Кількості вилученої у цьому році зброї вистачило б на невилику війну, - МВС

Кількості вилученої у цьому році зброї вистачило б на невилику війну, - МВС

03.11.2011, 13:15

Підрозділами МВС України щорічно з незаконного обігу вилучається досить велика кількість зброї та вибухівки. Цього року мова йде вже про 2690 одиниць вогнепальної зброї, серед яких 4 гранатомети, 2 кулемети, 38 автоматів, 172 карабіни та гвинтівки, 239 пістолетів, 597 обрізів, 1,5 тис. одиниць саморобної зброї, 416 гранат, 112 тис. патронів, 717 кг вибухових речовин та 639 кг пороху.

Але якщо у попередні роки зброя вилучалась як правило у людей, які готують злочини або у так званих “чорних археологів”, які ведуть пошукові роботу у місцях бойових дій, то цього року люди, у яких знайшли “стволи”, серед мотивів зберігання зброї називають й наміри нападу на державні установи. Зараз правоохоронці з’ясовують достеменні наміри цих людей.

Серед останніх прикладів - вилучення зброї у жителя м. Алушта в Автономній Республіці Крим, у якого знайшли три автомати Калашникова, пістолет Макарова, два спецзасоби „Форт-17Р” і „ПМ-РФ”, призначені для відстрілу гумових куль, 15 запалів до гранат, 2 електродетонатори та 360 патронів. А у жителя міста Торез Донецької області в будинку вилучено гранатомет, 2 автомати Калашникова, гвинтівку, 4 пістолети, 5 обрізів мисливської зброї, 3 гранати, 41 електродетонатор, 557 патронів.

Каналами потрапляння зброї та вибухових речовин у незаконний обіг є, насамперед, крадіжки з сховищ, складів, арсеналів військових частин, підприємств, установ, організацій, де виготовляється, зберігається чи використовується вогнепальна зброя та вибухівка.

Упродовж цього року зареєстровано 42 факти розкрадання зброї.

УЗГ МВС України