Культура має посідати пріоритетне місце у стратегії розвитку громад, – глава уряду

Культура має посідати пріоритетне місце у стратегії розвитку громад, – глава уряду

28.03.2019, 11:21

Уряд приділяє велику увагу підтримці розвитку культурних проектів в Україні. Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман сказав під час робочої наради «Культура в умовах децентралізації».

«Культура – це пріоритет нашого Уряду. Державні та місцеві кошти спрямовуються на підтримку кіно, театрів, музеїв, галерей, закупівлю україномовних книжок», – сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр нагадав, що за 2016-2018 роки за урядової підтримки в регіонах було збудовано, реконструйовано та відремонтовано 597 об’єктів культури на загальну суму 1 млрд грн.

«Культура має посідати пріоритетне місце у плані розвитку громад. Існує дві фундаментальні речі – духовність та культура. Якщо ми втратимо свою ідентичність, ми не зможемо повноцінно розвиватись як нація», – наголосив Володимир Гройсман.

Він зазначив, що підтримка Урядом культурних програм є системною та регулярною. Ще 6 лютого 2019 року Уряд схвалив проект постанови «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні».

Нормативний акт ініціювали і розробили фахівці Міністерства культури.

Метою регулювання є визначення мінімальних потреб громадян на отримання бібліотечних послуг. Передбачається, що це дозволить зберегти мережу публічних бібліотек у сільській місцевості, забезпечити бібліотечними послугами населення об’єднаних територіальних громад.

Норматив передбачає, що на 500-800 населення обов’язково має функціонувати публічна бібліотека за умови, що відстань між бібліотеками не перевищуватиме 3 км.

Передбачається, що ця норма дозволить зберегти публічні бібліотеки у селах і дозволить надавати в повному обсязі бібліотечні послуги як міському, так і сільському населенню в умовах децентралізації.

«Ми почали системно підтримувати кіноіндустрію. У 2019 році Уряд виділив 1 млрд грн на розвиток індустрії. І ми бачимо результат. На екрани виходить все більше якісних українських стрічок. Я переконаний, що за 3-4 роки Україна може стати регіональним лідером з кіновиробництва», – зазначив Глава Уряду.

Започаткована п’ять років тому реформа децентралізації дозволила передати на місця десятки мільярдів гривень коштів, які сьогодні потрібно ефективно інвестувати у всебічний розвиток людини – в тому числі, в освіту, сферу культури, спортивну інфраструктуру. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду. Одним з питань засідання стала оцінка запровадження програм розбудови в Україні мережі спортивних об’єктів. Як відомо, з 2016 року 10% коштів Державного фонду регіонального розвитку виділяються саме на будівництво та оновлення об’єктів спортивної інфраструктури. І минулого року обсяг асигнувань склав 600 млн грн, погоджені 137 проектів. Додатковий ресурс надали громади.

«Важливо, аби місцеве самоврядування не стояло осторонь проблем, – сказав Володимир Гройсман. – Іноді я чую: для чого нам фінансувати спорт і культуру, будемо краще туї висаджувати. Ні, це не так. Головне – інвестувати в людину». 

Глава Уряду наголосив, що масовий спорт – це нові стадіони, нові спортивні зали, об’єкти спортивного призначення. Це також імідж країни – як з огляду на участь українських спортсменів у змаганнях, так і з огляду на можливості проведення змагань в Україні. «За останні роки зроблено немало, але можемо зробити більше. Для цього потрібно дотримуватися чіткої пріоритезації», – додав він і запропонував поставити громадам завдання опрацювати програму розбудови стадіонів біля шкіл: за принципом розбудови дитячих садків та скорочення черги до дошкільних закладів. Стадіони, на переконання Прем'єр-міністра, стануть осередками здорового способу життя, передусім серед дітей та молоді.

1