Компанії Фірташа та інших олігархів у Зеленського внесли до 'пільгового списку': їм дістанеться дешевий газ нібито для виробників продуктів

Компанії Фірташа та інших олігархів у Зеленського внесли до "пільгового списку": їм дістанеться дешевий газ нібито для виробників продуктів

17.01.2022, 10:49

Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло до списку виробників соціально важливих продуктів, які мають право на купівлю газу за пільговою ціною, газову компанію олігарха Дмитра Фірташа, а також підприємства Юрія Косюка та Андрія Веревського.

Це випливає із опублікованого на сайті міністерства списку. Так, загалом у переліку містяться 6803 виробники. І якщо аграрні компанії мільярдерів Косюка та Веревського ще мають право вважатися "виробниками соціально важливих продуктів", то до підприємств Фірташа таке визначення застосувати складно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чернівцігаз» Фірташа влаштував буковинцям «пастку на дурнів»

Поки депутати Чернівецької міськради жували шмарки, у Зеленського підкинули грошенят газовому гауляйтеру України Фірташу за рахунок чернівчан

 

"Йе енергія" Фірташа

Наприклад, у переліку є компанія "Гоба", яка має отримувати дешевий газ нібито для "Дельта-98" (виробляють хліб). Проте навпроти підприємства вказано код 38863790. Згідно з даними YouControl, під таким кодом насправді зареєстроване підприємство олігарха Дмитра Фірташа "Йе енергія". 2020-го їх виторг був на рівні 29,6 млрд грн.

До списку внесли компанію Фірташа

Хто потрапив до пільгового списку

Це основний постачальник газу "Фірташа" і якимсь чином Мінагро вніс код підприємства до переліку виробників "соціально важливих" продуктів. І це не єдине підприємство пов'язане з олігархом, яке потрапило до "пільгового переліку". Також до нього внесли підприємство "Ві-Ді Газ". Офіційно воно належить Віталію Іщенку, який також є бенефіціаром "Української енергетичної групи".

Більше того, і на сайті "Ві-Ді Газ" також сказано, що вони займаються торгівлею газом. Своїм клієнтам "соціально важливі продукти" вони не пропонують, але, ймовірно, зможуть отримати газ на виробництво такої продукції, а потім перепродати його за завищеними цінами.

Компанії олігархів

Також у списку є "Миронівська птахофабрика" та "Миронівський інкубатор". Це підприємства мільярдера Юрія Косюка (Миронівський хлібопродукт). Окрім того, дешевий газ зможуть отримати і заводи олігарха Андрія Веревського. Варто зазначити, що останній має наближену до нього депутатську групу у Верховній Раді – "Довіра". Раніше OBOZREVATEL докладно писав про те, як підприємець використовує вплив у політиці для отримання пільгових умов свого бізнесу.

Нагадаємо, запровадження в Україні пільгових цін на газ для виробників продуктів допоможе утримати ціни лише на борошно, хліб, молоко та яйця. При цьому решта продпідприємств не отримає "дешевого" газу, і ціни на їхню продукцію можуть помітно зрости. Йдеться, зокрема, про овочі борщового набору та фрукти.

Автор: 

Джерело: Фірташ отримає дешевий газ для виробників продуктів (obozrevatel.com)

1