Конституційно закріплений курс України на ЄС та НАТО дуже скоро стане офіційною заявкою на наше членство у цих структурах, - Іван Рибак

Конституційно закріплений курс України на ЄС та НАТО дуже скоро стане офіційною заявкою на наше членство у цих структурах, - Іван Рибак

09.11.2018, 11:56

Змінити чи переглянути закріплений конституцією євроатлантичний курс України у майбутньому не зможе ніхто. Конституційний суд України розпочав розгляд змін до Конституції, які законодавчо затвердять курс України на членство в ЄС та НАТО.

Про це повідомив народний депутат України Іван Рибак. 

- У КСУ розпочато розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО. Нагадаю, такі зміни до Конституції ініційовані Президентом України, і є ще однією ілюстрацією його послідовності у впровадженні ключових реформ в Україні. Яскравою демонстрацією нації та міжнародній спільноті його відданості курсу на побудову міцної європейської держави.

- Хочу нагадати, що цей законопроект передбачає внесення змін до Основного Закону, зокрема, у частині слів "та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України" в преамбулу, а пункт 5 частини першої статті 85 викласти в такій редакції: "визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору". Що є більш чітким та однозначним.

- Будуть внесені зміни і у статтю 102, яка буде більш конкретною, оскільки її доповнять частиною третьою з таким визначенням: "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору". А стаття 116 буде доповнена таким текстом: "забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

- Це означає, що конституційно закріплений курс України на ЄС та НАТО дуже скоро стане офіційною заявкою на наше членство у цих структурах. Як означає і те, що перегляд цього стратегічного курсу України у майбутньому буде неможливим, - запевнив народний депутат України Іван Рибак. 

1