 Голова фракції «Фронт змін» в Чернівецькій обласній раді   Ярослав Курко

1