Командир батальйону Територіальної оборони  Чернівців підполковник Віталій Матвієнко розповів про службу резервістів

Командир батальйону Територіальної оборони Чернівців підполковник Віталій Матвієнко розповів про службу резервістів

18.05.2019, 15:54

Ураховуючи важливу роль резервістів у справі захисту Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, їх готовність у будь-який час стати до захисту країни Указом Президента № 154/2019 року від 19 квітня 2019 року установлено щороку 18 травня відзначати День резервіста України.

         Про головні завдання та особливості служби в резерві розповів командир батальйону  Територіальної оборони, що формується в місті Чернівці підполковник Матвієнко Віталій Володимирович.         

          Яким чином Ви причетні до військової служби та зокрема до підрозділів територіальної оборони?

       -  Я кадровий офіцер, закінчив службу в 2002 році після чого працював в Чернівецькій обласній державній адміністрації в одному з структурних підрозділів управління з надзвичайних ситуацій.

            В 2014 році, на початку березня, як почались події по захвату Криму, прибув у військкомат, де на той момент вже була черга людей, які відчували потребу в тому, щоб захищати свою країну. Написав заяву та був згідний піти на будь-яку посаду в будь-якій військовій частині. Тобто готовий іти служити туди, де порахують за потрібне.

Через деякий час мені запропонували службу в військовій частині, яка формувалась в Дніпровській області. Я без вагань скористався цією нагодою та вибув туди з групою людей з Чернівців.

В зоні антитерористичної операції прослужив рік, після чого повернувся додому, до постійної роботи. Минулого року отримав пропозицію знову призватися до лав ЗСУ та долучитися до процесу формування територіальної оборони.

  • В чому полягає служба резервістів, зокрема в підрозділах територіальної оборони?

  • Перед підрозділами територіальної оборони стоїть досить широкий спектр завдань, але якщо їх згрупувати можна виокремити три основні напрямки. Перший – підтримання стану воєнного часу на певній території; друге – участь в обороні найбільш важливих об’єктів інфраструктури, пунктів управління та органів управління місцевої влади; третє – боротьба з незаконно створеними збройними формуваннями, на кшталт тих, що в свій час дестабілізували обстановку на Сході.

- Хто входить до складу підрозділів територіальної оборони, яким чином вони формуються?

  • Це люди, які за своїми особистими якостями та військово-обліковими спеціальностями підходять на відповідні посади і приписані військкоматами до підрозділів.

        Вважаю абсолютно правильним, що в підрозділах є достатньо учасників бойових дій, це загалом є здоровою тенденцією. Окрім значної кількості досвідчених людей, в підрозділи приходять і люди, які не звикли тримати в руках зброю, проте це їм не заважає все наздогнати під час занять. Є дуже корисним, коли учасники бойових дій передають їм свій досвід, навички, навчають таким речам, які в підручнику не знайдеш.

Також у складі підрозділів значна кількість чоловіків та жінок, що уклали контракт на службу в резерві ЗСУ. Взагалі, бажано було б щоб увесь особовий склад уклав такі контракти, що зменшило б плинність кадрів, покращило внутрішню взаємодію, злагодженість підрозділів. Разом з тим на даний час суспільство недостатньо поінформоване про можливість проходити службу за контрактом, а також про певні переваги і пільги. Хочу зазначити, що такий контракт укладається на добровільній основі і практично не відволікає людину від постійного місця роботи. Кілька разів на рік резервісти залучаються до участі в одноденних вишколах з проведенням стрільб та, зазвичай тижневих, зборах, під час яких зберігається заробітна плата, а безробітні отримують певні виплати.

- Кому, на Вашу думку найбільше підходить укладання такого контракту?

- В нас дуже багато людей, як показав 2014 рік, мають патріотичне сприйняття дійсності.  Людей, які в повсякденному житті надто не вирізнялися, але коли прийшов складний час, то зробили крок вперед, прийняли виклик. Тому правильно враховувати цей потенціал, який несе в собі наявність таких людей. Є ті, кому до прикладу, звична служба в ЗСУ не є прийнятною через певні життєві обставини, такі як, робота, стан здоров’я тощо. Разом з тим вони можуть реалізувати свою причетність до ЗСУ як резервісти. Таких людей, які завжди готові підставити плече достатньо і саме для них може бути найбільш прийнятним служба за контрактом в резерві. Крім того, укладання контракту в резерві доступно людям старшого віку, до 60 років.

  •   Як відбувається практична підготовка резервістів?

  • Практичне навчання відбувається шляхом проведення зборів, а також стрілецьких днів. Найближчий Єдиний всеукраїнський стрілецький день відбудеться в кінці травня. А вже в червні із залученням понад 150 офіцерів резерву відбудуться навчальні тижневі збори. Такі заняття дають можливість резервісту згадати навики, які він мав, здобути нові знання, командирам - також отримати практику в керуванні особовим складом. Останнє є важливим, бо людина  будучи навіть дуже освідченою, коли зіштовхується з завданням скерувати кимось може почуватись невпевнено. Ці заняття потрібні для того, щоб люди потримали зброю в руках, віддавали накази, виконували їх, почувалися єдиною ланкою з військовим організмом. Це насправді дуже цікаво.

  • Чи готові на сьогоднішній день до виконання  завдань підрозділи ТрО Чернівецької області?

  •   Мешканці нашого краю можуть бути впевнені, що ті завдання, які стоять перед підрозділами територіальної оборони, будуть виконані якісно і вчасно. Триває планомірна підготовка резервістів, певний навчальний процес, наповнення підрозділів особовим складом, які укладають контракт на службу в резерві. Якість та навченість особового складу підвищується, відбувається відбір техніки, яка буде залучатися до виконання завдань цими підрозділами. Тобто іде плановий процес підготовки для того, щоб у випадку виникнення потреби приведення в повну бойову готовністьвсе пройшло як повинно бути і завдання були виконані.

       На останок хотів би побажати всім буковинцям серйозно відноситись до виконання обов’язку перед державою, перед народом, перед своїми сім’ями, особливо зараз, коли країні випало таке випробування.

Потрібно активніше долучатися до питання безпеки свого рідного краю, зокрема шляхом укладання контрактів на службу в резерві. Для цього треба звертатися до своїх місцевих військкоматів, де фахівці допоможуть в той чи інший спосіб долучитися до виконання військового обов’язку.

Начальник прес-служби Чернівецького ОВК лейтенант Т.Попович

 

1