Крім народного дому єврейська громада Чернівців готова відновити також 'Темпль'

Крім народного дому єврейська громада Чернівців готова відновити також "Темпль"

05.08.2021, 16:24

Чернівці отримали фактично останній шанс відновити Темпль і Єврейський народний дім у первісному вигляді за кошти іноземців, які зберігають родинний сентимент щодо цих споруд. 

 Голова правління Єврейської громади Чернівецької області Леонід Мільман вичерпно відповів на цілий комплекс запитань, пов'язаних із ініціативою щодо повернення колишнього Єврейського народного дому нинішній єврейській громаді Чернівецької області.

 - Хто хоче, якщо справді хоче, повернути колишній Єврейський народний дім нинішній єврейській громаді Чернівецької області, чи потрібно його повертати, кому саме передавати, чи є перспектива реставрації колишніх єврейських культових будівель, за які кошти це можна, якщо можна, буде зробити -  цілий комплекс взаємов'язаних запитань, які потребують відовіді, на прохання редактора BukNews Юрія Чорнея поставив президент MERIDIAN CZERNOWITZ Святослав Померанцев.

 Публічне обговорення ініціативи відбулося під час розмови на тему: «Єврейська громада Чернівців сьогодні та завтра» у рамках проєкту «Czernowitz сьогодні: світське культурне єврейське життя 2021». 

 - Єврейській громаді міста у Чернівцях колись належали майже 400 великих будівель. І тут мова тільки про громадські споруди, а не про приватні. Ніхто ці будівлі єврейській громаді не дарував: євреї їх збудували і утримували за власні кошти, - пояснив  голова правління Єврейської громади Чернівецької області Леонід Мільман. - Це будівлі багатьох лікарень, в тому числі деяких нині діючих, будівля нинішнього медичного коледжу, будівля головного корпусу ліцею №1 тощо.  Чи є потреба, можливість і доцільність у нинішньої єврейської громади Чернівецької області ставити питання про поверення усіх цих 400 будівель? Відповідь - ні! Чому? Бо є здоровий глузд, немає такої кількості євреїв у Чернівцях, які би потребували такої кількості площ, немає фінансової можливості усі  їх утримувати. І найголовніше, немає для чого. 

- Але у цьому  загальному переліку з чотирьох сотень колишніх єврейських споруд у Чернівцях є дві знакових. Єврейський народний дім на нинішній Театральній площі та синагога "Темпль" - нині кінопалац "Чернівці" - були не тільки центрами єврейського життя міста, але й виконували релігійну функцію. І на обидві ці споруди є вичерпний пакет усіх необхідних документів, які пережили уі лихоліття ХХ століття, і які документально засвідчують, хто був їхнім первісним власником.  Тут взагалі нічого не потрібно доводити, усе зберігається в архівах. Від оригінальних документів на купівлю землі, до  того, хто, скільки заплатив грошей, хто проєктував, хто і як будував. Врегулювати усі юридичні питання в межах чинного українського законодавства, а також взятих на себе Україною міжнародних зобов'язань у межах міжнародних домовленостей, підписаних і ратифікованих декларацій, цілком можливо. Насправді це суто технічні питання, кому, що  і як повертати, які можна вирішити. Для цього потрібні тільки добра воля і політичне рішення.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова єврейської громади Буковини розповів, скільки коштів і часу знадобиться для реставрації Єврейського народного дому і синагоги "Темпль"

Питання про відселення дитячих гуртків з Єврейського народного дому у разі його повернення громаді взагалі не стоїть, - голова правління Єврейської громади Чернівецької області

1