Кухарчук знає, як подолати слабоумство та кретинізм буковинців

Кухарчук знає, як подолати слабоумство та кретинізм буковинців

09.01.2013, 20:38

11 січня 2013 року  відбудеться презентація проекту «Експертно-аналітичний потенціал на вирішення проблеми йододефіциту населення у Чернівецькій області». Місце проведення прес-конференції: вул. Руська, 1, м. Чернівці, Чернівецький міський Центр захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу.   Початок об 14 год. Запрошуються ЗМІ.

Врешті, хіба не так свого часу виокремили групи ризику для таких хвороб, як слабоумство та кретинізм? Помітивши, що на захворювання більше схильні мешканці переважно гірських та передгірських регіонів, науковці не лише встановили причину цього феномену, але й швидко навчились давати йому раду. Конкретно у випадку Буковини чи не першим увагу на це звернув обер-лейтенант жандармерії Буковини Е.Фішер, який за сумісництвом виявився також краєзнавцем. Наслідком його досліджень стала книга “Буковина. Загальне краєзнавство” (1899). “Наявність у горах частих випадків кретинізму дозволило Фішеру зробити висновок, що ця хвороба перебуває у причинному зв’язку з геологічною будовою ґрунту”, – розповів BukNEWS доктор історичних наук, доцент ЧНУ ім. Ю.Федьковича Михайло Чучко. Нині вже достеменно відомо, що хворобу часто провокує дефіцит йоду у ґрунті, воді та їжі, якого у гірських районах, через випаровування, традиційно менше, ніж в інших регіонах. 

 ДОВІДКОВО: Проект впроваджується Чернівецьким міським Центром захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві із “Асоціацією жінок-депутатів місцевих рад Чернівецької області”, Чернівецьким обласним осередком всеукраїнської громадської організації «Асоціація ендокринологів України», Чернівецькою міською ГО «Жіночий центр», Чернівецьким обласним ендокринологічним Центром, Буковинським державним медичним університетом, управлінням охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

1