Конгрес Румунів України звернувся до Європейського Союзу з проханням застосувати санкції до українських чиновників, які відповідальні за політичні репресії  Україні

Конгрес Румунів України звернувся до Європейського Союзу з проханням застосувати санкції до українських чиновників, які відповідальні за політичні репресії Україні

28.11.2011, 21:44

Конгрес Румунів України висловив своє глибоке занепокоєння щодо політичних процесів в Україні, які останнім часом ознаменувалися політичними репресіями, ув’язненням лідера української опозиції Юлії Тимошенко та застосуванням до неї тортур в камері СІЗО. Про це йдеться в Заяві, яка була одностайно прийнята усіма учасниками зборів. На зборах були присутні делегати із Буковини, Закарпаття та Одеської областей – регіонів, де компактно проживає румунське населення.

За словами Голови Конгресу Румунів України Георгія Чеорнолецькі, вже всім громадянам України стало абсолютно зрозуміло, що суд над Юлією Тимошенко був упередженим, політично вмотивованим та апріорі несправедливим. У першу чергу про це свідчив сам судовий процес над лідером української опозиції, коли над Юлією Тимошенко неприховано знущалися, утримуючи її без жодних підстав у СІЗО, не надаючи їй змогу ознайомитись із матеріалами слідства, подбати про власне здоров’я, блокуючи доступ до неї лікаря. Все це свідчить про масове згортання демократичних цінностей в Україні, придушення свободи слова, думки, зібрання, - зазначив він.

У прийнятій заяві також говориться про те, що румуни України щиро люблять і вболівають за Україну, і прагнуть, аби вона була європейською, сучасною, демократичною, правовою державою.

«У зв’язку з цим, вимагаємо негайно звільнити Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів, зняти з них усі  безпідставні звинувачення та повернути їм можливість повноцінної політичної діяльності, в тому числі, можливість брати участь у наступних парламентських виборах», - йдеться в Заяві.

Крім цього, на зборах було прийнято рішення звернутися до Європейського Союзу із проханням вплинути на ті політичні процеси по згортанню демократії, які сьогодні мають місце в Україні, та застосувати санкції до тих українських чиновників, які несуть безпосередню відповідальність за політичні репресії.

  «Ми, румуни України, переконані, що лише із дотриманням європейських, демократичних цінностей, Україна може стати квітучою, заможною  державою та повноправним членом європейської спільноти», - йдеться у Зверненні.

Згідно із рішенням Конгресу, делегати організації передали це звернення до Румунського консульства у Чернівцях у понеділок 28 листопада.

 

Звернення

Конгресу Румун України

до Європейського Союзу

з приводу ув’язнення лідера української опозиції Юлії Тимошенко

 

Ми, Конгрес Румун України, звертаємося до країн Європейського Союзу із глибоким занепокоєнням та обуренням щодо виголошеного вироку колишньому Прем’єр-міністрові України, Лідеру української опозиції Юлії Володимирівні Тимошенко. Як і всім громадянам України, нам стало абсолютно зрозуміло, що суд над Юлією Тимошенко був упередженим, політично вмотивованим та апріорі несправедливим. У першу чергу про це свідчив сам судовий процес над лідером української опозиції, коли над Юлією Тимошенко неприховано знущалися, утримуючи її без жодних підстав у СІЗО, не надаючи їй змогу ознайомитись із матеріалами слідства, подбати про власне здоров’я, блокуючи доступ до неї лікаря. Надзвичайно тривожним для молодої української демократії виявися той факт, що ані ЗМІ, ані українське суспільство не були допущені до спостереження за подіями, блокувався доступ до судових засідань народних депутатів України, найближчих соратників Ю.Тимошенко.  Відверто та цинічно порушувалися базові права людини.

Все це свідчить про масове згортання демократичних цінностей в Україні, придушення свободи слова, думки, зібрання. Україна захлинається в масових політичних репресіях, задихається під наступом всеохоплюючої диктатури.

Ми щиро любимо і вболіваємо за Україну, і віримо в те, що її майбутнє – у дружній європейській родині.  У зв’язку з цим, просимо Європейський союз втрутитися у незаконні, негуманні та такі, що суперечать Конвенції про права людини та громадянина, політичні процеси в Україні, які ознаменувалися політичним репресіями.  Ми прагнемо негайного звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів, зняття з них усіх  безпідставних звинувачень та надання їм їхнього права на повноцінну політичну діяльність, в тому числі, можливість брати участь у наступних парламентських виборах. Ми просимо Вас застосувати всі можливі санкції до тих чиновників, які сьогодні причетні до політичних репресій, заборонити їм в'їзд до країн Європейського Союзу та заблокувати їх рахунки в європейських банках.

Ми, румуни України, переконані, що лише із дотриманням європейських, демократичних цінностей, Україна може стати квітучою, заможною  державою та повноправним членом європейської спільноти.