Комісія з реорганізації Чернівецької психлікарні працює закрито від громадськості та колективу, - волонтери (ФОТО)

Комісія з реорганізації Чернівецької психлікарні працює закрито від громадськості та колективу, - волонтери (ФОТО)

11.07.2019, 19:42

Волонтери та громадськість Чернівців знову заявили про продовження рейдерського захоплення психлікарні Чернівців обласною радою

Сьогодні волонтерка Катерина Пономарьова знову скликала журналістів, щоб повідомити останні новини стосовно Чернівецької психлікарні. З її слів, громадськість Чернівців обурена, що голова обласної ради одноосібно складає Статут та призначив склад комісії, яка проводить реорганізацію комунальної медичної установи.

Нагадаємо: Взимку волонтери заявили, що більше двох гектарів землі психлікарні хочуть віддати у приватні руки.

 "Останнім часом бачимо інформаційні вливання в Інтернет, що психлікарню потрібно перенести, що тут на двох пацієнтів один лікар, що тут все в аварійному стані, що це місце слід віддати інвестору. Ми вважаємо, що це робиться не просто так. Паралельно з реорганізацією, під час якої проходитиме інвентаризація, відбувається накачування цієї ситуації такою інформацією. Ми вважаємо, що це є продовження рейдерського захоплення лікарні, можливо, вже з будівлями. Ми хочемо бачити Статут, який буде затверджено. Одна і та сама людина формує склад комісії та складає статут. Так, законом таке не заборонено. Але зважаючи на те, що відбувається з нашою психлікарнею не один рік, і потрохи відгризаються території – ми , як громада – обурені всім, що зараз відбувається", - зазначила Катерина Пономарьова. 

Відео - ТРК Буковина

Головна лікарка медичної установи Анжела Левицька повідомила ІА АСС, що її не інформують про наміри і результати роботи комісії з реорганізації установи, тому ані вона, ані колектив не знають, чого очікувати далі: 

"Я вийшла з декрету і мені представили голову комісії – лікаря-анестезіолога нашого медичного закладу. Дії обласної ради не протизаконні, але хотілось би, аби радились з нами теж, бо це деморалізує колектив. Куди ми ідемо, в якому вигляді ми будемо, чи будуть нас скорочувати,  нам невідомо,  голова комісії зі мною не спілкується".

В обласній раді теж прокоментували подію: 

"Згідно з рішенням сесії, голові обласної ради доручено формувати склад комісії та затвердити статут, - каже  Степан Чернушка, начальник з питань управління об’єктами спільної власності, - до комісії входять представники Департаменту охорони здоров`я, представники лікарні - головний бухгалтер та особа, яка займається кадрами, представник від виконавчого апарату обласної ради, депутат обласної ради. Головна лікарка не відсторонена від роботи. Вона не входить до комісії, бо на час, коли її формували, Анжела Левицька перебувала у декретній відпустці. Вона може бути присутня на засіданнях комісії, ніхто в цьому їй не заперечує. Сама ж реорганізація, запевняє, суто технічна процедура зі зміни організаційно-правової форми підприємства. Ніхто медустанову не скорочує та не ліквідовує. Якщо є бажання громадськості бути присутніми на засіданнях - ми буде розглядати ці запити", - зазначив чиновник обласної ради.

Щоправда, такі пояснення волонтерку Катерину Пономарьову не заспокоїли.  

"Під час інвентаризаціі, одноосібно обраний голова комісії по реорганізації, не головний лікар, не профільний лікар, якого поза очі вже називають «людина одного підпису», «випадково» виявить безліч проблем, які існують в психлікарні, і на які закривали тривалий час очі очільники області. Також він виявить ділянки і приміщення, які можна здати в оренду під гарним гаслом «потрібні кошти на ремонт», і покладе той єдиний підпис під зверненням до власника - облради, з проханням, а можливо і мольбою, здати землю( приміщення) в оренду...

Далі схема дуже проста, для цього і існує постійна комісія обласноі? ради з питань приватизаціі? та управління об’єктами спільноі? власності територіальних громад сіл, селищ, міст області - саме тут і буде вирішуватися питання доцільності здачі в оренду і саме тут, кулуарно і буде здана «зайва» земля( будівля) , здана бізнесу, років на п‘ятдесят, через рік-максимум два, назавжди...

Чернівецька психлікарня має ліцензію на надання психіатричної допомоги. Тут приймають пацієнтів різного віку і це чи не єдине місце в області, де проводять реабілітацію українських воїнів після війни. Усього вже надали допомогу понад півтори тисячі військовослужбовцям" - підсумувала волонтерка. 

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1