КОНФЛІКТИ, ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ МАЙБУТНЬОЮ ВИБОРЧОЮ КАМПАНІЄЮ

КОНФЛІКТИ, ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ МАЙБУТНЬОЮ ВИБОРЧОЮ КАМПАНІЄЮ

04.08.2012, 15:48

З наближенням офіційного старту виборів значно зросла частота застосування «чорного піару» проти опонентів. Під час довиборчого періоду «чорний піар» проявлявся у розповсюдженні тенденційної, недостовірної, образливої інформації стосовно певної особи чи політичної структури для їх політичної, моральної дискредитації чи компрометації, та з метою пониження їх електоральних позицій. Така тенденція характерна як для західних, так і східних регіонів країни. Спостерігачами зафіксовано різного роду конфлікти, які мають стосунок до майбутніх виборів та можуть знизити їх конкурентність. До них слід відносити як внутріпартійне протистояння, так і інциденти, що межують із порушенням законодавства. Наприклад, у липні спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти протидії політичній діяльності окремих партій чи кандидатів. Найчастіше її проявами стали: перешкоджання проведенню зустрічей із виборцями та масових акцій, пошкодження та вилучення партійного майна і політичної реклами, нерівне ставлення органів влади до потенційних учасників виборів. Серед конфліктів за участю ЗМІ, стурбованість спостерігачів найбільше викликають випадки тиску зі сторони правоохоронних та контролюючих органів, яскравими прикладами чого є ситуації з сайтом LB та телеканалом TBi. Мають також місце конфлікти, пов’язані з узгодженням кандидатур мажоритарників висуванців від партій, що призводять до внутріпартійних суперечок та не сприяють внутріпартійній демократії. Вплив на виборчу ситуацію мають і кадрові ротації в органах влади, за допомогою яких здійснюється тиск на потенційних кандидатів. Крім того, кадрові зміни свідчать про намагання позбавити опонентів владних важелів та, водночас, збільшити свій адміністративний ресурс.

Використання правосуддя та правоохоронних органів для тиску на політиків

Хоч і малопоширеним, але одним із ефективних методів впливу на потенційних кандидатів в народні депутати досі лишається використання правоохоронних та контролюючих органів. Чітко ідентифікувати випадки, де тиск здійснюється виключно через політичні та виборчі мотиви складно, однак участь кандидатів у такого типу конфліктів із правоохоронцями є тривожним сигналом.

Найбільш резонансним та показовим став конфлікт у місті Черкаси, де 6 липня правоохоронці із застосуванням грубої сили розігнали наметове містечко представників опозиційних партій, що було розміщене на Соборній площі на знак протесту проти ухвалення мовного закону. Під приводом невідповідності поданих в заявці на акцію відомостей та через заплановане відзначення свята Івана Купала суд заборонив проведення політичної акції. Тоді учасники наметового містечка прибрали частину наметів та подали нове повідомлення про проведення своїх заходів. Та попри це невідомі особи у під виглядом комунальників розгромили намети мітингувальників, незважаючи на людей, що знаходились в них, та забрали майно опозиціонерів. Працівники міліції не втручалися в конфлікт, а згодом відтіснили мітингувальників з площі, затримали та затягнули до свого автомобіля лідерів наметового містечка депутатів міської ради від ВО «Батьківщина» Максима та Миколу Булатецьких, активістів ВО «Свобода» (http://www.youtube.com/watch?v=HnedD8Cp3Mo&feature=player_embedded#!) У відділку затриманих допитували без присутності адвоката. Згодом, висунувши звинувачення у незаконному опору працівникам міліції, затриманих звільнили. Після цього, на цій же Соборній площі відбувся стихійний мітинг опозиції.

Згодом, 13 липня, також у Черкасах працівниками підрозділу СДСБЕЗ (сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС) було заблоковано штаб об’єднаної опозиції, який знаходиться в приміщенні ПрАТ «Черкасагропроект». Правоохоронці повідомили, що проводять обшук приміщення, з метою виявлення та вилучення коштів, здобутих злочинним шляхом. Постанови на обшук міліціонери не пред’являли. Після втручання народного депутата Андрія Шевченка правоохоронці звільнили приміщення.

27 липня міліція затримала Людмилу Нікіткіну, заступника керівника виборчого штабу Об’єднаної опозиції у Первомайську Миколаївської області. За інформацією правоохоронців, вона є підозрюваною у кримінальній справі, порушеної за ознаками ч. 4 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном у великих розмірах шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем). Опозиція заявляє про політичне переслідування та пов’язує затримання Нікіткіної зі спробами тиску на опозиційного кандидата по 132-му мажоритарному виборчому округу Аркадія Корнацького.

Дії правоохоронців пов’язує з виборами й керівник Запорізького обласного осередку партії «УДАР» Вадим Кривохатько, проти якого, за його ж словами, порушено 4 кримінальні справи за події ще 2004-2005 рр. Його дружина, яка є керівником ПП «Кривохатько», з метою уникнення тиску, змушена виїхати за кордон. А у заступника голови партії Валерія Буцанова проведено обшук в рамках розслідування кримінальної справи. Певного резонансу набула справа, пов’язана з Василем Чубаком, що має намір балотуватися по округу №167 (місто Чортків Тернопільської області). В липні міліція затримала сина кандидата з підозрою на зберігання наркотиків. Чубак виступив із заявою про політичне переслідування, яке може бути вигідним потенційним конкурентам.

Випадок тиску на опозицію стосується обшуків податковою міліцією в місті Маріуполь на підприємстві «ТОВ Яруд Нерухомість», яке належить родині керівника обласного штабу Об’єднаної опозиції Олександра Ярошенка. Працівники податкової міліції вилучили з офісу фірми жорсткі диски з документацією підприємства та бухгалтерські звіти за останні 3 роки, провели обшук в помешканні головного бухгалтера фірми. Олександр Ярошенко назвав ці події політичним переслідуванням. Натомість Головне Управління СБУ у Донецькій області та Державна податкова служба спростували ці звинувачення.

Перешкоджання політичній діяльності

Протягом липня значно зросла кількість випадків перешкоджання політичній діяльності окремих партій чи політиків. Найчастіше інциденти проявлялись у пошкодженні або викраденні партійних наметів й іншого майна, псуванні політичної реклами. Зафіксовано чимало випадків відмов у наданні приміщень та перешкод у проведенні масових заходів для зустрічей із виборцями.

Протягом місяця зафіксовано випадки пошкодження та вилучення партійного майна. Для прикладу, 21 липня в місті Кагарлик Київської області невідомі особи розтрощили намет-громадську приймальню народного депутата від ВО «Батьківщина» Костянтина Бондарєва. Згодом заступник міського голови Володимир Бойко дав доручення комунальникам демонтувати намет, оскільки він, нібито, не давав дозволу на його встановлення. А в селі міського типу Баришівка, теж на Київщині, комунальні служби без жодних приписів знесли інформаційний намет об’єднаної опозиції «За Батьківщину» та забрали матеріали, які роздавались виборцям. Під час обох інцидентів працівники міліції, що теж були присутні, жодним чином не протидіяли порушенню. Схожий випадок мав місце в місті Житомир, де 17 липня муніципальна міліція спільно з працівниками КП «Реклама» конфіскували банерну переносну стійку у представників Об’єднаної опозиції, які в цей час на вулицях міста збирали підписи на підтримку Геннадія Зубка, кандидата у депутати ВРУ. Причиною цьому стала відсутність дозволу на встановлення банерної стійки. Разом з тим, агітаційні намети Партії регіонів та партії «Україна – Вперед!», що стояли поряд, муніципали не перевіряли та не конфісковували.

У Харкові співробітники міськвиконкому намагалися перешкодити встановленню інформаційних наметів Об'єднаної опозиції та проведенню акції «Україна проти Януковича». За версією правоохоронців, організатори заходу відправили в міськвиконком повідомлення про акцію лише за годину до її проведення і тим самим, нібито, порушили правила та порядок організації громадських зборів. Тому, проти опозиціонерів були складені протоколи про адміністративне порушення. Про здійснення протиправного тиску та перешкоджання політичній діяльності з боку Харківського міськвиконкому заявила також міська організація партії «Україна – Вперед!», із 60 наметів якої було демонтовано 14, а 8 – конфісковано.

Серед інших випадків: у місті Київ на початку липня працівники ЖЕКу вчинили незаконне проникнення у приміщення по вулиці Кіото, 11-а, де розташовані офіси Дніпровської та Деснянської районних організацій ВО «Свобода». 5 липня вночі в місті Жашків Черкаської області невідомі цеглинами розбили вікна громадської приймальні Партії регіонів, а 19 липня, під час акції «Україна проти Януковича», у місті Вільнянськ Запорізької області, в результаті хуліганських дій прихильниці Партії регіонів, було пошкоджено інформаційний намет Об’єднаної опозиції. У Жашкові Черкаської області невідомі особи вкрали шість рекламних стійок із зображенням Юлії Тимошенко, які опозиціонери виставляли на вулицях міста.

В різних регіонах країни фіксувались випадки пошкодження реклами окремих партій та політиків. Наприклад, у Черкасах в останні вихідні червня було пошкоджено фарбою 26 біл-бордів (із 32) із зображеннями Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка. В місті Жовті Води Дніпропетровської області було пошкоджено біл-борд з рекламою ВО «Батьківщина». На Житомирщині, на центральній площі міста Радомишль невідомі залили фарбою біл-борд Миколи Оніщука, що балотуватиметься до Верховної Ради по виборчому округу №66 (місто Малин). У Стаханові Луганської області на початку липня невідомими особами був пошкоджений біл-борд Олександра Кунченка, представника Партії регіонів, що планує балотуватись по 106 округу. В ніч з 17 на 18 липня у місті Луганськ були пошкоджені декілька біл-бордів партії «Україна – Вперед!», а в Києві облили фарбою сіті-лайт з рекламою партії Наталії Королевської.

Популярним методом протидії передвиборчої діяльності кандидатів стало створення окремим політикам перешкод для проведення зустрічей із виборцями. Задля цього органи місцевого самоврядування ухвалюють термінові рішення про початок реконструкцій площ та вулиць, де було заплановано політичні акції, а власники приміщень під різними приводами відмовляються надати в оренду зали. Під приводом благоустрою територій заборонено акції опозиційних партій в Сквирському, Іванківському, Володарському, Згурівському районах Київщини. Харківська обласна організація ВО «Батьківщини» звинуватила міськвиконком у фальсифікації її заявок на проведення акції протесту 10 липня під Апеляційним судом Харківської області під час розгляду справи Юлії Тимошенко по ЄЕСУ. За повідомленням заступника голови парторганізації Ірини Єфремової, ВО «Батьківщина» планувало подати заявки на проведення цієї акції 9 липня, але ще 7 липня Харківський міськвиконком у Харківському окружному суді оскаржив 10 заявок, поданих начебто районними організаціями «Батьківщини», й отримав судову заборону на проведення будь-яких акцій протесту під Апеляційним судом 10 липня.

На Дніпропетровщині, в селищі Кринички, місцева влада відмовила в проведенні в будинку культури зустрічі члена «Фронту Змін», народного депутата України Романа Ткача з мешканцями громади. Під приводом нібито термінової необхідності у проведенні ремонту в глядацькій залі скасували договір оренди приміщення. У Рівненській області в селі Зоря та місті Костопіль народного депутата, члена фракції «БЮТ-Батьківщина» Остапа Семерака не допустили до будинків культури, де у політика були заплановані зустрічі з виборцями. У селі Зоря зустріч було заплановано у приміщенні будинку культури, який належить місцевій агрофірмі. Спершу з дирекцією підприємства було домовлено про оренду залу, але через певний час змінили рішення, пояснюючи це тим, що приміщення раптово підтопило. У Костополі зустріч мала відбуватися у районному будинку культури. Спершу організатори домовились про оренду приміщення, але потім представників об’єднаної опозиції повідомили, що на ту саму годину в залі будинку культури заплановано інший захід. Зокрема, зал для власних потреб орендували представники Партії регіонів. В Одеській області міський голова Ізмаїлу відмовив народному депутату Сергію Соболєву в наданні міського будинку культури для зустрічі із виборцями. Свою відмову міський голова мотивував тим, що «технічний персонал будинку культури у відпустці», а тому, неможливо забезпечити належне функціонування будівлі під час проведення заходу. Втім, за даними спостерігачів, у цей період будинок культури функціонував у звичному режимі. Ледь не була зірвана зустріч народного депутата Андрія Шкіля із жителями міста Монастирище Черкаської області, оскільки Будинок культури просто зачинили. Вище зазначені політики змушені були проводити зустрічі з виборцями на вулиці.

У Харківській області «Свобода» звинуватила міську рада у перешкоджанні зборів громадян, ініційованих партією для ухвалення рішення щодо проведення міського референдуму про дострокове припинення повноважень міського голови Харкова Геннадія Кернеса та Харківської міської ради. За твердженням «свободівців», через годину після того, як у міській раді отримали повідомлення щодо проведення зборів, на адресу зустрічі приїхали пожежники та без жодних пояснень опечатали споруду.

Прикладом перешкоджання політичної діяльності є випадки вибіркового ставлення до партій та політиків. Наприклад, в Київській області Таращанський районний відділ освіти відмовився брати допомогу від благодійного фонду «Серце Батьківщини». Народний депутат, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Олег Тищенко мав намір від імені фонду подарувати учням загальноосвітньої школи 500 комплектів шкільної форми. Таку відмову нардеп пов’язує із вказівкою місцевої РДА не брати благодійну допомогу від опозиційних депутатів. Кандидат-самовисуванець у 176 виборчому окрузі Харківської області Степан Гавриш звинуватив керівництво Великобурлуцької райдержадміністрації у перешкоджанні його помічникам привітати дітей сувенірами та преміями від імені благодійного фонду «Берег надії» під час свята Івана Купала. Під час святкування Дня міста Козятина Вінницької області міський голова Олександр Гвелісіані відмовив у виступі народному депутату Миколі Катеринчику, хоч у цей час мешканців вітали інші політики – представники районної та обласної влади, депутат ради від Партії регіонів, керівник Південно-Західної залізниці. В Луганській області представники Комуністичної партії України звинуватили обласну владу в тиску на рекламні агентства, з метою не дати можливості КПУ розмістити свою зовнішню рекламу. За словами депутата Луганської міської ради від КПУ Єкатерини Попової, майже всі рекламні агентства відмовили у розміщенні біл-бордів із написом «Луганскводу – к ответу. Вернем Луганскводу Луганщине». Лише в двох містах комуністи розмістити свою рекламу.

Брудні технології та поширення неправдивих відомостей

Все більш популярним методом боротьби з політичними опонентами стають методи «чорного піару» та поширення неправдивих відомостей. У Кіровограді вночі 20 липня невідомі розклеїли провокативні листівки від імені народного депутата з фракції ВО «Батьківщина» Валерія Кальченка. В листівках розкритиковано бізнесмена з «Фронту Змін» Андрія Табалова, що є узгодженим кандидатом об’єднаної опозиції по мажоритарному округу №99. Цього ж дня Кальченко офіційно заперечив свою причетність до цієї провокації та повідомив про направлення депутатських запитів у правоохоронні органи з проханням встановити осіб, які були замовниками акції. На Київщині, у місті Бровари, невідомими особами поширювалась газета, яка нібито належить громадській організації «Гроза», головою якої є Павло Різаненко. В газеті йдеться про те, що Різаренка, ймовірного кандидата в депутати від партії «УДАР», нібито затримали правоохоронці за торгівлю наркотиками.

Чимало «чорного піару» розповсюджено в Одеській області. Так, на початку липня, під час організації Олексієм Гончаренком, потенційним кандидатом в народні депутати по 133-му виборчому округу, в місті Одеса «дитячого свята», невідома особа розповсюджувала листівки проти іншого потенційного кандидата на цьому окрузі Ігоря Маркова, голови партії «Родина». В якості «чорного піару» використали листи від нібито самого Маркова до виборців, в яких зазначено, що політик самостійно майже позбувся наркотичної залежності. Протистояння за допомогою методів «чорного піару» має місце і на півдні Одеської області, де в 143 виборчому окрузі між собою конкурують народні депутати Юрій Крук (Партія регіонів) та Олександр Дубовий (ВО «Батьківщина»). Наприклад, в містах Рені та Ізмаїл розповсюджувались плакати «Дубовий проти», в яких кандидату дорікали за те, що він нібито проти російської мови, будівництва траси Ізмаїл-Рені, виділення коштів із бюджету для цих населених пунктів. Натомість в місті Ізмаїл під лозунгами «Спасибо жителям Донбасса за депутата круканаса» пройшла масова акція з розповсюдженням листівок з «чорним піаром» проти Юрія Крука.

Такий же метод боротьби з опонентами застосовують в Одесі і до політиків національного рівня. Так, на початку липня в Одесі поширювались листівки проти Віталія Кличка, Арсенія Яценюка, Наталі Королевської та Олега Тягнибока. В матеріалах їх ототожнюють із лідерами УПА, а в іншій із Гітлером, Муссоліні та Степаном Бандерою.

Активне протистояння з використанням «чорного піару» відбувається в Луганській області. Так, у місті Красний Луч та Перевальскому районі (ВО №108) масово розповсюджувались інформаційні листівки «Сергей Бурбело: честь имею доложить». У листівці йдеться про звернення голови Перевальської районної ради Сергія Бурбела, члена Партії регіонів, до мешканців Перевальського району із закликом не підтримувати на виборах до Верховної Ради України кандидата Юрія Тернікова. Бурбела також вимагає у Партії регіонів виключити Тернікова з партії. Сам голова повідомив, що жодного відношення до цього звернення не має, а розповсюдження цього інформаційного матеріалу назвав провокацією. В цьому ж окрузі, у місті Красний Луч 10 липня невідомі розповсюдили листівки з інформацією проти народного депутата Володимира Ландика. Автором інформації зазначено народного депутата Людмилу Кириченко, яка також спростувала свою причетність до цієї провокації. В інших округах Луганщини теж виявлено факти «чорного піару». Наприклад, на території 104 виборчого округу поширено листівки без вихідних даних «Почему нельзя голосовать за Владимира Гончарова». А в населених пунктах Попаснянського району Луганської області невідомі особи масово розповсюдили анонімний інформаційний буклет «Чому не можна голосувати за Партію регіонів», який по змісту дискредитує цю політичну силу.

В Івано-Франківській області у місті Коломия, що входить до 88-го виборчого округу, 12 липня невідомі розклеїли листівки антисемітського характеру проти майбутнього кандидата від Об'єднаної опозиції «За Батьківщину» Олександра Левицького. На листівках було зазначено «Левицький – жид».

У Львові найбільшого розголосу набула акція «чорного піару» направлена проти генпродюсера телеканалу ЗІК Дмитра Добродомова, який має намір балотуватися по 115 виборчому округу від партії «УДАР». На початку липня на території житлового масиву Сихів у Львові з’явились кольорові плакати з написом: «Це онук НКВДИСТА Дмитро Добродомов. Хочеш такого «народного депутата?». На плакатах відсутні відомості про тираж та друкарню, невідомі також автори цієї провокації. У період 21-22 липня у місті Бердичів Житомирської області невідомими особами було масово розповсюджено через поштові скриньки листівки, у яких йшлося про причетність Олександра Ревеги, потенційного кандидата по 63-му виборчому округу, до отруєння жителів села Журбинці під час святкування храмового свята Петра і Павла. Підставою для звинувачень міг стати той факт, що рибний цех Ревеги безкоштовно надав селянам рибні продуктові набори: 10 кг мороженого хека, 10 кг оселедця і 3 кг мідій маринованих. Однак санстанція не виявила у рибі збудників сальмонельозу і назвала причиною отруєння неправильну технологію готування і зберігання продуктів харчування.

В місті Олександрія Кіровоградської області 9 липня були розклеєні листівки, що дискредитують першого заступника міського голови Людмилу Давиденко, яка має намір балотуватися до ВРУ по 103 виборчому округу. В Луцьку Волинської області невідомі особи розклеїли листівки, в яких звинуватили народного депутата Ігоря Палицю в «продажі» мови, оскільки його карточка голосувала за «мовний закон». Також вказувалось на те, що депутат, який має намір балотуватися по 22 виборчому округу, хоче купити виборців. Листівки з інформацією проти потенційних кандидатів поширювались і в населених пунктах 199 виборчого округу, що на Черкащині.

Активну діяльність проти потенційних кандидатів у депутати розгорнули активісти Громадянського руху «Відсіч». У рамках кампанії «Помста за розкол країни» вони їздять по тих виборчих округах, де мають намір балотуватися діючі народні депутати України, які проголосували за Закон «Про засади державної мовної політики» та агітують не підтримувати на виборах таких політиків. На Волині об’єктами уваги представників руху стали три політики: перший заступник голови Верховної Ради України, комуніст Адам Мартинюк (округ №23, смт Маневичі), народний депутат України від Народної партії Катерина Ващук (округ №20, м. Горохів) та депутат Волинської обласної ради від Партії регіонів, голова Ковельської РДА Іван Смітюх (округ №21, м. Ковель). Під час відвідин населених пунктів Волині члени «Відсічі» розклеювали на дошках оголошень та стовпах, а також роздавали місцевим мешканцям свої листівки. Під час першого візиту в смт Любешів та місто Ковель активістів затримала міліція за порушення благоустрою населених пунктів, а саме, розклеювання листівок у непризначених для цього місцях. Друга поїздка на малу батьківщину Адама Мартинюка – село Ветли Любешівського району, закінчилась побиттям активістів місцевими мешканцями, а для журналістів місцевого інтернет-сайту – пошкодженням апаратури. Що характерно, під час цього інциденту на місці були присутні сільська голова та місцевий дільничний інспектор, які ніяк не запобігли конфлікту. Схожий сценарій повторився і під час третього візиту «відсічан» в Любешівський район, під час якого представників «Відсічі» знову побили, забрали листівки, а згодом – закидали яйцями. Діяння «Відсічі» зафіксовано у Києві, де ними поширювались листівки про партію влади («Чому на наступних виборах не можна віддавати жодного голосу Партії регіонів та її кандидатам у мажоритарних округах»), проти народних депутатів і, водночас, потенційних кандидатів-мажоритарників Ігоря Лисова, Максима Луцького та Володимира Зубанова.

Серед прикладів нових видів виборчих провокацій – смс-розсилка з компрометуючою недостовірною інформацією на Рівненщині. Смс-повідомлення такого змісту: «Матчук і Кособуцький сплавляють людей на донорські органи в Іспанію. Матчук кришує наркомафію в окрузі. Передай далі» були направлені на дискредитацію Віктора Матчука, потенційного кандидата по 152 виборчому округу (місто Рівне).

Також зафіксовано випадки дискредитації політиків через соціальні мережі. У Facebook з’явилися персональні сторінки рівненських потенційних кандидатів від Партії регіонів Анатолія Юхименка та Миколи Сороки. Через сторінку розповсюджується інформація, що дискредитує діючу владу. Самі політики запевняють, що не причетні до цих профілів жодним чином і називають їх політичної провокацією. В липні знову зафіксовано випадки показу на деяких обласних державних телеканалах документального фільму з елементами «чорного піару» про діяльність Юлії Тимошенко під час її керівництва компанією ЄЕСУ. Наприклад, 20 липня 2012 року такий фільм показали на Дніпропетровському обласному телебаченні. На Херсонському обласному державному телеканалі «Скіфія» фільм «Справи минулих днів» демонструвався о 23:00 21 липня.

Передвиборчі конфлікти за участю ЗМІ

Протягом звітного періоду фіксувались нечисленні випадки тиску на засоби масової інформації та спроби перешкоджання роботі журналістів й громадських спостерігачів. У Хмельницькій області про втручання в свою діяльність представників органів влади заявили журналісти газети «Розвиток. Поділля+». Наприкінці червня працівники Управління праці, соціального захисту та охорони здоров’я Хмельницької міської ради прийшли до редакції газети з перевіркою щодо питань працевлаштування та нарахування заробітної плати. Разом з тим, направлення на перевірку було виписано невірно, не вказано ні назви, ані керівника та установчих даних організації, що перевіряється. Журналісти сприйняли це як тиск на газету «Розвиток. Поділля+» та пов’язують дії влади зі спробами «нейтралізувати» голову громадської організації «Розвиток рідного Поділля» Віктора Бондаря, що є потенційним кандидатом до ВРУ.

6 липня у місті Запоріжжя біля стін Запорізької обласної держадміністрації за ініціативою головного редактора газети «Субота плюс» Богдана Василенка відбулася акція протесту проти цензури у ЗМІ. Понад 100 чоловік одягнутих у білі футболки з написом «Я маю право говорити правду» тримали плакати такого змісту: «Нас преследуют за правду», «Руки прочь от Субботы плюс». Як повідомив Богдан Василенко (потенційний опозиційних кандидат по ВО №75), друкарня корпорації «Кераміст» відмовилась взяти до друку газету. Офіційна причина відмови: у номері є стаття, зміст якої паплюжить репутацію друкарні. Хоча самі журналісти пов’язують такі дії друкарні із тиском на неї запорізьких регіоналів.

У Чернівецькій області головний редактор газети «Буковинське Віче» та голова обласної організації спілки письменників Віра Китайгородська заявила, що затримання її чоловіка, лікаря, за нібито отриманий хабар, є нічим іншим як політичним переслідуванням та тиском. Раніше Китайгородська поширила заяву про атаку на сайт газети, а також публічно виступала з критикою влади щодо мовного закону.

Прикладом грубого перешкоджання роботі журналістів є випадок в місті Бровари Київської області. 17 липня, після зустрічі потенційного кандидата по округу №97 Сергія Федоренка з виборцями, невідомі особи хотіли завадити журналісту порталу «Маєш право знати» здійснювати відеозапис заходу, а згодом напали на журналіста та спробували відібрати техніку, на яку здійснювався запис зустрічі. Інший випадок, пов'язаний з діяльністю громадських спостерігачів ОПОРИ. 11 липня 2012 року у активіста Максима Данильченка невідомі особи забрали фотоапарат під час запису на відео факту роздачі грошової допомоги (по 50 гривень) мешканцям Ленінського району міста Луганськ від нібито потенційного кандидата Олександра Макарова. Інцидент стався на території виборчого округу №109 біля будинку за адресою м. Луганськ, вул. Шевцова, 29.

Внутріпартійні конфлікти та міжфракційні переходи

Визначеність із кандидатами, які балотуватимуться до ВРУ та організація роботи виборчих штабів супроводжується частими конфліктами. Для прикладу, призначення київським штабом Андрія Юсова керівником Одеського обласного штабу партії «УДАР», всупереч думці місцевого осередку, викликало непорозуміння та дискусії всередині партії. В результаті, керівник обласного осередку УДАРу Сергій Рахубенко за рішенням центрального штабу балотуватиметься не по мажоритарному округу Одеси, а «сільському» 139-му виборчому округу.

В Івано-Франківській області триває конфлікт між членами партії «Фронт Змін» за право балотуватися по виборчому округу №86 (центр – м. Долина) від об’єднаної опозиції. Так, штаб «За Батьківщину» затвердив кандидатом по цьому округу голову Рожнятівської районної ради Анатолія Диріва. Разом з тим, інший «фронтовик» Володимир Грабовецький, який ще з кінця минулого року розгорнув на території округу активну благодійну діяльність, не погоджується з таким рішенням. Прихильники останнього влаштували 25 липня під час прес-конференції народного депутата Анатолія Гриценка в Івано-Франківську пікет з плакатами «Долинський район проти Диріва». А 27 липня схожий пікет вже на підтримку Володимира Грабовецького був організований під офісом партії «Фронт Змін» у Києві.

Протягом липня розгортався внутрішньопартійний конфлікт у 108-му окрузі між представниками Партії регіонів Володимиром Ландиком та Юрієм Терником. Спочатку Перевальська районна та Краснолучьська міська організації ПР підтримали висування Юрія Тернікова. Після цього ЗМІ, які близькі до народного депутата України Володимира Ландика розпочали кампанію критики проти місцевої влади та голови благодійного фонду «Добродія» Юрія Тернікова.

Передвиборчі пристрасті впливають і на внутрішньопартійну ситуацію. Окремі політики, не знайшовши підтримки серед своїх однопартійців, зважуються на зміну партійного членства. 18 липня під час позачергової сесії Херсонської міської ради депутат від «ВО «Батьківщина» Євген Назарян був виключений із партії і фракції через участь в проекті «Народний список», що реалізовується партією Наталії Королевської «Україна – Вперед!».

У Київській міській раді напередодні виборів створено нову фракцію «Республіка Київ – Наш Святошинський», до якої увійшло 6 депутатів: Сергій Козир, Андрій Миргородський, Денис Москаль, Лев Парцхаладзе, Олег Петькун та Юрій Стретович. А у Рівненській області політрада обласної організації партії «Фронт Змін» виключила з своїх лав чотирьох голів міських та районних осередків, які нібито виступали проти рішення партії об’єднатися на виборах з ВО «Батьківщина». В Чернівецькій області партія «Фронт Змін» виключила зі своїх лав колишнього міського голову Новодністрвська, потенційного кандидата в народні депутати по 204 округу, Руслана Панчишина, за те, що він роздавав виборцям округу по 5 кг борошна.

У Хмельницькому троє кандидатів з «Народного списку» партії «Україна – Вперед!» оголосили про свій вихід із нього. Один з учасників відбору Руслан Рохов назвав голосування у Хмельницькому сфальшованим, а саму партію «Україна – вперед!» – черговим проектом Банкової.

Голова обласної організації партії «Наша Україна», народний депутат України Віктор Матчук 2 липня заявив про вихід із партії та склав у зв’язку з цим депутатські повноваження. За словами Матчука, він розірвав політичні стосунки з партією, оскільки не згоден з рішенням Віктора Ющенка брати участь у виборах у форматі «правиці» («Наша Україна», УНП, КУН). Напередодні виборів, потенційні кандидати у мажоритарних виборчих округах західних областей намагаються позбавитись прив’язки до непопулярної в регіоні партії влади. Для прикладу, депутат Рівненської обласної ради, голова Дубенської РДА Данило Корилкевич, який має намір балотуватися по виборчому округу №154, 6 липня оголосив про своє рішення вийти зі складу фракції Партії регіонів в обласній раді на знак протесту проти ухвалення закону «Про засади державної мовної політики». Схожу заяву, про вихід із фракції Партії регіонів у Волинській обласній раді, зробив депутат, співвласник групи компаній «Континіум» Степан Івахів, який зараз активно займається виборчою благодійністю у 21 окрузі з центром в місті Ковель.

Кадрові ротації в органах влади, пов‘язані з виборами

Продовжуються кадрові ротації всередині органів влади різних рівнів, що пов’язано із наближенням виборів та зростанням політичного протистояння. 10 липня під час сесії Чернігівської районної ради Запорізької області з посади голови райради було звільнено Сергія Одаренка, представника Партії регіонів. На вакантне місце обрано однопартійця попереднього голови райради Олександра Романчука. Такі зміни спостерігачі пов’язують із переформатуванням в рядах партії влади напередодні виборів. На Закарпатті змінено керівника ОДТРК, новим директором телекомпанії став Віталій Мещеряков, який в минулому курував інформаційний напрямок роботи в Партії регіонів.

20 липня Хмельницький міськрайонний суд скасував рішення міської ради про призначення Валерія Лескова секретарем Хмельницької міської ради. Розглянувши позов двох депутатів міськради від Партії регіонів суд встановив, що Лесков будучи секретарем міської ради і, одночасно, очолюючи міський осередок ВО «Батьківщина», порушував норму закону «Про статус депутатів місцевих рад» щодо неможливості суміщати службову діяльність з іншою роботою. На Луганщині Константин Козюберда оскаржує в суді рішення Рубіжненської міської ради про висловлення йому як міському голові, недовіри під час сесії 27 червня.

Зловживання службовим становищем та державними ресурсами в політичних цілях 

Використання посадовими особами місцевих органів влади своїх повноважень задля підтримки окремих партій чи кандидатів. Для прикладу, під час обласної конференції Партії регіонів голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький заявив, що «Партія регіонів – це партія влади і вони тотожні». Також він зазначив, що усі останні проекти обласної влади є результатом діяльності саме Партії регіонів. За результатами конференції було затверджено основні напрямки діяльності партійних організацій в умовах виборчої кампанії, де одним із пунктів зазначено – «забезпечити взаємодію місцевих органів влади, кандидатів-мажоритарників, партійних організацій по вирішенню соціально-економічних проблем у містах та районах Донецької області». А голова Херсонської обласної державної адміністрації Микола Костяк на обласній конференції Партії регіонів зобов’язав усіх голів районних державних адміністрацій та районних рад провести позачергові сесії, з метою підтримки «мовного» закону Ківалова-Колесніченка.

Партія регіонів започаткувала проведення в Севастополі так званих «соціальних ярмарків». Їх учасники змогли придбати фрукти, овочі, рибну та м'ясну продукцію за цінами, нижчими за ринкові. Заходи супроводжувалися виступами народних колективів та конкурсами для дітей. Зокрема один з ярмарків був організований за підтримки Гагарінської районної організації Партії регіонів та відповідної районної державної адміністрації у Севастополі, а також депутата Верховної Ради України від Партії регіонів Павла Лебедєва. Захід супроводжувався виступами посадових осіб місцевої влади, зокрема голови Гагарінської районної ради Миколи Романова на фоні численної агітаційної символіки Партії регіонів. Організатори пообіцяли, що проводитимуть такі ярмарки щотижня.

Голова Ради міністрів Автономної республіки Крим Анатолій Могильов під час публічних заходів та виступах у ЗМІ активно позиціонує себе як голова республіканського осередку Партії регіонів. Голови Чернівецької та Волинської облдержадміністрацій Михайло Папієв та Борис Клімчук під час робочих нарад чи службових поїздок відкрито критикують опозиційні політичні сили та наголошують на здобутках партії влади.

У Сумській області спостерігачами ОПОРИ зафіксовано ще один приклад використання адмінресурсу. Керівництво Роменської центральної районної лікарні наполегливо запропонувало працівникам установи написати заяви про вступ у Партію регіонів. У робочий час працівників лікарні запросили на збори, під час яких міський голова Ромен Микола Калашник, а за сумісництвом голова місцевого осередку партії влади вручив працівникам лікарні партійні членські квитки. Також міський голова розповів про добрі справи генерального директора ТОВ «Роменський завод продтоварів», ймовірного кандидата в народні депутати Олександра Саєнка.

Потенційні кандидати в народні депутати, які займають посади в місцевих органах влади, не соромляться використовувати своє становище й для власних виборчих цілей. Так, заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Дудка має намір балотуватися по 82 виборчому округу. У зв’язку з цим, значно почастішали візити високопосадовця саме до районів, що входять до складу округу (Гуляйпільський, Вільнянський, Запорізький, Новомиколаївський, Пологівський райони, частина Оріхівського району). 7 липня Олександр Дудка та голова Запорізької райдержадміністрації Олександр Полунін здійснили робочу поїздку в село Біленьке, де провели зустріч із адміністративно-господарським активом сільської ради, з метою вирішення проблемних питань громадян. 10 липня заступник голови облдержадміністрації відвідав Вільнянський район, де провів особистий прийом громадян та зустріч із жителями села Українка Дружелюбівської сільської ради, провів нараду щодо проблемних питань місцевості в Новогупалівській сільській раді. 13 липня Дудка привітав зі святом працівників ТОВ «Гірничодобувна компанія «Мінерал», що в Пологівському районі. Ще один потенційний кандидат, але вже у 96 виборчому округу, перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Ярослав Москаленко теж використовує своє службове становище для вирішення проблем виборців округу. Наприклад, за його сприяння на ремонт Вишгородського стадіону «Енергетик» (місто Вишгород входить до складу 96 округу) виділять 14,1 мільйона гривень.

Крім того, непоодинокими є випадки демонстрації посадовими особами публічної підтримки потенційних кандидатів-мажоритарників. 27 червня під час круглого столу за участі представників місцевих організацій політичних партій приуроченого до Дня Конституції, що був організований Первомайською РДА Харківської області, голова районної ради, член Партії регіонів Андрій Біда запропонував всім учасникам засідання підписати Меморандум про підтримку на виборах до Верховної Ради України по 178 виборчому округу висуванця від Партії регіонів, депутата облради Дмитра Добкіна. В Хмельницькій області намір голови Кам’янець-Подільської міської організації Партії регіонів Володимира Мельниченка балотуватися до Верховної Ради України публічно підтримав міський голова Михайло Сімашкевич. «Якщо Володимир Мельниченко стане депутатом Верховної Ради, нам вдасться затягнути в наше місто чимало коштів із державних програм та грантових проектів», – заявив Сімашкевич місцевим журналістам. Так само міський голова Полтави Олександр Мамай в інтерв’ю журналістам повідомив, що на виборах до парламенту підтримує кандидатів Олександра Залужного та Володимира Макара, які будуть висуванцями по двох мажоритарних округах міста Полтава. Міський голова Ладижина Вінницької області Валерій Коломєйцев у місцевих ЗМІ висловлює свою підтримку потенційному кандидату, депутату обласної ради Миколі Кучеру. Голова Жовтневої районної ради Дніпропетровська під час відкриття після ремонту зупинки «Пам’ятник слави» приміської електрички публічно заявила про підтримку кандидата від Партії регіонів у окрузі №27 Олександра Момота. Приклади не є поодинокими.

Залучення держслужбовців чи представників бюджетних установ до заходів з підтримки партій чи кандидатів

У липні спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки залучення держслужбовців чи представників бюджетних установ до агітаційних заходів партій чи кандидатів. Наприклад, в Херсонській області на агітаційні зустрічі кандидатів-мажоритарників від Партії регіонів під адміністративним тиском збираються державні службовці. Зокрема, 20 липня в Іванівському і Генічеському районах відбулися зустрічі з кандидатом від ПР Миколою Опанащенком. Наприкінці червня на Закарпатті зустріч народного депутата від Партії регіонів Володимира Зубанова з активом Тячівського району (представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутатами місцевих рад, підприємцями, громадськими діячами, працівниками закладів освіти, культури та охорони здоров’я) відбувалась у робочий час. Крім того, народного депутата супроводжував заступник голови – керівник апарату ОДА Антон Громовий. У Дніпропетровській області вихователі одного з дитячих садочків Кривого Рогу розповіли спостерігачам ОПОРИ, що керівник їхнього закладу пропонує персоналу попрацювати на виборах агітаторами кандидатів-мажоритарників від Партії регіонів. Одним із таких кандидатів має бути колишній міський голова Юрій Любоненко, що планує балотуватися в 32 виборчому окрузі.

В Сумській області керівництво органів влади районів, що входять до 159 виборчого округу всіляко сприяє народному депутатові України Андрію Деркачу. 18 липня в Путивльській районній державній адміністрації відбулась робоча нарада під керівництвом народного депутата України Деркача щодо проведення ремонту об’єктів соціально-культурної сфери району. В нараді взяли участь перший заступник голови Сумської обласної ради Олег Бояринцев, голови Путивльської РДА та районної ради, голови сільських рад району, керівники навчальних, медичних та культурних закладів. А 19 липня відбулася робоча поїздка Деркача та Бояринцева до Кролевецького району, де нардеп відвідав центральну районну лікарню, Мутинський сільській Будинок культури та дитячий садок. Під час зустрічей народного депутата з працівниками колективів та сільськими виборцями районне керівництво постійно відзначало значну допомогу Андрія Деркача у вирішенні проблем району. Аналогічна ситуація в інших областях. Голова адміністрації Заводського району міста Миколаїв Олександр Женжерух був присутній у робочий час на всіх заходах, організованих кандидатом у депутати по 127 округу Володимиром Наконечним. А голова Кіровоградської ОДА Сергій Ларін використовує свій авторитет та власні ініціативи для популяризації потенційних кандидатів по мажоритарних округах. Наприклад, на інформаційних плакатах обласного контактного центру облдержадміністрації «Гаряча лінія Сергія Ларіна» вказані й імена потенційних мажоритарників (Олександр Шаталов, Олександр Єдін, Віталій Грушевський, Станіслав Березкін та Сергій Кузьменко), які ніякого відношення до цього проекту не мають.

У Харкові посадові особи міськвиконкому, зокрема міський голова Геннадій Кернес, беруть участь у агітаційних заходах на користь потенційних провладних кандидатів-мажоритарників. Разом із народним депутатом Валерієм Писаренком міський голова проводить зустрічі із мешканцями відповідного округу. На цих заходах завжди присутні директори профільних департаментів міськради та керівники комунальних підприємств, які на місці беруть до виконання доручення міського голови. У липні до посадовців міськради приєдналися й представники Інтернет-провайдерів. Після цього у будинках Дзержинського району Харкова розпочались відповідні ремонтні роботи за кошт Інтернет-провайдерів, при чому працівники були у футболках із написом «Валерій Писаренко».

Специфічним способом залучення державних службовців для підтримки певного кандидата є використання офіційних веб-сайтів органів влади для реклами політиків. Так, на Чернігівщині інформація про потенційних кандидатів у народні депутати безперешкодно розміщується на сайтах районних державних адміністрацій та міських рад, що входять до складу відповідних округів. Наприклад, інформаційні повідомлення про діяльність народного депутата Ігоря Рибакова, голови депутатської групи «Реформи заради майбутнього», розміщені на веб-сайтах Городнянської, Коропської, Корюківської, Щорської, Новгород-Сіверської, Семенівської, Сосницької райдержадміністрацій. Аналогічний формат інформаційної присутності використовує й депутат Київської міськради Михайло Голиця, повідомлення про якого розміщені на сайтах Куликівської, Ічнянської, Менської, Бахмацької, Борзнянської та Талалаївської райдержадміністрацій. Анатолій Мирошниченко постійно фігурує в інформаційних повідомленнях на сайтах Прилуцької, Бобровицької та Козелецької райдержадміністрацій. Сайт Ріпкинської райдержадміністрації (округ №206) регулярно публікує інформаційні повідомлення про діяльність Станіслава Прокопенка. Схожі приклади є і в інших областях. Прес-служба Закарпатської обласної ради поширила інформацію про вручення 10 липня головою облради Іваном Балогою велосипедів листоношам Іршавського району. Діяльності потенційного кандидата в депутати від одного з округів міста Дніпропетровськ Олександра Момота присвячено більшість публікацій сайту Жовтневої районної у місті Дніпропетровську ради.

Використання бюджетних ініціатив для виборчих цілей

Доволі поширеною є практика використання державних та регіональних соціальних програм або проектів для реклами окремої політичної сили чи політика. Також дуже часто політики приписують собі здобутки, до яких вони жодним чином не були причетні, або ж їхня участь у процесі була номінальною. Реалізація одного з пунктів програми «Соціальні ініціативи Президента» щодо забезпечення пільгових категорій населення ТВ-тюнерами на Дніпропетровщині використовується для реклами партії влади. Процедура вручення цих пристроїв проводиться помпезно, в приміщеннях райрад за участі потенційних кандидатів-мажоритарників від Партії регіонів. У муніципальній пресі про ці вручення також повідомляється з обов’язковою прив’язкою до Партії регіонів. Наприклад, у Кривому Розі ТВ-тюнери виборцям вручали перший заступник Криворізького міського голови Костянтин Павлов та перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації В'ячеслав Задорожний. Хоча згідно з постановою Кабміну видача громадянам цих пристроїв повинна була б здійснюватись працівниками «Укрпошти». А в населених пунктах Житомирської області, що входять до складу 66 виборчого округу ТВ-тюнери розносили поштарі, але у пакетах іменного фонду Віталія Журавського, що має намір балотуватися по цьому округу.

В Одеський області реалізація програм «Народний бюджет» та «Народний медогляд» використовується для реклами Партії регіонів та її потенційних кандидатів-мажоритарників. Хоча самі програми реалізовуються за державні кошти. «Народний бюджет» полягає в символічному врахуванні «наказів виборців» під час формування бюджету тієї чи іншої адміністративно-територіальної одиниці, що згодом проявилося у фінансуванні ремонту доріг, газифікації, ремонті (побудові) шкіл, лікарень та інших соціально-культурних об'єктів. Однак, насправді все звелось лише до перейменування «бюджетів розвитку» територіальних громад. Впровадження програми «Народний бюджет» супроводжується гучною інформаційною кампанією, в якій постійно підкреслюється, що це ініціатива Партії регіонів. Навіть на спецодязі робітників, що ремонтують дороги в місті Одеса фігурує назва «Народний бюджет» та логотип ПРУ. Схожа за суттю і програма «Народний медогляд», яка насправді є не новою програмою з охорони здоров’я населення області, а лише загальною диспансеризацією населення, тобто звичайним медоглядом, який і до того проводився щороку. Тепер він організований з особливим інформаційним супроводом. Крім цього, медогляд поєднується з тотальною агітацією за Партію регіонів, оскільки серед громадян розповсюджується інформаційна продукція політичної сили. Схожа ситуація і в Криму, де Партія регіонів для власної популяризації використовує програму «Соціальна карта кримчанина». На реалізацію програми з бюджету півострова виділено 750 000 гривень. Натомість на Київщині знову поновили практику вручення селенам актів на право власності на землю за участі посадовців та політиків. За звітний період такі акти були роздані в населених пунктах Сквирського, Білоцерківського, Києво-Святошинського, Бориспільського, Барішивського районів. У місті Сквира на врученні був присутній народний депутат України Віктор Бойко.

Реалізація окремих місцевих соціально-економічних проектів теж часто прив’язується до діяльності конкретної партії чи політика. Наприклад, будівництво об’їзної автодороги довкола міста Дніпропетровськ голова ОДА Олександр Вілкул та голова облради Євген Удод видають за досягнення Партії регіонів. Схожий випадок і на Львівщині в місті Дрогобич, де виплата заборгованості по зарплаті місцевим освітянам подається як досягнення місцевого осередку Партії регіонів, що звернувся з цією проблемою до Прем’єр-міністра Миколи Азарова. А виділення коштів на святкування 800-річчя міста Городок, як стверджують місцеві регіонали, стало можливим «...завдяки підтримці депутатів, які входять до парламентської фракції Партії регіонів». Відреставрований за державні кошти Жмеринський залізничний вокзал у Вінницькій області на біл-бордах міста позиціонується як досягнення Партії регіонів.

У Харкові під час реконструкції комунальних об’єктів, що виконується за кошти міського бюджету, активно рекламуються саме потенційні кандидати-мажоритарники, які доповідають перед виборцями про плани та хід реконструкції стадіонів, скверів, інших місць відпочинку. Водночас самі працівники вдягнуті у футболки з ім’ям кандидата по відповідному округу. На деяких об’єктах, крім цього, розміщено великі стенди з повідомленням або із вибаченням перед мешканцями за тимчасові незручності, пов’язані з проведенням ремонтних робіт, від імені міського голови Геннадія Кернеса та кандидата-мажоритарника. Наприклад, такі стенди з ім’ям Валерія Писаренка встановлені в місті Харків у сквері по вулиці 23 серпня та дитячому садку «Сніжинка» на Павловому полі, а з ім’ям Ірини Бережної – у Манжосовому Яру на Північній Салтовці. Схожі приклади і в Дніпропетровській області. Там з обласного бюджету було виділено 60 000 гривень на реалізацію соціального проекту «Дитяче містечко». Разом з тим, участь у відкритті дитячих майданчиків постійно беруть потенційні кандидати-мажоритарники від Партії регіонів. Наприклад, в Дніпродзержинську всі дитячі майданчики відкриває перший заступник міського голови Костянтин Гузенко, який має намір балотуватися до ВРУ.

Ще одним доволі поширеним прикладом із використання державних коштів на підтримку окремих кандидатів у народі депутати є так званий лобізм народних депутатів. Діючі народні депутати, використовуючи свій статус та партійні зв’язки, добиваються виділення у свої округи визначених сум коштів із Державного бюджету. Згодом така діяльність презентується виборцям, як турбота політика про людей. За підтримки народного депутата Артема Пшонки з Державного бюджету виділено 50 мільйонів гривень на будівництво магістрального газогіну у Приазовському районі Запорізької області. За сприяння народного депутата України Андрія Деркача Кабінет Міністрів України виділив Сумській області: майже 12 мільйонів гривень на підтримку і розвиток соціальної сфери Путивльського району, майже 14 мільйонів гривень на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій Глухівського району, 1 мільйон гривень на розвиток соціальної інфраструктури Кролевецького району. Народний депутат Віталій Журавський започаткував у Житомирській області проект із відновлення доріг північних районів, що реалізується за державні кошти. Сам народний депутат заявив, що «…12 мільйонів гривень у Житомир привів особисто я – Віталій Журавський!» У смт Народичі Житомирської області народний депутат Микола Рудченко ініціював проведення капітального ремонту у дитячому садку за бюджетні кошти. У Костопільському районі Рівненської області за участі народного депутата України, потенційного кандидата по виборчому округу №156 Миколи Шершуна відбулося урочисте відкриття мосту через річку Горинь. Спорудження об’єкту відбулося за бюджетні кошти завдяки Миколі Шершуну. Таким чином депутати завойовували авторитет та повагу у виборців за рахунок грошей самих громадян.

1