КНИЖКОВЕ ВАТЕРЛОО ГУБЕРНАТОРА ПАПІЄВА

КНИЖКОВЕ ВАТЕРЛОО ГУБЕРНАТОРА ПАПІЄВА

24.05.2012, 20:06

У скандальній ситуації навколо намірів чернівецької обласної виконавчої влади, як вона запевняє, "реорганізувати" кілька комунальних книгарень в одне підприємство аргументи давно перестали відігравати будь-яку роль. Голос розуму, який недвозначно підказує, що розв'язання цього складного питання вимагає глибшого опрацювання, а зараз його краще відкласти, чиновники просто не чують. Бо якби чули, то не підміняли б відповіді на конкретні питання розмірковуваннями на кшталт того, що журналісти, які їх формулюють, не є виразниками настроїв всього суспільства. Що ж, можна і такою ілюзією себе тішити. Проте не нарікайте після цього, що про кришталево чисті наміри влади нема кому розповісти людям. Бо якщо їх (ці наміри) не розуміють самі журналісти, то де вже їм переконливо пояснити, що насправді відбувається, решті громади.

До анналів

Врешті те, що питання до чистоти чиновницьких намірів є не лише в окремих журналістів, від яких можна відмахнутися зауваженням, що вони "перебувають у полоні своїх уявлень", засвідчує аналогічна заява з цього ж приводу правління вже всієї Чернівецької обласної організації Національної спілки журналістів України. І не тільки її. Задля економії газетної площі повний перелік незадоволених упускаю. Докладно про саму проблему "Доба" чи не першою серед ЗМІ регіону розповіла ще в грудні минулого року. (Див. матеріал "А що, власне, ви коїте?", – № 48 (783), 1 грудня 2011 року). Головне тут інше: в умовах кризи довіри до влади будь-які, навіть найраціональніші її дії, приречені на прискіпливе ставлення. А відтак тепер вже немає особливого значення, якими насправді намірами керувалися формальні власники книгарень (облрада та ОДА), затіявши цю катавасію: щиро намагаючись покращити їх фінансово-економічне становище чи банально прагнучи перепрофілювати під чиєсь замовлення їхні приміщення у центрі Чернівців. Визначення нинішньої влади як такої, що колись воювала з книгарнями, в анналах історії вже закарбоване.

Підозри, що причини ескалації конфлікту треба шукати не в раціональній, а психоемоційній площині з'явилися після публічних заяв першого віце-губернатора Григорія Галиця, який на прямо поставлене запитання щодо можливості відіграти ситуацію назад з притаманною йому прямотою визнав: після втручання у справу депутатів від опозиції здавати назад влада не буде. Хоча, переконаний, перший-ліпший першокурсник-психолог підтвердить, що страх показатись слабким – це ознака не сили, а якраз навпаки. Бо хіба сильні на такі дрібниці зважають? Сумніви остаточно розвіяв губернатор Буковини Михайло Папієв, який замість того, щоб скористатися зручною нагодою засвідчити свою незаангажованість і виступити незалежним арбітром у суперечці, навпаки, не лише підтримав дії своєї команди, але й власноруч долив масла у багаття протистояння. Його бездоказові, на момент виголошення, заяви, що "директори книгарень підняли лемент, бо використовують магазини для власного збагачення" не лише засвідчили рівень правової культури нинішньої буковинської влади, а й повне незнання специфіки вітчизняного книжкового бізнесу. (Перманентне скорочення торговельної площі та її перерозподіл під товари інших видів навіть у приватних чернівецьких книгарнях популярної мережі наочне підтвердження "прибутковості" книготоргівлі). Те саме стосується інтерв'ю, яке з цього ж приводу дав своїй прес-службі голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру. Замість говорити по суті питання, людина, яка хизується своїми економічними знаннями, значну частину виступу присвятила тому, що шпетила опозицію та розвіювала її міфи. Тож замість з гідністю вийти з ситуації, обидві гілки буковинської влади – представницька і виконавча – тільки глибше загрузли під цим "книжковим Сталінградом". (Для суспільства книгарні – це справді останній рубіж. Адже йдеться фактично про доступ до велетенського обсягу знань про людську поведінку та історію, що робить людей сильнішими у захисті своїх інтересів і якого чиновники нас хочуть позбавити). Біда лише, що на відміну від битви реальної, перемога у нинішній корінного перелому у ставленні суспільства до влади зовсім не означатиме. А відтак, дивись, саме час говорити не про Сталінград, а згадувати царя Пірра з його перемогою й ближче до нас в часі Ватерлоо Наполеона.

 Велика чернівецька таємниця

Очевидно, ініціаторів "реорганізації" по-людськи також образило, що потенційні потерпілі замість мовчки віддати гаманець, годинник і коштовності, наважилися закричати: рятуйте – грабують. Те, що на крик прибігли політики – особливість передвиборного року. Але ж за книгарні заступаються також самі городяни. І скільки б чиновники не вдавали, що йдеться про збурення незначної кількості громадян, які аж ніяк не репрезентують широкі суспільні настрої, насправді йдеться про незадоволення цими діями найактивнішої частини громади: інтелектуалів, молоді тощо. Емоційний понеділковий пікет під стінами Чернівецької ОДА, організований молодими громадськими активістами за допомогою соціальних мереж та мобільного зв'язку, – найкраще тому підтвердження (див. фото). Проте влада вперто бачить лише те, що хоче бачити.

До опозиції, звісно, теж є претензії. Якщо вже підставили книгарні під критику влади, то бодай самі не допускайте тактичних помилок. Чого лише варте одноголосне, як стверджують пани Гайничеру, Галиць і Смотр, позитивне голосування за проект скандального рішення про реорганізацію, яке профільна постійна комісія з питань приватизації... рекомендувала винести на голосування в сесійну залу. Що це: протестували – балакали сіли і заплакали? Звісно, посвячені знають, що стомлених депутатів від опозиції підкупила дописана у скандальний проект рекомендація створити "тимчасову контрольну комісію з вивчення даного питання". Але за створення комісії ще треба буде набрати необхідну кількість голосів, натомість моральні втрати від такого одностайного голосування з сумнівного приводу деморалізують захисників книгарень вже зараз.

Голосу обезголовленої Чернівецької міської ради під час книжкової кризи громада теж не почула. Так ніби й справді не про окрасу Чернівців йдеться. Бо крилатий вислів колишнього мера Федорука, що "книгарні – це квіти Чернівців, які прикрашають місто", – при нагоді журналісти чули, на відкритті нових міських книгарень, за обміном компліментами з Марією Матіос, його бачили, а що тепер? Що думає з приводу "книжкового Ватерлоо", наприклад, виконувач обов'язків міського голови пан Михайлішин і його радники з питань культури? Се таїна для всіх! А були ж часи, коли місто змагалося з областю за контроль над непотрібними тій комунальними підприємствами. Не може обласний бюджет допомогти своїм книгарням? То забирайте їх під своє крило. Тим більше, що власником приміщень, які вони зараз займають, є громада міста. Але для цього треба, щоб у місті справді існували власна культурна політика, самоврядування, а не їх імітація.

 Книгарні для одного автора

І насамкінець все-таки аргументи. Результатами прискіпливого аудиту фінансового стану книгарень голова крайового парламенту пан Гайничеру, як аргументом у суперечці, у вже згаданому інтерв'ю не оперує, а тільки припускає, якими вони можуть виявитися. Щоправда, на засіданні колегії обласної ради 22 травня, на яке журналістів не запрошували, пан голова додав, що аудит цих підприємств таки провели. Що тільки зайвий раз доводить: на момент оприлюднення наміру реорганізувати книгарні надійних розрахунків потреби цього кроку влада не мала. Те, що питання чиновники належно не опрацювали, а керувалися лише власними забаганками, свідчить інша їхня поступка. Лише під тиском громади, нардепів, які зуміли достукатися до прем'єра Азарова, з переліку кандидатів на майбутнє об'єднання прибрали підприємство-банкрута "Чернівцікнига", що швидко могло потягти за собою на дно решту книгарень. Хіба так на ходу готують до розгляду важливі питання? Чи це загальна практика крайового управління?

Звісно, якщо єдиною метою цих маніпуляцій є зміна керівників книгарень, щоб потім легше було перепрофілювати крамниці під новий формат для отримання зиску, то краще перевірку проводити без зайвих очей. І ні незалежний аудит, ні бізнес-консультації, ні бізнес-план тут справді не потрібні. До цифр, які голова облради оприлюднив раніше на засіданні постійної депутатської комісії з питань приватизації, так само є питання. Адже називаючи їх, голова облради принагідно шпетив за погану роботу одразу два управління – облради з питань забезпечення повноважень щодо управління об'єктами спільної власності виконавчого апарату обласної ради та ОДА з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю, які не могли їх йому одразу надати. Тож довіра до них невелика. А на додачу до всього ці цифри ставлять під сумнів керівники книгарень. Перевірити, хто каже правду, насправді непросто. Інформаційні запити з проханням надати результати фінансово-господарської діяльності магазинів за 2009, 2010, 2011 роки влада повертає без задоволення.

Те, що стратегію розвитку майбутнього підприємства, яке має замінити старі книгарні, ще не написано, визнали як пан Галиць, так і пан Гайничеру. Й справді не брати ж за таку обіцянку чиновників дати новому підприємству тисяч 150-160 на "розкрутку" на поворотній основі. А якщо справи не підуть? Багатомільйонні прибутки видавцеві, які той щедро повертає автору у вигляді шестизначних гонорарів, в Україні поки що приносять книги тільки однієї людини. Тим часом, як засвідчують експерти-економісти, усе б мало бути з точністю до навпаки: якщо мета влади справді відремонтувати, переобладнати книгарні, оновити асортимент, провести Wi-Fi, залучити студентів, налагодити співробітництво з рейтинговими письменниками, словом, зробити їх рентабельними, то для початку мала бути створена робоча група з вивчення проблеми. Відтак фахівці групи підготували б стратегію розвитку книгарень в місті Чернівці, де визначили, які наразі проблеми у кожної з них, яка кінцева мета їх подальшого розвитку, які показники з продажу книжок планується досягнути у 2014 і 2017 роках, врешті якого плану дій для досягнення цього треба дотримуватися тощо. Наступний етап – обговорення стратегії на громадських слуханнях, щоб всі зацікавлені мали змогу додати до неї свої зауваження. І, нарешті, тільки після цього загальну стратегію розвитку книгарень можна затверджувати. Звісно, разом з планом дій її реалізації, в пунктах якого й мало бути записано потрібно об'єднувати чернівецькі книгарні, чи все-таки ні. Але це, на жаль, сценарій можливий в цивілізованій країні, а не в Україні.

Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

1


КОМЕНТАРІ (7)

З достовірних джерел редакції газети «Час» стало відомо, що у Чернівцях у самому центрі міста по вулиці Ольги Кобилянської готується до відкриття філія банку «Надра». Цей банк дуже близький до Дмитра Фірташа. Зараз підшуковуються приміщення під цей банк.

Є всі підстави вважати, що реорганізація книгарень і наступна можливість вивільнення приміщень якимось чином пов’язані з «Надрами». Влада наполегливо вимагає реорганізації. Вона не зважає ні на громадський супротив, ні на заяви творчих спілок. Навіть сесію обласної ради перенесли з 24 на 31 травня. Ймовірною причиною цього став виклик очільників області до Києва. Аби вони там надали дані щодо роботи книгарень. Звісно ж, дані повинні бути негативними.

За результатами владного аудиту книгарні є збитковими. Хоча це не є правдою. Бо в аудит були включені результати діяльності неіснуючого вже підприємства «Українська книга» та магазину «Наочне приладдя». Справжні книгарні працюють ефективно. Але влада на це не зважає. Їй потрібні приміщення під банки, генделики, казино, а не під книги.

avatar

Фальшивий аудит

24 травня 2012 15:21

Папиєв, Галиць і бідлабузник Гайнічеру ведут себе як наперсточники, маніпулюють цифрами, приєднали до книгарень двух банкрутів. Той хтол робив аудит по кабінетах ОДА а не в книгарнях буде покараний кваліфікаційною комісією, яка обовязково розгляне той закулісний висновок про який кричить підлабузник. Соромно повинно бути тому аудитору, котрий за одну годину, під замовлення злодіїв фальсифікує висновки.

avatar

Фальшивий аудит 2

24 травня 2012 16:12

Шановні книгарні! Прошу у Вас вибачення. Мені сказали, якщо я не напишу то що треба, то у мене заберуть ліцензію.

avatar

аудитор

24 травня 2012 16:22

Дивно! напевне вся економіка краю залежить від роботи комунальних книгарень оскільки на сесії, що буде питання про реорганізацію книгарень доповідає сам Галиць. О це так увага! 

avatar

фальшивий аудит 3

24 травня 2012 16:36

Черговий респект, Ілліч!

avatar

М.П.

24 травня 2012 22:12

avatar

Сергій Воронцов

25 травня 2012 09:43

avatar

Юрій Чорней

25 травня 2012 10:04