Комітет Федорука підтримав законопроект, який скасує радянські пережитки  адміністративно-територіального устрою (відео)

Комітет Федорука підтримав законопроект, який скасує радянські пережитки адміністративно-територіального устрою (відео)

13.07.2018, 18:45

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав законопроект "Про засади адміністративно-територіального устрою України" (№ 8051), який стимулюватиме реформу децентралізації - одну з найуспішніших реформ, ініційованих ще Урядом Арсенія Яценюка.

Про це заявив член комітету, представник фракції "Народний фронт" Микола Федорук.

Він зазначив, що цей закон слід було ухвалити вже давно, оскільки в Україні досі діє архаїчний Указ Президії Верховної Ради Української УРСР від 1981 року, яким регулюються питання адміністративно-територіального устрою.

За словами народного депутата, проект закону № 8051 унормовує всі положення, визначає регіональний рівень, субрегіональний рівень побудови адміністративно-територіального устрою, визначає таке поняття, як громада, яка є основою адміністративно-територіального устрою і як територія, і як об’єднання людей, визначає об’єднані територіальні громади.

"Законопроект буде стимулювати ту реформу децентралізації, яка є однією з найуспішніших, і яку ініціював та підтримував Уряд Арсенія Яценюка та "Народний фронт", - заявив Микола Федорук.

Крім того, парламентар зауважив, що цей закон дозволить вирішити таке питання, як зміна меж районів у зв’язку з об’єднанням територіальних громад та районів тощо.

"Ми не можемо вже майже тридцять років керуватися Указом Президії Верховної Ради УРСР. Тому обов’язково треба підтримати цей законопроект. Комітет його підтримав і пропонує Верховній Раді прийняти його у першому читанні", - наголосив представник фракції “Народний фронт”.

У свою чергу інший член профільного комітету та фракції "Народний фронт" Олена Бойко зауважила, що "сучасна система адмінтерустрою є неоднорідною, а подекуди багаторівневою".

Також, за її словами, досі відсутні чіткі підходи до понятійно-категорійного апарату, до принципів утворення, ліквідації, зміни меж, найменування, перейменування адмінтеродиниць тощо.

"Що дає нам проект 8051? По-перше, встановлюється трирівнева система адміністративно-територіального устрою України: базовий рівень – громади, до складу яких входять один або декілька населених пунктів, субрегіональний рівень (райони), регіональний рівень (АР Крим і області). І це відповідає нормам Конституції. По-друге, № 8051 врегульовує питання щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць. Також проект визначає, що населеними пунктами є місто, село, селище. Таким чином, проектом передбачається відхід від сьогоднішнього СМТ-МРЗ-МОЗ (селище міського типу, міста районного/обласного значення). І що важливо – ліквідовуються дивні творіння – так звані "матрьошки" ("рада в раді")", - пояснила вона.

Як зазначила Олена Бойко, проектом також передбачається створення державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів.

"Це дозволить уникнути помилок у таких назвах (адже наразі непоодинокі випадки помилкового написання назв населених пунктів – відтак це ускладнює життя простим громадянам: помилкові прописки, неточності у документах права власності тощо)", - резюмувала вона.

Джерело: http://nfront.org.ua/news/details/profilnij-komitet-vr-pidtrimav-zakonoproekt-shodo-decentralizaciyi-inicijovanoyi-uryadom-yacenyuka-mikola-fedoruk

 

 
1


КОМЕНТАРІ (1)

под этой личиной скрываются новыая подготовка к выборам . Как дурил так и дурит дальше..

avatar

Жулик

14 липня 2018 12:25