Коли 300 ремонтних тисяч дійдуть до Брусниці?

Коли 300 ремонтних тисяч дійдуть до Брусниці?

17.02.2017, 15:14

Бальнеологічному санаторію в селі Брусниця Кіцманського району останнім часом присвячено немало публікацій в газетах області, радіо і телевізійних передач. Здравниця та події довкола неї постійно в полі зору й журналістів "Буковини". Увага закономірна, зважаючи на унікальні лікувальні властивості брусницької сірководневої водички та труднощі, з якими стикається колектив санаторію.

Війна на сході країни не додає грошей у казну. Але вона гостро висвітлила потребу розвитку лікувальної бази в Брусниці. За інформацією Чернівецького госпіталю ветеранів війни в області більше трьох тисяч учасників АТО. Внаслідок поранень, пов"язаних із переохолодженням загостренням хвороб та інших причин, майже кожен десятий має проблеми опорно-рухового апарату, серцево-судинні захворювання. Враховуючи цю обставину, члени постійної комісії обласної Ради з питань охорони здоров"я та соціального захисту учасників антитерористичної операції, яку очолює лікар Ігор Малишевський, виступили з ініціативою: створити на базі брусницького джерела, де діє комунальне підприємство -- бальнеологічний санаторій, обласний реабілітаційний центр учасників війни та членів їх сімей. Ідея знайшла підтримку, однак на будівництво потрібні чималі кошти та й часу на реалізацію задуму піде немало. А чоловікам, які відстоювали нашу незалежність, ефективне лікування потрібне не через п"ять-сім років, а саме тепер…

 Після кількаразового обговорення в комісіях та на сесіях обласної Ради, на початку грудня минулого року депутати ухвалили рішення: виділити Чернівецькому госпіталю ветеранів війни 199,8 тисячі гривень на придбання путівок для учасників АТО в брусницькому санаторії.

-- Оперативно зв"язалися з лікарнями області, сформували списки тих, кому рекомендовано там лікування і хто погоджується поїхати. Таких виявилося близько сорока. Наявних у нас майже 200 тисяч із надлишком вистачило б на придбання путівок, -- каже завідуюча поліклінічним відділенням госпіталю Катерина Шестакова.

Але чи то зима -- не кращий період віддалятися від дому тим, у кого проблеми ніг і хребта , а чи наближення новорічно-різдв"яних свят зіграло роль, гарантію поїхати ближчим часом у Брусницю дали лише 14 атовців, і за путівки для них госпіталь перерахував санаторію 56 тисяч гривень. Вони тут дуже знадобилися. Бо через слабку зимову заповнюваність оздоровниці, коштів у касі недобір, а затрати на енергоносії у цей час зростають, тому працюючих довелося переводити на режим неповного робочого тижня.

Та, схоже, далі процес із путівками загальмувався, кажуть у госпіталі. Хоч різдв"яні свята й минули, а весняні роботи на присадибах, де можуть бути зайняті атовці з сільської місцевості, ще далеченько, черга охочих потрапити в Брусницю поки що не шикується. З початку року з»явилося лише кілька чоловік.

-- Більшість оздоровлених задоволені результатами, але дехто бажає перебувати в комфортніших побутових умовах. Тому орієнтуються на інші санаторії. У органах соціального забезпечення є їх певний вибір, а затрати на придбання путівок держава, незалежно від місця розташування установи, бере на себе, -- зауважує Шестакова.

 Що умови перебування в невеликому житловому корпусі брусницької оздоровниці, збудованому в 60-х роках минулого століття, далекі від ідеальних, у обласній Раді добре знають. Для їх поліпшення, за клопотанням тієї ж медичної комісії, депутати ухвалили виділити окрім 199 тисяч на закупівлю в 2017-му путівок ще й 300 тисяч на ремонтні роботи.

У бухгалтерії госпіталю, звідки невикористану торік більшу частину коштів довелося повернути до бюджету, про зрослий транш на нинішній рік знають. Однак гроші на рахунок ще не надійшли, і вони значаться як кошти для надання послуг. Чи можна зарахувати під цю категорію й ремонт приміщень для атовців, аби поліпшити їм умови лікування? Над цим питанням ще треба подумати. Бо, як традиційно переконують у обласному департаменті охорони здоров»я, так запросто перерахувати державні гроші в установу поза сферою їх фінансування, що значиться госпрозрахунковим підприємством, комунальною власністю обласної Ради (хоч остання в цьому випадку не є розпорядником коштів), вони не можуть. Власне, думка, що то «не їхнє», здається, найбільше вкоренилася в свідомість чиновників департаменту. За тим якось і забувається, що в їх обов»язки також входить дбати про здоров»я жителів краю, а, отже, й вишукувати варіанти виходу із нестандартних ситуацій…

Отож, реалізація гарного плану, ухваленого на останній сесії облради, коли приймали бюджет на 2017-й, в практичну фазу ще не вступила. Щоб вирішити питання в законний спосіб, доведеться на наступньому сесійному засіданні вносити зміни до бюджету, -- вважають у фінансовому департаменті ОДА… А дні тимчасом минають.

-- Тепер у санаторії багато вільних місць. Якби були гроші, можемо братися за ремонт палат для учасників АТО,-- каже головний лікар «Брусниці», заслужений лікар України Дмитро Бойко. – Якщо брати до уваги теперішні ціни на будівельно-оздоблювальні матеріали, послуги ремонтників, то 300 тисяч – не бозна яка сума. Але ми й тому раді, бо власних ресурсів нема -- у зв»язку зі здорожчанням газу (здорожчання там, де уряд наполягав на однакових ринкових цінах для усіх, і обіцяв ближчим часом їх не змінювати!? – прим. автора), підвишенням цін на електроенергію та продукти харчування комунальне підприємство потрапило в нову смугу скрути. Зрозуміло, що докорінно перебудовувати старе дерев»яне приміщення нереально, нераціонально і нелогічно. Щоб санаторій існував у перспективі як обласне комунальне підприємство -- власність громади, потрібні інші рішення.

Про «інші», зокрема про гіпотетичного інвестора, не раз йшлося на різних рівнях. Але завдання на найближчий період: подбати, щоб обіцяні ремонтні триста тисяч якнайшвидше потрапили до Брусниці. Бо від того залежатиме й попит на путівки. Воїни, які жертвуючи собою, оберігають нас, мають відчути повноцінну турботу і про себе. Що допоможе їм так само повноцінно входити в трудове життя.

Михайло ТОКАРЮК 

Опубліковано в газеті "Буковина" 17 лютого 2017 р. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Щоб запрацювала Брусниця, треба там нарешті поміняти керівника. Бойко - це навіть не вчорашній день, а минуле тисячоліття. Сидить і скиглить, щоб йому дали кошти, бо тільки так звик жити, іншого не знає і знати не хоче. Довів унікальний санаторій до ручки і сорому, на золотій воді біднота дика, але вчепився в керівне крісло як кліщ і не дає санаторію жити.

avatar

Бойка на пенсію!

17 лютого 2017 19:58