Конституцію Пилипа Орлика та Гетьманську булаву по завершенню експонування у Софійському соборі в Києві повернуть до Швеції

Конституцію Пилипа Орлика та Гетьманську булаву по завершенню експонування у Софійському соборі в Києві повернуть до Швеції

11.08.2021, 17:00

По Конституції Пилипа Орлика та Гетьманській булаві в Київській митниці сьогодні завершено митні формальності, а раритети прямують до місця свого експонування у Софійському соборі.

«Безумовно, ми заздалегідь знали про прибуття такого вантажу і, з огляду на історичну значущість пам’яток, зробили все можливе, щоб митне оформлення пройшло швидко та без зволікань» - зазначив начальник Київської митниці Сергій Сілюк.
 
Відповідно до особливостей українського законодавства, під час митного оформлення такої категорії товарів передбачено проведення митного огляду з залученням фахівців відповідної галузі, які проводять ідентифікацію з метою підтвердження статусу пам’яток  як культурної цінності. 
 
На час перебування в Україні Конституція Пилипа Орлика та Гетьманська булава знаходитимуться в режимі тимчасового ввезення. По завершенню заходів експонати підлягають поверненню власнику - Швеції, де вони зберігаються на постійній основі. Митне оформлення реліквій в зворотному напрямку також проводитиметься в Київській митниці.
 
Нагадаємо, вперше за 311 років до нашої держави потрапив історичний документ - оригінал Конституції Пилипа Орлика.
 
У рамках святкування 30-ліття Незалежності України оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика, яку ще називають однією з перших у Європі конституцій, та Гетьманська булава будуть експоновані до перегляду всім охочим у Софійському соборі в Києві.
 
Новина на сайті Держмитслужби: https://customs.gov.ua/
1