Колишній очільник Буковини Михайло Павлюк: Пропозиції уряду - це шлях до згортання реформ, припинення децентралізації  та відміни місцевих виборів

Колишній очільник Буковини Михайло Павлюк: Пропозиції уряду - це шлях до згортання реформ, припинення децентралізації та відміни місцевих виборів

27.03.2020, 13:16

Пропозиції уряду vs пропозиції збереження національних пріоритетів й здорового глузду.

Колишній виконувач обов'язків голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк проаналізував пропозиції уряду кардинально скоротити видатки місцевих бюджетів

- Нарешті урядом України 26 березня ц.р. внесено до парламенту пропозиції щодо змін до Державного бюджету на 2020 р. у частині збільшення можливостей на боротьбу з пандемією коронавірусної інфекції COViD 2019. Це запізніла на декілька тижнів ініціатива не повинна викликати жодних зайвих ілюзій чи емоцій, грамотна бюджетна політика провалена, виконання бюджету по доходах у першому кварталі 2020 р. не перевищіть 70 %. Ситуацію по недоотриманню державним бюджетом за минулий 2019 р. у сумі трохи більше 51 млрд грн ви знаєте, як і втрачений реальний квартальний ріст ВВП у тому ж 2019 р. на 4 %, повторюватися не буду. Сам урядовий законопроект на сайті ВРУ погортав, прочитав, проаналізував, Ділюся своїми думками. Замість гострих оцінок й відчуття приреченості, хочеться бачити підтримку нормальних державницьких пропозицій й залучення усесторонньої допомоги, у тому числі міжнародної не забороненої чинним законодавством.
 
- Дані пропозиції уряду - це шлях до згортання ряду освітніх ініціатив і реформ та припинення децентралізації й підтримки регіонів (от цей "поганий" ДФРР та соц-економ!!. Солідаризуюся тут з об'єднаними громадами) й це також зменшення виплат пільг і житлових субсидій громадянам на оплату ЖКГ й зменшення соціальних допомог (згідно саме цього проекту, можливо, будуть запропоновані інші альтернативні джерела фінансування). Напередодні посівної кампанії - згортання підтримки сільськогосподарських виробників. Така пропозиція нашвидкоруч - це пауза у фінансуванні дорожньої галузі у цілому. Про зупинення вітчизняного кінематографу й фінансування проектів архіважливих культурних інституцій, які так складно останні роки в умовах російської агресії створювалися, ви, очевидно, читали.
 
- Згідно бачення центральної влади - є фактично неможливим проведення відповідно до прямої норми Конституції України місцевих виборів у 2020 році (пропозиція забрати 2, 15 млрд грн передбачені для ЦВК У той же час, державній судовій адміністрації пропонується ..?! збільшити видатки на 1,2 млрд грн). У мене також залишається питання - чи ми дійсно говоримо про припинення будівництва Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції гідності??? Можливо, нехай можновладці візмуть приклад хоча б тут з Чернівців, які, незважаючи на ситуацію й обмежені можливості, свою "моральну" частину роботи по завершення будівництва такого пам'ятника таки у цьому 2020 р. зроблять? З чим можна більш-менш погодитися, це збільшенням видатків на Пенсійний фонд (зараз не про логіку саму існування Пенійного фонду, пенсійну реформу чи справедливість забезпечення, накопичення чи розподілення. Зараз про "живі" гроші пенсіонерам. А це 19, 7 млрд грн), вугільну галузь (1,6 млрд грн) та для обслуговування державного боргу (3,3 млрд, що тут поробиш).
 
- Основне, що пропонується новий механізм - створення Стабілізаційного фонду, у межах Держбюджету, головний розпорядник - Мінфін України, обсяг майже 124, 2 млрд грн. Що ж, в умовах кризи та пандемії гіперповноваження кабміну, фактично, одноособово розподіляти видатки з відповідного фонду. І все. На місцях без зайвих дій чи ініцатив. Хіба, що залучати добродіїв й виконувати доручення центральної влади.
 
- Представники всіх фракцій та груп Верховної Ради, згідно повідомлень ЗМІ, сьогодні ж розкритикували пропозиції щодо змін до бюджету на 2020 рік, які розробив Кабінет міністрів. Саме тому, що цими змінами, зокрема, пропонують суттєво урізати важливі означені вище державні видатки...
 
- Без сумніву, важливою статтею допомоги є кредитні кошти МВФ та світового співтовариства, але це доступне після голосування за "банківський" законопроект про неможливість неповернення Приватбанку його колишньому власнику. Це втім інша, окрема історія.
 
 
- А інформація, яка сьогодні була оприлюднена на веб сайті Економічної правди "Уряд пропонує кардинально скоротити видатки для місцевих бюджетів" ( тут - https://www.epravda.com.ua/news/2020/03/26/658576/?fbclid=IwAR28qYgRyMSqIRREFi7lPu3yPhwMVSjlP3C2W990L7nMOiJFaRFGrbsXGUU) до відома, позаяк впланути на час, хід та сам розгляд урядового законопроекту, як вбачається, у пересічних представників громадськості не багато. Що ж, тоді покладемося на відповідальність парламентських фракцій, професійних спілок та активності місцевої влади й об'єднаних громад, які знайдуть невідкладно спосіб закликати до збереження національних пріоритетів й здорового глузду. Саме того, чого ми, громадяни України, як правило, у самі складні епохальні періоди збереження державності все-таки не втрачали, - підсумував Михайло Павлюк. 

Фото Шпальта. 

1