Країна пішла до авторитаризму, до знищення місцевого самоврядування, - М.Федорук

Країна пішла до авторитаризму, до знищення місцевого самоврядування, - М.Федорук

03.04.2013, 20:17

Онлайн-марафон «#2 роки», який відбувся у Чернівцях у другу річницю «безголовості» міста, зібрав культурних та громадських діячів, блоґерів, науковців, журналістів. А своєрідні підсумки в останню годину підбили колишні керівники міста Іван Бойко, Віктор Павлюк та Микола Федорук.

Микола Федорук: Те, що сталося 2 роки тому в Чернівцях, показало шлях, куди пішла країна. Пішла до авторитаризму, пішла до знищення місцевого самоврядування. І проблема не в персоналіях – це можна якось, легше або важче, пережити, – а справа у тому що в Україні почався масовий наступ на місцеве самоврядування. І сьогодні міські ради і міські голови не відіграють тієї ролі, яку вони відігравали з другої половини 90-х до середини 2000-них років. Місцеве самоврядування в Україні, можливо для когось воно прозвучить парадоксально, найкраще розвивалося за часів президентства Кучми. Я просто свідок цих подій.

Я завжди казав, що Чернівцям потрібен міський голова і його мають обирати городяни. Їх вибір має бути тут визначальним.

Колись ми з Віктором Ігоровичем були конкурентами. Коли міська рада обирала голову в 91-му році, вибрала вона тоді Віктора Ігоровича. Я тоді сказав, що міський голова не має бути заручником саме депутатів. Тому, що я розумію, наскільки стає важко працювати. Міський голова має представляти всю громаду. З моєї точки зору, він має бути рівновіддалений від партій і політичних сил, тому що ні сніг, ні каналізація не мають політичного забарвлення, і міський голова має займатися господарськими питаннями, бути менеджером а не політиком.

Повторюсь – хто хоче займатися політикою, будь ласка дорога на Київ. Я політикою не займався, може це мій недолік, хоча я так не вважаю, але політика зайнялась мною. Я не був ні в одній партії, які мені приписували – може, з десяток партій. Хто при владі – мене «записували» у партію. Спочатку в Комуністичну – і я там справді був до 1991 року, потім НДП, СДПУ(о), «Регіони»… Весь час це було, але я був рівновіддалений. Вважаю, що так і надалі має бути. Але реалії сьогодні помінялись, сьогодні інші настали часи…

Проте не зважаючи на це, я думаю, що Чернівцям мер потрібен, і вибори мають бути призначені. Я, як і обіцяв чернівчанам, перший законопроект, який я зареєстрував у Верховній Раді, – про вибори Чернівецького міського голови".

Джерело: http://micto.cz/2013/04/02/kolyshni-kerivnyky-mista-chernivtsyam-potriben-mer/

1