Компнія Lafarge спільно з ЄБРР відкрила нове підприємство з виробництва щебеню в Чернівецькій області

Компнія Lafarge спільно з ЄБРР відкрила нове підприємство з виробництва щебеню в Чернівецькій області

25.03.2013, 18:54

Світовий лідер з виробництва будівельних матеріалів, французька група компаній Lafarge («Лафарж») спільно з інвестиційним партнером Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) відкрила підприємство з виробництва щебеневої продукції у Вижницькому районі Чернівецької області. Інвестиції у запуск підприємства склали більше 27 млн. грн.

Проект реалізує ТОВ «Буковинські будівельні матеріали», що належить французькій компанії Lafarge Aggregates Holding Eastern Europe, яка в свою чергу знаходиться у власності Lafarge і ЄБРР.

Підприємство відкрито на базі Майдан-Іспаського родовища піщано-гравійної сировини.

Площа гірничого відводу родовища складає 128,36 га, у тому числі 121,6 га ліцензійна площа родовища. На сьогоднішній день в орендному користуванні підприємства знаходиться більше 155 га землі, необхідної для промислової розробки родовища та випуску щебеневої продукції.

Крім цього, у результаті дорозвідки родовища були затверджені запаси корисних копалин на площі понад 350 гектарів - гальки, гравію та піску, які в два рази перевищують запаси чинного кар'єра.

Підприємство запрацює на проектну потужність з початку сезону 2013 р., коли погодні умови дозволять здійснювати технологічний процес збагачення продукції. Виробнича потужність нового підприємства Lafarge складає 600 тис. тонн продукції в рік. У подальшому планується збільшення продуктивності в залежності від розвитку ринку збуту.

Продукція підприємства сертифікована і може застосовуватися в якості крупних заповнювачів для важких бетонів, для дорожніх та інших видів будівельних робіт. Її будуть поставляти на внутрішній ринок країни, зокрема в Західний регіон України. Розглядається можливість виходу на ринки країн ЄС.

Група Lafarge принесе в регіон високі екологічні стандарти, які компанія застосовує під час видобутку корисних копалин по всьому світі.

«Запуск нашого «сухого» кар'єра допоможе у вирішенні екологічних проблем регіону, так як ми зможемо запропонувати високоякісну продукцію взамін річковому гравію, який незаконно добувають з річок, завдаючи непоправної шкоди природі», - відзначає заступник генерального директора із зв’язків з органами влади та громадськістю бізнес-напряму «Лафарж Щебінь Україна» Олександр Рожнов: «Ми розраховуємо, що застосування нашої продукції буде підтримано місцевою владою не тільки у Чернівецькій області, а й у сусідніх Івано-Франківській, Тернопільській областях і користуватиметься попитом у великих будівельних компаніях».

«Проблема браконьєрського видобутку піску і гравію існує практично у всіх без винятку регіонах Західної України, - говорить Андрій Білокінь, координатор проектів WWF (Всесвітнього фонду природи) в Україні: «Браконьєрський видобуток призводить до серйозних екологічних проблем - руйнування русел річок і викликає повені. Правильно організований видобуток піщано-гравійної суміші з урахуванням високих міжнародних стандартів Lafarge не завдає такої шкоди екосистемі регіону. Суспільство і держава повинні покласти край варварському видобутку піску і гравію з річок».

Відкриваючи нові виробництва, Група не тільки створює нові робочі місця, але і підтримує місцеві громади.

«У нас підписаний договір про соціально-економічну підтримку села Іспас на 1 млн. грн., з яких компанія вже надала допомоги на більш ніж 700 тис. грн», -. сказав Олександр Рожнов.

Зокрема, за рахунок коштів підприємства в селі Іспас проведено газове опалення школи. Крім цього, під час повені 2008 року підприємство передало селу Чорногузи екскаватор.

А під час повені 2010 року надало фінансову допомогу Чернівецькій ОДА в розмірі 100 тис. грн.

ПРИМІТКИ ДЛЯ РЕДАКТОРІВ

Про «Лафарж» в Україні

«Лафарж Україна» є одним з провідних постачальників будівельних матеріалів на будівельному ринку України з 1999 року. Сьогодні «Лафарж Україна» представлена двома бізнес-напрямами: «Щебінь» до складу якого входять 3 підприємства, розташовані в Рівненській, Київській та Чернівецькій областях. «Цемент» (представник ПАТ «Миколаївцемент»), що складається з одного заводу в Миколаєві Львівської області.

Про компанію Lafarge

Lafarge є світовим лідером у галузі будівельних матеріалів, який займає провідні позиції в усіх сферах своєї діяльності: цемент, бетон та наповнювачі. У компанії працює 68 000 працівників у 64 країнах. У 2011 році обсяги продажів Lafarge сягнули 15,3 млрд. євро. З 2010 року Група «Лафарж» входить до Індексу Доу Джонса, першого світового критерію стійкості, на знак визнання дій компанії у напрямку сталого розвитку. Володіючи провідним центром дослідження будівельних матеріалів, Lafarge закладає інновацію в основу своїх пріоритетів, що допомагає компанії працювати над екологічно раціональним будівництвом і архітектурною креативністю.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Прекрасна подія: для цього чудо проекту зрізали 120 гектарів лісу, завдавши збитків на 15 млн гривень,- прекрасні інвестиції, сам карєр копають впритул до зони зсуву що 2008 році в с. Чорногузи знищила понад 100 осель, викопали на цій територію котлован, вивезуть в Сочі на олімпіаду щебінь, а потім збанкротують, жодних гарантій того що екосфера буде відновлена немає, найбільше щастить дітям до нового року роздають роздають цукерки, давайте у Франції відкриємо карєр ?

avatar

Олександр Пердейко

25 березня 2013 17:44

Таким ораторам, як Пердейко, хоч космодром з високотехнологічним обладнанням побудуй все рівно проект  обгадять і знайдуть тисячі причин щоб вилити лайно на людей, які шось роблять. До відома Пердейка – зсуви і підтоплення у нас саме через діяльність наших можновладців на річках, що вибирають гравій і не копійки не платять державі. Треба дякувати людям, що побудували підприємство під час кризи саме у нас, створили робочі місця для буковинців та бюджет області наповнюють. Такі гіганти як ЄБРР і Лафарж навряд чи вклали б мільйони в створення підприємства щоб його швиденько збанкрутувати, адже інвестиції потужні і довгострокові і це очевидно. При будівництві сухих кар’єрів  обов’язково передбачається  рекультивація земель і думаю що без цього не дали б їм зробити кар’єр. Треба таких інвесторів на руках носити а не брудом поливати. Не треба у Франції, краще відкривайте кар’єр у нас у Заставницькому районі!

avatar

Сергій Ткачук

05 квітня 2013 16:53