Київський апеляційний господарський суд відхилив за формальними ознаками розгляд справи про реорганізацію чернівецьких книгарень

Київський апеляційний господарський суд відхилив за формальними ознаками розгляд справи про реорганізацію чернівецьких книгарень

10.10.2013, 14:47

Йдеться про відповідний позов ОКТП "Лучаферул". Копію ухвали суду оприлюднив в.о. гендиректора ОКП "Буковинська книга" Віктор Довганич. Свою публікацію від супроводив таким коментарем: "Сегодня получили очередную Ухвалу суда по горемычному Лучаферулу. Очень Максим Бурбак надеется на решение суда, которое отменит реорганизацию книжных магазинов. Великий адвокат всех времен и народов в третий!!! раз не смогла правильно подать заяву". 

Раніше, нагадаємо, народний депутат України Максим Бурбак прокоментував заяву про остаточну перемогу влади у питанні реорганізації чернівецьких книгарень:  "А хто сказав, що все скінчилося ? Чому ані слова про " Лучаферул", директорка якої не погодилась з ліквідацією та ще й досі судиться ? І я особисто цю справу не покинув". 

Адвокат Марина Слободянюк також нагадала про проект рішення щодо скасування реорганізації книгарень: "Так що з пропозицією Бурбака ставити на голосування рішення про відміну реорганізації? Ніби і проект рішення був вивішено, а голосувати ніхто і не думав". Згідно з її інформацією державну реєстрацію того ж ОКП "Букініст" теж досі не скасовано. Тож говорити про завершення процесу реорганізації - передчасно. 

Згідно з інформацією BukNews, нове керівництво "Буковинської книги", зокрема, Едуард Добжанський грубо виганяв з книгарні "Лучаферул" директорку Валентину Стародуб. Це єдина книгарня, яка ще судиться з владою проти реорганізації. "Лучаферул" наразі не був зачинений на переоблік, як решта книгарень. 

Директорці, дія контракту якої ще не закінчилася, в ультимативній формі запропонували взяти магазин в суборенду. (Суборенда означає, що платити їй доведеться рівно у два рази більшу суму, ніж сума оренди).  А якщо вона  відмовиться, то магазин віддадуть в суборенду комусь менш норовливому. Місце, дякувати Богові, гарне, жваве, якраз підходить для торгівлі пиріжками чи чебуреками.

От тільки цікаво, а як бути з озвученими планами передачі приміщень книгарень на баланс "Буковинської книги", про які заявив голова обласної ради Михайло Гайничеру? Якщо задум справді вдасться реалізувати, тобто міська комунальна власність стане обласною, а відтак перейде на баланс "Буковинської книги", то чому працівники книгарень повинні будуть за неї платити в два рази більше, ніж платили місту? Адже весь процес передачі затіюється нібито саме для того, щоб фінансово - звільнивши від орендної плати - підтримати нове підприємство книготоргівлі. А що з того суборендарям? 

Варто, напевно,  також згадати, що раніше обласна влада навіть чути не хотіла про участь приватного капіталу в роботі комунальних книгарень. Чиновники навідріз відмовляли працівникам книжкових крамниць у праві стати інвесторами власного підприємства. Адже вони так само неодноразово пропонували перетворити ці підприємства на ТОВ з приватною часткою капіталу.

За наявною у нас інформацією, у планах нового керівництва також перетворення колишнього магазину "Технічна книга" на вулиці Ольги Кобилянської на так званий Книжковий клуб (очевидно, що таким чином просто маскується факт перетворення цього закладу на звичайну кав'ярню). 

Тим часом стало відоме ім'я ще одного працівника "Буковинської книги". "Ще одним заступником Довганича став Антон Князєв. Мій одногрупник…", - повідомив політолог Михайло Шморгун. Раніше в.о. гендиректора підприємства Віктор Довганич також підтвердив, що разом з ним працює Володимир Карагяур. А мережа Вкурсі.ком нагадала, той самий, який виступав проти реорганізації книгарень, а значить і проти створення "Буковинської книги". 

1