Комунальники пояснили, чому немилосердно спотворюють дерева у Чернівцях

Комунальники пояснили, чому немилосердно спотворюють дерева у Чернівцях

02.04.2015, 01:27

У центрі Чернівців несприятливі умови для зелених насаджень

 Чернівчани неодноразово звертали увагу на те, що дерева у центральній частині міста подекуди обрізають просто немилосердно. Після так званої чистки чи кронування, часом від дерева лишається один стовбур.

Комунальники пояснили, що така ситуація зумовлена специфікою нашого міста.

- Ми маємо вузенькі вулиці, вузенькі тротуари, - пояснює головний інженер тресту "Зеленого господарства" Алла Хомутовська, - у деяких місцях - 1,5 м і менше, а там ще і ростуть дерева. У таких умовах дерева почуваються погано, їх доводиться обрізати. Інакше дерева вростають у вікна людям, або у еклектромережі, через що можуть виникати замикання чи нещасні випадки, або ж  виходять на проїжджу частину.

Зараз зносимо 25 старих каштанів на вулиці Лесі Українки. Треба також знести 47 аварійних дерев на вулиці 28 червня. Дуже старі тополі, уражені омелою, на вулицях Московської Олімпіади, Моріса Тореза, Коломийській. 

Через радикальну обрізку насадження мають непривабливий вигляд, проте ми робимо це не тому, що нам так подобається.

Також Алла Хомутовська зауважила, що більшість дерев у місті посадили із порушенням будівельних норм.

Коли висаджують нові дерева, намагаються дотримуватися  цих норм, а саме: відступ від будівлі - 5 метрів, від проїжджої частини - 2 метри, а також має бути дистанція від газових та електромереж. Однак ті дерева, що уже ростуть, звісно поки зносити не будуть.

- Ми це обговорюємо постійно, що потрібно преглянути нові посадки, - каже Алла Хомутовська. - Часто нам дорікають, що на місці знесених дерев потрібно висадити нові, проте часом там недоцільно садити дерева, щоб вони далі мучилися і далі доводилося їх обрізати.

Стосовно того, які дерева традиційно висаджують у Чернівцях Алла Хомутовська розповіла, що це  липи, ясені, клени та каштани. Щоправда, каштани саджати в нас перестали, адже ці дерева наразі страждають від вірусу Каліфорнійської молі.

 Клумби вздовж проїжджих частин та на площах міста цьогоріч прикрасять чорнобривці, айстри, петунії. Закупати насіння та саджанці інших рослин поки не будуть, грошей немає.
 
Цього року міському тресту зеленого господарства та протизсувних робіт виділили три мільйони 880 тисяч гривень на утримання зелених насаджень, прибирання скверів і площ, очищення русел річок та озера. Про це повідомив на брифінгу у міській раді керуючий трестом Олександр Брязкало. 
 
Торік ми посадили 600 дерев і три тисячі декоративних кущів. Цього року посадили берези на вулиці Ткачука, де немає ліній елекропередач і вони можуть спокійно почуватися. Як запевнив керуючий трестом, багато насаджень крадуть і знищують. Наприклад, викрали 18 туй у сквері на вулиці Івана Підкови у Садгорі. На проспекті Незалежності на Новий рік зрубали голубу ялинку. Поламали багато дерев на вулицях Головній, Шевченка, Щербанюка. Навіть ламають огорожі навколо клумб.

– Велика привілея – це наші розсадники, де ми вирощуємо саджанці дерев та кущів, розсаду квітів. Не кожне місто їх має. Це обходиться нам значно дешевше, ніж купувати. Ми навіть продаємо вирощені саджанці мешканцям, – запевнила інженер садово-паркового господарства тресту Алла Хомутовська. – Восени минулого року ми висадили 10 тисяч цибулин тюльпанів, які незабаром розцвітуть. У травні посадимо літні квіти: чорнобривці, астри, георгіни, петунії. Якщо будуть кошти, придбаємо бегонії та сульфінії, які посадимо на квітковому годиннику, що на площі Пресвятої Марії. Щороку восени висаджуємо дві тисячі хризантем, які цвітуть до морозів. З дерев найкраще у нашому місті приживають липи, клени, ясени, акації. Каштани недоцільно садити, бо їх уражає каліфорнійська міль, а кошти на щеплення нам не виділяють.
 
Детальніше у сюжеті...
 

Джерело: promin.cv.ua, molbuk.ua та chv.tv

Фото: chapaevskiyrabochiy.ru

1


КОМЕНТАРІ (3)

Йой,не кажіть сміхи! По вул Герцена обкорнали дерева-ЖАХ!-причому не на тому боці,де стовпи електричнІ,де можна казати,ніби то заважають,а,навпаки,на протилежному..Певно,для того,аби пилюці не заважати вільно в хати попадати.

avatar

Lyudmila Skidova

02 квітня 2015 08:40

Повна непрофеційність, ця людина не любить наше місто.

avatar

Чернівчани

02 квітня 2015 12:47

нелюди, я вас ненавиджу за те, що ви робите з моїм містом - у вас ні смаку, ні совісті! Перестаньте підрізати дерева! Не чіпайте їх! (принаймні запам"ятав ваші тупі, бридки буковинські пики)

avatar

Сергій

18 квітня 2015 00:17