Коментарики тижня від Сергія Воронцова. Щось на кшталт блогу

Коментарики тижня від Сергія Воронцова. Щось на кшталт блогу

21.11.2011, 19:45

 Якби я складав хіт-парад новин минулого тижня на «Букньюс», то очолила б його новина про лист владики Онуфрія, до того ж підписаний тисячами вірян, де Онуфрій просить суд врахувати заслуги Бойчука перед Церквою. Втім, судячи з коментарів, нікого це не здивувало.

Те, що пастир християнської церкви міг клопотати за грішного Бойчука, – не диво. Але це перший грішник за останні ...надцять років, за якого публічно клопоче владика Онуфрій. Перший!!! Якби таких грішників було сто, і в їхньому числі був Бойчук, можна було б говорити, що мотиви вчинку владики можна трактувати так чи інакше. Але оскільки Бойчук єдиний, хто гідний, на думку о.Онуфрія, щоб Церква за нього поклопотала перед судом земним, не залишається сумнівів, наскільки банальні й земні критерії цього заступництва. Жертвувати треба на Церкву, а Церква віддячить. Ну, так і судді Зваричу жертвували, а він теж віддячив... Розумію, що таке порівняння приголомшує, але механізм навдивовижу подібний. Бойчук нині – це удосконалений троянський кінь, який впевнено підриває авторитет Церкви і заодно валить рейтинги регіоналів, оскільки судовий процес над ним стає дедалі фантасмагоричнішим і смішнішим: вже виявляється, що охоронці ледь відбилися від рибалок бейсбольними битками, а Бойчук загубив під час конфлікту протез тощо. Шкода, що згадали про ці деталі очевидці тільки зараз. Крім усього, вражає, що зам’яти справу по-люськи вже не виходить. Не вистачає такту. Заминають так, що всі обурюються.

Друге місце, безперечно, – за затриманням головного лікаря лікарні Швидкої допомоги Халатурника. Який, до речі, колись прихистив того самого Бойчука. Ніби Халатурник – своя в дошку людина, а ось рука правосуддя дібралася до нього. Де ж логіка, спитає прискіпливий спостерігач життя? А логіка, безперечно, є. І це абсолютно логічний арешт, з точки зору коловороту речей у природі. Тому що, коли обізнані гуманітарії весь час попереджають, що методи, які застосовуються до суперників, дуже скоро обов’язково застосують проти «своїх», ніхто не вірить. А це такий фокус Життя. Коли більшовики розстрілювали у 1918 році супротивників, вони й гадки не мали, що через двадцять років їх розстріляють «свої». Але, по-іншому, судячи з усього не буває. На щастя, про розстріли в Україні не ведеться, а трохи «пресанути» для виховання... Чому б ні? Ті, хто впевнений, що все трапилося виключно з-за простроченої томатної пасти, можуть залишатися при тій думці.

Ну, і третє почесне місце вирішив віддати конфлікту між актором Іваном Даніліним і керівництвом театру. Ось у чому геніальність?! З приводу звільнення дають коментарі пресі і худ. рук. Скрипка, і директор Марчак, і на позаминулому тижні начальник управління культури Петрусяк. І всі, як один, твердять, що Данілін порушував трудову дисципліну, виходив на сумнівні лікарняні, був зайнятий у «лівих» виставах тощо. Але звільнили його чомусь «за профнепридатність»! Де одне, а де інше? Логіка, погодьтеся, хибна, заслуговує на увагу і профспілок, і судових органів. Підсумовуючи ці три події лише одного тижня, можна зробити висновок: у нашого суспільства є «перспективи»! Ми живемо в місці, де ніколи і ні на кого не треба сподіватися.

 Сергій Воронцов



КОМЕНТАРІ (1)

Щось таки  нездорове є в позиції владики Онуфрія. Хоча, врешті, чого дивуватися, якщо вони весь Московський патріархат перетворили на закрите акціонерне товариство з заробляння грошей, відпуску гріхів, обслуговування інтересів оліграхічних кланів. У них спаяна команда, то мусять тягнути одне одного з буцегарні. Клани церкві - дають гроші на церкви, а ті обслуговують клани ідеологічно. І всім добре. Дивує інше, чому Онуфрій так само не замовив слово за Федорука перед папаєм, коли той його з посади скидав. Адже екс-мер теж дозволяв Московському патріархату витворяти у місті все, що йому заманеться - валити огорожі навколо собору, будувати потворні стодоли в центрі міста. Але видно Федорук таки не належав до одного з ними клану. Що ще раз доводить, що московська церква таки конкретно працює тільки на один регіональний клан. І то так сумлінно працює, що без сумнівів ставить під удар репутацію всієї церкви і навіть справи Христової.

avatar

Пастор

21 листопада 2011 16:16