Кучма у Чернівцях наговорив на свою голову

Кучма у Чернівцях наговорив на свою голову

30.05.2014, 22:00

Колишній президент вважає, що Україна не зможе повернути Крим. Повна цитата: «Раніше, перед закінченням свого президентства, я сказав, що хотів би подивитися на Україну без Кучми. Тоді був популярним такий рух. І зараз ми його бачимо. Крим ми втратили, і я вважаю, що повернути його вже нереально, адже Росія пішла ва-банк. Для неї назад дороги немає. Вона Крим уже ніколи не віддасть. Зараз іде фактична війна на Донбасі. І головне завдання, яке стоятиме перед новим Президентом, — зберегти Донецьку та Луганську області у складі України. Адже втрата території — це найгірше, що може бути»... (Ці слова екс-президент сказав в Чернівцях. - BukNews).

Західні ЗМІ вже охоче підхопили твердження Кучми про Крим.

Країна сьогодні переживає нелегкі часи, у тому числі, внаслідок окупації Криму. Необхідно консолідувати і мобілізувати всі здорові національні сили, щоб протистояти диверсійно-терористичній війні і в цілому спецоперації, яку проводить Росія проти України. Країні потрібна підтримка в словах і діях. І ось, колишній президент висловився...

Спадщина президентства Кучми тут якраз є константою. «Колишній президент Кучма якось сказав мені, що єдине, що мені слід знати про українську політику, так це те, що всі великі політичні діячі (Віктор Янукович, Віктор Ющенко, Павло Лазаренко і навіть Юлія Тимошенко) працювали в його адміністрації», — заявив Брюс Джексон, президент Проекту перехідних демократій (Вашингтон), під час лекції на тему «Пострадянська напівтемрява» у Відні («День» № 89 за 28 травня 2013 р.). Два терміни Кучми не пройшли безслідно: побудова кланово-олігархічної системи; поширення корупції; «підготовка» кадрів; «справа Гонгадзе-Подольського», бажання підім’яти Конституційний суд і незаконно переобратися на 3-й термін ..., а як результат — перший Майдан!

Заява Кучми викликала бурхливу реакцію і обурення в соцмережах. «Так, саме при ньому і його подільниках паші і юлі, віті — з руки ним вирощених, із занюханих колгоспів і гаражів висунутих (це при такому розсипі талантів і професіоналів у країні) і закладався фундамент із цинізму, глобальних крадіжок, нігілізму до закону, зневаги до людей — список ой який довгий! Саме ці «діячі» за великим рахунком, і створили імідж України, як ненадійної країни злодіїв і легковажних жінок. Голосно говорити за кордоном про Україну стали саме через корупційні скандали кучмівських часів. Отже, недооцінити «вклад» Л.Д. дуже складно — пізніше все вже котилося колією, второваною цими зухвалими, жаднючими, неосвіченими (попри чисельні дипломи і ступені) і, безсоромними жлобами та жлобихами...», — пише у ФБ Олена Тихонова.

Чого б це раптом Леонід Данилович заговорив про Крим? Свою версію висловлює народний депутат двох скликань Олександр Єльяшкевич: «Цікаво, кому зараз належить власність сім’ї Кучми, глави його президентської адміністрації Литвина, ще одного глави АП при ньому і за сумісництвом кума Путіна Медведчука, яка була в Криму? Чи націоналізувала її Росія, чи землі і вілли все ще належать цим панам? Наші громадяни, у тому числі ті, які мешкають у Криму, повинні з’ясувати це. Чи не пов’язана подібна заява Кучми з бажанням зберегти свою власність? У цьому питання і, мені здається, відповідь, — чому Кучма робить подібні заяви».

У згаданій заяві колишній президент радить майбутньому президентові Петрові Порошенку «зберегти Донецьку та Луганську області в складі України». І відразу відповідь із «Фейсбука». «От нахаба! Саме він віддав Донбас у повну владу Ахметову і Ко в обмін на підтримку під час переобрання на другий термін 1999-го, а колишньому главі облдержадміністрації Донеччини Щербаню віддав мою рідну Сумщину. На цих територіях майже не діяли закони України, слово глави області було набагато вагомішим», — пише Yaroslav Nechaev.

«Підпис Леоніда Даниловича стоїть під Конституцією, принаймні, під тими статтями, які залишилися незмінними, незалежно від редакції, — говорить юрист Геннадій Друзенко. — У першому розділі, який не можна змінювати без референдуму, чітко сказано, що основною функцією держави є забезпечення територіальної цілісності України (ст. 17). Кучма наговорив якраз на державну зраду. Територіальні кордони України може змінювати Верховна Рада, яка цього не робила, і робити не збирається. Більше того, доки народ не запитали, і народ не відповів з приводу територіальної цілісності, будь-хто, хто говорить про не наш Крим, чітко підпадає під статтю Кримінального кодексу».

«Якби в нас існувала ефективніша Служба безпеки, вона б висунула Кучмі підозру про злочин проти держави. Тим більше, коли про це говорить колишній президент, — продовжує Друзенко. — Попри розуміння того, що з Кримом відіграти статус-кво ні сьогодні, ні завтра не буде можливим, сама заявка такого характеру в публічному просторі, точно підпадає під юридичне правопорушення. Надалі з такими людьми мають вести не дискусію, а спілкуватися відповідні органи безпеки. Це не компетенція Леоніда Даниловича навіть у його найкращі часи, коли він був президентом із великими повноваженнями, це компетенція українського народу. А як показують опитування, 60—70 % наших громадян вважають, що територіальну цілісність потрібно зберегти. Те, що Крим є частиною України повинно залишатися аксіомою і поза обговоренням».

Про це постійно говорить і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Цікаво, що він думає з приводу заяви Кучми? «Я приголомшений песимізмом Леоніда Даниловича, — коментує «Дню» Джемілєв. — Нереального нічого немає. Тут розмова може йти про терміни — від декількох місяців до декількох років. Те, що цю окупацію буде закінчено, ми не маємо сумніву, — це питання часу. Це виклик всьому світовому порядкові, це міжнародний розбій у ХХІ сторіччі. І якщо світова спільнота буде це терпіти, то можуть статися дуже сумні події для всього світу. Я гадаю, що путінська влада недовго протримається. Це на користь самого російського народу».

В Україні висловлюються про неминучість повернення Криму, Кучма ж фактично злорадіє, коли порівнює нинішню ситуацію з часом свого правління. «Великий президент, який і заклав усі ці бомби в державі, які вибухнули у свій момент», — пише у ФБ Анатолій Марченко. Ще один коментар від Анатолія Андрейка: «Мрію італійської мафії втілив Кучма в Україні. І ще не один Майдан буде, щоб це знищити. Розкриття реєстрів власності шокує не лише Україну, але й увесь світ».

Нинішній владі варто було б задуматися, коли вони запрошують як модератора ініційованих ними національних круглих столів Кучму. Особливо після його «втішливих» заяв щодо Криму. Ініціатор попередніх круглих столів часів Євромайдану, де також одним із модераторів був Кучма, сьогодні вже в російському Ростові-на-Дону... Дуже важливим індикатором для новообраного президента і в цілому влади буде «справа Гонгадзе». Юридичну крапку в цій багатостраждальній і резонансній справі має бути нарешті поставлено. Петро Порошенко під час передвиборної кампанії якось заявив: «Суд над Януковичем відбуватиметься не кулуарно, не таємно, а на найбільшому стадіоні столиці, тому що тих, хто бажатиме бути присутнім на цьому процесі, буде дуже багато. Весь світ повинен побачити, що наробив цей злочинець, який сприяв анексії Криму і віддавав накази на вбивство сотень людей».

Але, за словами Єльяшкевича, Янукович на лаві підсудних на «Олімпійському» має бути не один. «Сподіваюся, Порошенко виконає свою обіцянку, але поряд із Януковичем потрібно посадити і Кучму. Леонід Данилович і його послідовний учень Янукович, замість того щоб робити недоречні блазенські заяви, повинні сидіти тихенько і не висовуватися, у випадкові Кучми, можливо, десь на Сардинії. А якщо серйозно, то вони мають бути засуджені за ті злочини, які скоювали в період перебування при владі. Леонід Кучма несе відповідальність, як за свої злочини, так і за злочини тих людей, яких привів у владу і дав їм усі важелі, щоб вони продовжували чинити «беззаконня». У тому числі, це стосується масових убивств наших громадян на Євромайдані. Проти Кучми і Януковича стояли два Майдани, а вони продовжують повчати країну. Суд над цією парою має відбутися не в Україні, а в Гаазі. І чим раніше, тим краще буде для очищення та оздоровлення нашої країни».

КОМЕНТАРІ

«ТАКЕ ВИСЛОВЛЮВАННЯ — ЩОНАЙМЕНШЕ НЕДОРЕЧНЕ»

Олег ЛЕОНТЬЄВ, львівський адвокат, колишній співробітник військової прокуратури полковник юстиції в запасі:

— Як взагалі таке може бути: колишній президент України говорить подібні речі про окуповану територію власної держави? Це нонсенс. Таке висловлювання — щонайменше недоречне, бо Кучма ще не поніс відповідальність за смерть Гонгадзе. Крім того, він не поніс відповідальність за корупційні діяння, в яких був постійно замішаний.

Можливо, цим висловлюванням він, по-перше, перевіряє на міць владу, правоохоронні органи, які ще не показали свою очищеність. Прокуратура сьогодні є продовжувачем справ Пшонки. По-друге, в Росії скоріш за все виникли питання щодо нього — Кремль притиснув Кучму і змусив сказати такі слова. Це може бути пов’язано із власністю, яка залишилася у Леоніда Даниловича в Криму. А зараз в Криму проходить присвоєння прав власності: все, що самопроголошена влада вважає «безхозним», починає перереєстровувати. Кучма вислуговується перед Росією, щоб зберегти майно, яке у нього є в Криму.

До речі, деякі адвокати із Москви вже переїхали до Криму або відкрили там власні представництва і оголосили себе помічниками у перереєстрації прав власності на це «безхозне» майно. Зараз такий бізнес у них пішов повним ходом.

«РАНО ЧИ ПІЗНО КРИМ БУДЕ ПОВЕРНУТО УКРАЇНІ»

Тагір IМАНГУЛОВ, PR-консультант:

— Як громадянин України, я вважаю таку заяву колишнього президента Кучми не лише недоречною, але й такою, що завдає шкоди безпеці країни. Кому, як не колишньому президентові, краще знати, що проблеми Криму накопичувалися десятиріччями, у тому числі і при його владі? Саме через невміння і небажання всіх попередніх керівників нашої держави розвивати Крим у рамках України, його мешканці легко піддалися на антиукраїнську пропаганду сусідньої держави, а Росія скористалася слабкістю української влади в перехідний період, щоб провести незаконну анексію території нашої країни. Сподіваюся, що Леонід Данилович сказав цю фразу в серцях, не оцінюючи всю згубність наслідків його слів. Враховуючи широку міжнародну підтримку України і невизнання анексії, рано чи пізно Крим буде повернуто Україні — у цьому не повинно бути жодних сумнівів. А колишнім президентам варто було б зважувати кожне слово, особливо за умов агресії проти нашої країни.

Іван КАПСАМУН, «День»
Рубрика: 
Газета: 
ФОТО РЕЙТЕР
1


КОМЕНТАРІ (2)

Не позорьтесь и не публикуйте подобный бред. В Украине политиков нет на сегодншний день, все эти повылазившие с умным видом- пиз.....та вчерашняя. А Кучма- это кар раз грамотный и компетентный политик  старой школы и закалки. На счет Крыма- надо смотреть правде в глаза и его выссказывания всего лишь отражают реальность. 

avatar

Х

30 травня 2014 19:30

Крым просрали оранжевые недоумки. Захватив власть в Киеве они думали, что нагнут через майдан всю Украину. Вместо того, чтобы после бегства "семьи" собрать в Киеве, уважаемых в народе, представителей всех регионов Украины и принять в верховной раде решения но основе выводов такой встречи, эти националистические недоумки дорвавшись до власти начали заниматься реваншизмом, что и привело в последствии к таким печальным результатам. Удивляет то, что никто не вспоминает потерю Украиной Черноморского морского шельфа! А это не одна тысяча квадратных километров углеводородных полезных ископаемых! А самое страшное то, что сегодняшняя власть практически развязала войну между востоком и западом Украины. И там и там горе, смерть, сироты. Нет надежды и на избранного президента. Посколько в его первых высказываниях звучат тревожные нотки диктатора, дай Бог чтобы я в этом ошибался. Время покажет. В стране необходима люстрация, причем люстрация тотальная, а это означает что из власти надо выкинуть  как сине-белую, так и олранжевую номенклатуру, которая работала и при Кучме, и при Ющенко и при зэке! Срочное прекращение боевых действый и люстрация - это единственный шакс сохранить единую страну Украина. Слава единой любимой УКРАИНЕ!

avatar

Чернівчанин

31 травня 2014 12:02